Duhovnost

DAROVI I PLODOVI DUHA SVETOGA

Kako možemo biti sigurni da Bog upravlja našim životima Provjerimo je li Bog u našem životu glavni!

Kako možemo biti sigurni da Bog upravlja našim životima

Foto: Shutterstock


 

Sedam darova Duha Svetoga

Ćudoredni život kršćana podržavaju darovi Duha Svetoga. To su trajna raspoloženja koja čovjeka čine poslušnim poticajima Duha Svetoga.

Darovi Duha Svetoga jesu: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji.

Oni u punini pripadaju Kristu, Sinu Davidovu. Oni upotpunjuju i vode k savršenstvu kreposti onih koji ih primaju. Oni čine vjernike poslušnima da se spremno pokoravaju božanskim nadahnućima.

Sedam darova Duha Svetoga dani su nam kako bismo mogli živjeti izobilje života obećanog po Kristu, a koje se manifestira po darovima i plodovima Duha Svetoga. No, darovi Duha u sebi uključuju prisnu komunikaciju Duha Svetoga s našim vlastitim srcem, a naše srce/duh govori drukčiji jezik od našeg razuma. Duhovni jezik koji ‘govori’ duhovnim pojmovima trebali bismo naučiti tumačiti.

„Duh tvoj dobri nek me po ravnu putu vodi!” (Ps 143,10).

Svi koje vodi Duh Božji sinovi su Božji(…) ako smo djeca, onda i baštinici: baštinici Božji, a subaštinici Kristovi (…) (Rim 8,14.17).

12 plodova Duha Svetoga

Kad Pavao opisuje one koji usko surađuju s Duhom Svetim, nabraja plodove koji će se očitovati u njihovim životima. Katekizam Katoličke Crkve kaže o tim plodovima Duha da su oni savršenosti što ih Duh Sveti izvodi u nama kao prvine vječne slave.

Crkvena predaja nabraja dvanaest plodova Duha Svetog: ljubav, radost, mir, strpljivost, velikodušnost, uslužnost, dobrota, krotkost, vjernost, blagost, uzdržljivost, čistoća (Gal 5,22-23 vulg.).

Ako imamo plodove Božjega Duha (ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, krotkost, postojanost…) (v. Gal 5,22), bez obzira u kakvoj se životnoj situaciji nalazili, možemo biti sigurni da je Bog taj koji upravlja našim životima.

Izvor: Katekizam Katoličke Crkve, br. 1830 – 1832; Sila odozgor autora Josipa Lončara

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh