Svjedočanstva

INSPIRATIVNO SVJEDOČANSTVO

Misionar sa sindromom Down pomaže gluhoj djeci u Keniji Kad je obitelj odlučila otići u misije u Keniju, Casey je priznao da nema hrabrosti napustiti svoj život u Americi. Naravno, obitelj je jednoglasno donijela odluku o odlasku, ali prije leta, Casey je shvatio da „skače“ u nepoznato…

Misionar s Down sindromom pomaže gluhoj djeci u Keniji

Foto: Aleteia/obitelj Barker

 

Casey Barker misionar je koji radi u školi za gluhe osobe u Keniji. Postoji li nešto posebno u vezi njega? Da, ima Down sindrom i izvrsno se nosi sa svakom nevoljom!

Cijela obitelj Baker – roditelji i njihov 27-godišnji sin Casey, rade u školi za gluhe i nagluhe osobe u Keniji od 2016. godine. Casey uči djecu upotrebljavati znakovni jezik, unatoč tome što ima Down sindrom.

Skok u nepoznato

Kad je obitelj odlučila otići u misije u Keniju, Casey je priznao da nema hrabrosti napustiti svoj život u Americi. Naravno, obitelj je jednoglasno donijela odluku o odlasku, ali prije leta, Casey je shvatio da „skače“ u nepoznato. I zaista, šokirao se kad je stigao. Grad Kitui, u koji su doselili, nalazi se u siromašnoj i sušnoj regiji. Kiša nije padala mjesecima.

U Keniji je sve drugačije, uključujući i hranu pa je Casey izgubio dosta kilograma. Njegov otac Rick radi kao pomoćni administrator u bolnici Mythale u Keniji, a njegova majka Diane, uči djecu znakovni jezik. Casey je brzo zavolio učenike s poteškoćama, bio je iznenađen njihovom dobrodošlicom:

„Imam dojam da nisu ni primijetili da i ja imam poteškoće“, rekao je kroz smijeh.

Casey – veliki brat

Neka su djeca u školi i gluha i slijepa. „Oni su predivni“, kaže Casey. On im pronalazi igre u kojima mogu sudjelovati, poput ljuljanja na ljuljačkama. Casey posebnu pažnju posvećuje novim učenicima. Za mnoge od njih, škola sv. Mihovila predstavlja nepoznat svijet u kojem će prvi put biti daleko od svojih obitelji.

„Djeca s teškoćama u razvoju često su odbačena, jer se u Keniji njihovo stanje smatra bolešću“, kaže Laure Droulers, koja je zadužena za praćenje rada volontera u Africi. „Nisu navikli živjeti u društvu ili biti s desecima djece svoje dobi i zato su sramežljivi i povućeni.“

„Casey je čista suprotnost, on druge zadivljuje svojom društvenošću, nevjerojatno je pažljiv i od velike je pomoći“, istaknula je Laure.

Izvor: Aleteia

Foto: Aleteia

Prevela Vedrana Prka

Najčitanije

Na vrh