Preporučamo

PROJEKT „TEMELJI VJERE”

MLADI KRISTOFORI POZIVAJU: „Misliš da čitanjem Biblije samo gubiš vrijeme? Dođi i uvjerit ćemo te u suprotno!” Možemo cijeli život postiti, moliti devetnice, krunice, ići na hodočašća, ali ako ne čitamo Riječ, sve bi nam to, kako kaže Isus u Mt 25,12, moglo biti uzalud! Riječ je živa, ona je sam Isus Krist! Ona nas može ojačati, ohrabriti, dati smjernice za dalje, utješiti... Mladi Kristofori su zbog toga pokrenuli projekt u kojem će zajedno čitati i Riječ i osluškivati što im ona govori... Ovom prilikom pozivaju i tebe da im se pridružiš!

Foto: Mladi Kristofori; na Plitvicama

 

„Ako me tko ljubi, držat će moju Riječ“. Time nam Isus želi reći da mu pokazujemo ljubav preko razmatranja i meditiranja Njegove riječi. Jer, Njegova je riječ živa…

Mladi Kristofori osmislili su projekt pod nazivom Temelji vjere kojim žele pomoći mladima da upoznaju Očevo srce i da ga uzljube kao što i On ljubi nas.

Temelji vjere je projekt temeljen na Božjoj Riječi pomoću kojega želimo mladima prenijeti žar za čitanjem i razmatranjem Riječi Božje. Isus na jednom mjestu kaže: „Ako me tko ljubi, držat će moju Riječ“. Time nam želi reći da mu pokazujemo ljubav preko razmatranja i meditiranja Njegove riječi. Jer, Njegova je riječ živa i djelotvorna, i ima dvostruko djelovanje. Upoznaje nas s nama samima jasno otkrivajući naše krive motive, misli i želje, dok nam s druge strane otkriva Božje srce i sve što mu je bitno.

Možda nam se čini da čitanjem Biblije samo gubimo vrijeme, jer se ništa specijalno ne događa, plodovi se ne vide trenutno (kao ni kod gradnje kuće na stijeni)…

Isus je pred kraj govora na gori ispričao prispodobu o mudrom i ludom čovjeku. Mudri čovjek gradi kuću na stijeni i ta kuća odolijeva vjetrovima, kiši, potocima te se ne ruši. S druge strane, ludi čovjek gradi kuću na pijesku. Kada na tu kuću navale nevolje, ona se sruši i velika je njezina ruševina. U čemu je razlika između pijeska i stijene? Na pijesku se puno brže može izgraditi kuća. Relativno brzo se izravna podloga, kopati se i ne treba i sve je spremno za podizanje kuće. Međutim svima nam je jasno da u trenucima veće oluje pijesak odlazi s vodom i pod kućom se javljaju šupljine do trenutka kada sav pijesak ode i kuća se urušava. Mudri pak čovjek mora uložiti puno više truda kako bi započeo graditi kuću. Potrebno je mnogo muke i znoja da bi se u stijeni pripremio teren za kuću. Potrebno je iscrtati dimenzije kuće i na tom području dugo i mukotrpno iskapati kamen. Sav taj rad traje više nego sama gradnja kuće. Zato se mnogi odlučuju graditi na pijesku.

  1. 10. 2019. na klanjanju u Karmelu svete Male Terezije u Kloštru Ivaniću

 

Smatramo da je korisnije postiti, moliti devetnice, krunice, ići na hodočašća… nego čitati Riječ. Možda je sve to istina, a možda nam jednoga dana Isus kaže šokantnu istinu: „Ne poznajem vas“ (Mt 25,12)

Kada se postave dobri temelji, nema bojazni da će se kuća srušiti. Kuća sagrađena na stijeni neće izgubiti tlo pod nogama. Temelj vjere je Božja Riječ. Ona koja je bila u početku, ona koja je bila s Bogom dok je stvarao svijet, ona po kojoj je svijet stvoren. Ta riječ zna sve tajne Božje, poznaje ga jer je s njime od početka. Ta riječ je sam Isus Krist. A mi tu riječ imamo zapisanu na našem jeziku u materijalnom obliku. Zapisana Božja riječ se zove Biblija i svima nam je dostupna.

Marija Bistrica.

 

Ne želim protratiti svoj život čineći djela i žrtve za koje ne znam jesu li po Božjem. Od sada na dalje želim čitati i razmatrati Njegovu riječ jer to je…

Možda nam se čini da čitanjem Biblije samo gubimo vrijeme, jer se ništa specijalno ne događa, plodovi se ne vide trenutno (kao ni kod gradnje kuće na stijeni). Čini nam se kako time Boga ne zadovoljavamo jer ne radimo nikakvu žrtvu, ništa svima drugima vidljivo i korisno. Smatramo kako je korisnije postiti, moliti devetnice, krunice, ići na hodočašća…

Možda je sve to istina, a možda nam jednoga dana Isus kaže šokantnu istinu: „Ne poznajem vas“ (Mt 25,12); Niste vršili moju volju, cijeli život ste se trudili ugoditi mi, ali ja to uopće nisam tražio. Teške riječi. Kada su mi došle do srca, shvatio sam da svakako želim upoznati Božju volju. Ne želim protratiti svoj život čineći djela i žrtve za koje ne znam jesu li po Božjem. Od sada na dalje želim čitati i razmatrati Njegovu riječ jer to je ono što on želi za mene. Želi da ga upoznam, da budemo prijatelji, da se družimo i razgovaramo, da se zajedno igramo, radimo i djelujemo. To je volja Božja, volja Božja je moje posvećenje koje se postiže Božjom riječju i molitvom (1 Sol 4,3 i 1 Tim 4,4).

U Ravnoj Gori na duhovnoj obnovi.

 

Kako su „Temelji vjere“ zamišljeni i kako se prijaviti?

U projektu Temelji vjere pokušat ćemo zajednički razmatrati Božju riječ. Pomoću stare crkvene prakse Lectio divina (ili Božansko čitanje). Lectio divina prilagodili smo radu u grupi i mi u Kristoforima to zovemo Školom molitve. U 7 koraka (Ulazak u duh, čitanje Božje Riječi i prepričavanje čitanja, meditacija, unutarnja molitva, molitva na glas te dijeljenje) nastojimo spustiti Božju Riječ iz razuma u srce kako bi donijela ploda u našem životu.

Kroz 23 susreta prolazit ćemo teme za koje je Isus smatrao da su od iznimne važnosti za njegove učenike. Nakon što je proveo cijelu noć u molitvi, dozvao je svoje učenike i između njih izabrao dvanaestoricu apostola. Prve stvari koje im je htio reći zapisane su u Matejevu evanđelju od petog do osmog poglavlja. Na temelju tih riječi sastavili smo teme (njih 23) pomoću kojih želimo postavljati temelje vjere u našim životima.

Sastajat ćemo se jednom tjedno a susret će trajati oko dva sata.

Svaki tjedan obrađivat ćemo jednu temu. Nakon svake teme dolazi zadaća koja će nas od susreta do susreta poticati da svakodnevno čitamo Božju Riječ i razvijamo duhovni i molitveni život. Susreti će se održavati u Zagrebačkoj Dubravi.

Nije nam cilj zadržavati ljude u svojoj zajednici nego ih želimo osposobiti da djeluju u svojim župama ili gdje već budu pozvani. Također mislimo da bi ovakvi projekti bili od velike koristi župnim zajednicama koje žele odgojiti generaciju mladih koja će graditi na pravim temeljima. Program je sastavljen tako da ga uz nekoliko smjernica vrlo lako može voditi bilo koja zrela i odgovorna osoba. Ako je netko zainteresiran, može nam se obratiti i doći ćemo k vama i pomoći vam oformiti i započeti grupu.

Prijave traju do 13. studenog 2019.!

Za više informacija možete nam se javiti preko e-maila: [email protected]

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh