Duhovnost

MOLITVE PROTIV SOTONE

Stepinčeve molitve egzorcizma koje može moliti svaki vjernik Naš blaženik, kardinal Alojzije Stepinac, bio je itekako svjestan zla. Evo dviju molitava protiv Zloga, koje je molio svakoga dana i preporučivao ih drugima, osobito župnicima

Foto: Pixabay

 

1.     Molitva pape Lava XIII. protiv Sotone

Nakon izvanrednog događaja u privatnoj kapelici, papa Lav XIII. (1878. – 1903.) je napisao snažnu molitvu protiv Sotone – onu svetom Mihaelu arhanđelu. Glasi ovako:

Molitva sv. Mihaelu arkanđelu

Sveti Mihaele Arkanđele, brani nas u boju;
protiv pakosti i zasjeda đavolskih budi nam zaklon.
Neka mu zapovijedi Bog, ponizno molimo:
Ti, vojvodo vojske nebeske,
Sotonu i druge zle duhove,
koji svijetom obilaze na propast duša,
božanskom jakošću u pakao strovali. Amen.

Papa je zapovjedio da se ova molitva moli na kraju svake mise, zajedno sa Zdravo Kraljice. Ta je zapovijed ukinuta 1960-ih godina; nije jasno zašto kad nam je danas više nego ikad potrebna zaštita ovog Božjeg ratnika.

Blaženik ju je molio svaki dan

Ovu je molitvu molio i blaženi kardinal Alojzije Stepinac, o čemu piše u Dnevniku vlč. Josipa Vranekovića († 1964.), župnika u Krašiću. (U Dnevniku su opisane godine koje je blaženik proveo u kućnom pritvoru u Krašiću, od 1951. do smrti 1960.)

Župnik Vraneković – koji je sa zasužnjenim Stepincem proveo njegovih posljednjih devet godina nakon što je ovaj pušten iz lepoglavskog kazamata – zabilježio je kardinalove riječi o toj molitvi:

„Gledajući sve što se događa kod nas i u svijetu, uvjerenja sam da se to ne događa bez specijalne asistencije đavla. (Tako je danas govorio i to govori i preporuča svakom svećeniku koji ga pohodi.) Zato ja svako jutro čim ustanem, obučem se, i prvo mi je da izmolim egzorcizam Leona XIII. Svaki dan to činim od prošloga rata, kad me je na to upozorio jedan njemački svećenik. On mi je naime rekao, kako na vjeronaučnoj pouci nikako nije ništa mogao postići s djecom, jer ih je hitlerovština silno pokvarila. Nemirni su, viču, galame, tuku se. ‘Drugi put prije nego sam došao među njih, izmolim egzorcizam. I začudo, bili su tog puta mirni kao ovce. Otada svaki put molio sam egzorcizam ‒ i dobro je bilo.’

Kad mi je taj svećenik to ispričao, otada i ja svaki dan molim egzorcizam. Jedanput sam ga samo zaboravio u Lepoglavi, i to baš onoga jutra, kad se jadni onaj svećenik objesio. Preporučam Vam, da ga i Vi molite svaki dan.“ (Dnevnik, 1952., str. 72)

Stepinčevo svakodnevno moljenje ovog egzorcizma, Vraneković spominje i 1960., nekoliko mjeseci nakon blaženikove mučeničke smrti. (Dnevnik, str. 845).

2.     Molitva zaštite od Zloga

Osim Papine molitve protiv Zloga, bl. Alojzije Stepinac je molio i sljedeću molitvu, kao privatni egzorcizam, svakog jutra i večeri. Preporučivao ju je i drugima, posebno župnicima, poglavarima zajednica, obitelji… s blagoslovljenim raspelom u ruci i živom vjerom. Evo i te molitve:

„Ova molitva je nadasve aktualna danas u eskalaciji zla. Moli je i ti kad si u bilo kojoj potrebi s čvrstom vjerom i križem u ruci:

† U ime Boga Oca, † U ime Boga Sina, † U ime Boga Duha Svetoga,
† U ime Isusa Krista jedinoga Gospodara i Spasitelja našega,
† U ime preblažene Djevice Marije Njegove i naše Majke:

zapovijedam ti, Sotono, i svaki oholi, lakomi i bludni duše, duše srdžbe, mržnje i svake zle volje; duše tjeskobe, straha, malodušnosti i očaja; duše laži, prijevare, zavisti i ljubomore i svakog drugog zla, da odstupiš od mene (od ove kuće, od moje obitelji, od ovog skupa, od ove zajednice, od moje župe, od moje biskupije, od moga naroda, od te i te (ime) osobe, od cijeloga svijeta, itd.) i dadeš mjesto Duhu Svetomu Utješitelju! (križajući se križem † na sve četiri strane):
Evo križa Gospodnjega,
bježite stranke protivnikove,
pobijedio je lav iz plemena Judina,
korijen Davidov,
aleluja!

(i poljubi Križ)

[1] 

„Gledajući sve što se događa kod nas i u svijetu, uvjerenja sam da se to ne događa bez specijalne asistencije đavla“

(Dnevnik, 1952.)

Sveti papa Ivan Pavao II. o molitvi sv. Mihaelu

 „…pozivam sve da je … mole kako bi zadobili pomoć u boju protiv sila mraka i duha ovoga svijeta“

Papa Veliki je 1987. u svetištu sv. Mihaela arhanđela na Brdu Gargano rekao: „Demon je još uvijek živ i djeluje u svijetu“ a 1994. je potaknuo kršćane da i nadalje mole ovu dragu molitvu:

„Neka bi vas molitva snažila u duhovnom boju … o kojem govori Knjiga Otkrivenja, dovodeći nam pred očima sliku svetog Mihaela arkanđela (Otk 12,7). Zasigurno je tu sliku imao u vidu papa Lav XIII., kada je … u čitavu Crkvu uveo posebnu molitvu sv. Mihaelu: ‘Sveti Mihaele arhanđelu, čuvaj nas u boju …’ Ako se ovu molitvu više ne izgovara na kraju euharistijskog slavlja, pozivam sve da je ne zaborave, nego da je mole kako bi zadobili pomoć u boju protiv sila mraka i duha ovoga svijeta.“

Stepinac je tu molitvu preporučivao i drugima, posebno župnicima, poglavarima zajednica, obitelji…

Kako je nastala molitva svetom Mihaelu Arkanđelu

O tome kako je nastala ova molitva objavljeno je u časopisu Ephemerides Liturgicae 1955. godine sljedeće:

O. Domenico Pechenino piše: „Jednog jutra, veliki papa Lav XIII. slavio je svetu misu i poslije nje je ostao na drugoj misi, kao zahvali, kako je običavao činiti. Najednom se vidjelo kako je naglo uspravio glavu, zatim je upro pogled u nešto nad glavom misnika. Gledao je nepomično, nije okom trepnuo, prestrašen i začuđen, mijenjajući boju i crte lica. Nešto neobično, nešto veliko se događalo u njemu.

Konačno, kad je došao k sebi, lagano, ali energično je udario rukom i ustao. Uputio se prema svojoj radnoj sobi. Ukućani su ga slijedili zabrinuti i tjeskobni …: „Sveti Oče, osjećate li se slabo? Je li Vam nešto potrebno?“ Odgovorio je: „Ništa, ništa.“ Nakon pola sata dao je dozvati tajnika Kongregacije za obrede i pružajući mu list papira, naredio mu je da ga tiska i dostavi svim biskupima svijeta. Što je bilo na tom papiru? Molitva koju molimo na kraju mise, zajedno s narodom, s molbenicom Gospi i žarkim zazivom Knezu nebeskih četa, moleći Boga da Sotonu baci u pakao.“

U potvrdu ovoga što piše o. Pechenino, imamo mjerodavno svjedočanstvo kardinala Nasallija Rocca, u njegovoj Pastirskoj poslanici za korizmu, iz 1964.:

„… Papa Lav je imao viđenje paklenskih duhova koji su se skupljali oko Vječnog grada (Rima); i iz tog iskustva je proizašla molitva za koju je htio da moli čitava Crkva. On je tu molitvu molio drhtavim i snažnim glasom: slušali smo je mnogo puta u vatikanskoj bazilici. Ne samo to, nego je vlastitom rukom napisao posebni egzorcizam koji se nalazi u Rimskom obredniku (izd. 1954., naslov XII., pogl. III.). Ovaj egzorcizam preporučivao je biskupima i svećenicima da ga često mole u svojim biskupijama i župama. On ga je molio veoma često preko dana.“

[2]

Najčitanije

Na vrh