Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Kada činite znak križa, sjetite se da činite iskaz vjere i ljubavi prema Trojstvu koje živi u vama Danas slavimo Presveto Trojstvo. „Znak križa činite polako i s vjerom“, učio nas je o. Montecalvo. „Duh Sveti učinit će ostalo. Kada se sjetite, recite: Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.“

Iv 3,16-18

Kršćani smo zato što vjerujemo u Trojedinog Boga kojeg nam je otkrila druga Osoba Trojstva.

Djelo stvaranja iz ljubavi je pripisano Ocu, djelo otkupljenja iz ljubavi Sinu, a djelo posvećenja Duhu Svetomu

Trojstvo je velik, neizmjeran, beskonačan, nepromjenjiv, neshvatljiv misterij kojeg ljudska inteligencija ne može shvatiti. Samo Bog poznaje Boga i On se otkriva onima krotka i ponizna srca.

Što znači da je Bog trojstven? Znači da je Bog tri zasebne Osobe koje smo naučili zvati Otac, Sin i Duh Sveti. Djelo stvaranja iz ljubavi je pripisano Ocu, djelo otkupljenja iz ljubavi Sinu, a djelo posvećenja Duhu Svetomu. Bog je jedan u bîti. Što to znači? Da tri osobe imaju istu vječnu, beskonačnu i nepromjenjivu narav. Njihova narav je ljubav. Stoga je među trima Osobama jedinstvo i ljubav. Ono što je Otac također je i Sin i Duh Sveti. Ono što želi Otac, žele i Sin i Duh Sveti. Slava Oca je također i slava Sina i Duha Svetoga. Znam da mnogi kršćani nisu uopće zainteresirani za doktrinu o ovom misteriju. Mnogi kršćani, unatoč tome što su kršteni u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, nemaju zanimanje za misterij Trojstva. Kažu da je važno da vjerujemo u jednoga Boga. Koliko neukosti! Onaj koji čini da vidimo i kušamo misterij Trojstva je Duh Sveti koji nas pridružuje Ocu sa Sinom. Kako bi ušao u živu i osobnu vezu s Trojstvom, čovjek mora zazvati Duha Svetoga, Duha Istine.

Ne želim se izgubiti u ćaskanju, ali dajem vam jedan savjet i to je: kada činite znak križa, sjetite se da činite iskaz vjere i ljubavi prema Trojstvu koje živi u vama. Iz tog razloga potičem vas da znak križa činite polako i s vjerom. Duh Sveti učinit će ostalo. Kada se sjetite, recite: „Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu“. Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva; S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: Sjeme; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh