Mladi

MLADI I VEZE

Je li moja ljubav prava ili sam se samo zaljubio/la? Nije lako reći je li ljubav prava ili je to samo zaljubljenost. Ipak razlike postoje!

Je li moja ljubav prava ili sam se samo zaljubio/la?

Foto: Shutterstock

 

Nije lako reći je li ljubav prava ili je to samo zaljubljenost. U pravoj ljubavi želiš biti s onim koga voliš. Ali isto je i kod zaljubljenosti. U pravoj se ljubavi možeš osjećati neobično kada razmišljaš o toj osobi ili kad razgovaraš s njom, ali isto vrijedi i za zaljubljenost. U pravoj ljubavi prisutna je i fizička privlačnost prema onome koga voliš, no isto je i kod zaljubljenosti. Ipak, razlike postoje.

Zaljubljenost počinje brzo, a prava ljubav obično počinje polako. Često je to u početku samo prijateljstvo. Uživate biti zajedno. Vaše prijateljstvo raste i jednog dana otkrijete da zaista volite jedno drugo.

Zaljubljenost je slijepa. Ne možeš vidjeti mane osobe pored sebe zato što voliš slijepo. Prava ljubav nije slijepa. Vidiš njegove ili njezine mane, ali voliš ga/ju unatoč manama.

Zaljubljenost je samo u osjećajima, dok je prava ljubav više od prelijepog osjećaja. Svatko može reći: „Volim te”, ali prava je ljubav više od riječi – to je odanost. Odanost je izbor koji potvrđuju djela. Jedno vrijeme imaš predivne, romantične osjećaje, a onda dođe vrijeme kad ih više nemaš. Međutim, tvoja ljubav prema toj osobi nije se promijenila zato što ste jedno drugom odani.

Tijekom srednje škole možeš se zaljubiti čak četiri-pet puta…

Mladi pitaju: „Kako ustrajati u ljubavi? Zašto je tako teško zadržati ju?” U većini slučajeva razlog je taj što to nije prava ljubav. Obično je to samo prolazna zaljubljenost. Može ti se dogoditi da se tijekom pohađanja srednje škole zaljubiš čak četiri-pet puta. Svaki put možeš pomisliti: „To je ono pravo! Napokon sam našao pravu!” Ali kasnije se ispostavi da je to bila samo prolazna zaljubljenost.

Najbolji način da saznaš je li ljubav prava

Najbolji način da saznaš je li ljubav prava je čekanje. Prava će ljubav izdržati test vremena. Zaljubljenost neće – neće se uspjeti održati.

Salomon, najmudriji čovjek koji je ikada postojao, dao nam je dobre savjete. Rekao je: „Najbrižljivije čuvajte svoje srce”. Kad to prenesemo na područje romantike, to znači: „čuvaj svoje osjećaje”. Kontroliraj se.

Ne moraš „slijepo voljeti”. Zaljubljenost te ne mora toliko ponijeti da radiš gluposti. Možeš razumno odlučiti „zatreskati se”.

Dobro je tražiti prijatelje među suprotnim spolom, ali neka to ne bude uz fizički kontakt, i nemojte se žuriti. Netko ti se može sviđati, ali pritom čuvaj svoje osjećaje. Prijatelji ne „prekidaju” – ali to čine ljubavnici, a onda tu ima puno povreda i žaljenja. Možeš nekome vratiti fotografije. Možeš vratiti poklone, ali ne možeš vratiti povrijeđenost i kajanje. (…)

Ulomak iz knjige za tinejdžere o ljubavi, zaljubljivanju i seksu, koja izlazi uskoro.

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh