Preporučamo

U IZDANJU FIGULUSA

MAGDALENA GORNIK Životopis slovenske mističarke sada i na hrvatskom jeziku! Ova knjiga dokumentirano predstavlja život manje poznate slovenske mističarke Magdalene Gornik, iz Gore, kod Sodražice, i donosi veoma realističan opis mnogih neobičnih događanja u njezinu životu.

MAGDALENA GORNIK Životopis slovenske mističarke sada i na hrvatskom jeziku!

Foto: B.R.; LM Design

 

Iz Predgovora hrvatskom izdanju

Magdalena Gornik! Ime koje će, zahvaljujući ovoj knjizi, konačno postati poznatije – i više zazivano – i kod nas, njezinih ovozemnih susjeda. Naime, ova je sveta, divna Isusova duša bila Slovenka, a danas je znak svim narodima i svakoj duši koja, pročitavši njezin životopis, nezaustavljivo poželi istovremeno i zadobiti njezin zagovor kod Gospodina te primiti iste milosti zaljubljenosti i prisnosti s Raspetim.

Magdalena Gornik ima mnoge sličnosti s karizmama i poslanjem života svetaca poput Gemme Galgani ili Padra Pija. Nosila je Kristove rane, imala mnoga viđenja, prorokovala i opominjala, istovremeno boravila na više mjesta, komunicirala sa svecima i anđelima, s dušama u čistilištu, iako skromna i neuka poznavala je tajne Božje…

Već sam davno čuo za „Lenku“, kako ju od milja zovu sunarodnjaci, no tek sam prije nekoliko godina osjetio duboko u srcu zov da ju više i bolje upoznam te da pohodim mjesto njezina rođenja, muke, ukazanja i ostalih darova te odlaska u domovinu u vječnosti. I to sam učinio, vrativši se s čvrstim planom i mišlju: naši moraju čuti za ovo Božje čudo! (…)

Magdalena Gornik ima mnoge sličnosti s karizmama i poslanjem života svetaca poput Gemme Galgani ili Padra Pija. Nosila je Kristove rane, imala mnoga viđenja, prorokovala i opominjala, istovremeno boravila na više mjesta, komunicirala sa svecima i anđelima, s dušama u čistilištu, iako skromna i neuka poznavala je tajne Božje… No, svi darovi odmiču se pred ovim: njezina je ljubav i zagledanost i predanost Isusu Kristu bila neopisiva, te nas upravo to treba ponajviše nadahnuti i potaknuti na razmišljanje a onda i na djelovanje. „Kad bih imao dar prorokovanja i znao sva otajstva i sve spoznaje… a ljubavi ne bih imao – ništa sam“ (1Kor 13, 2).

Dopusti da te Bog preko svoje službenice Magdalene dotakne i zadivi

Dopusti da te Bog preko svoje službenice Magdalene dotakne i zadivi. Dopusti mu da te milosrdno korigira i da potpuno osvoji tvoje srce. Otkrij ono što je najvažnije u kršćanskom življenju. Prihvati i nosi križ i idi za Spasiteljem, podupiran molitvom i zagovorom one, za koju se naši susjedi već dobrano trude da ju Crkva prepozna kao buduću sveticu. (…)

Fr. Marko Glogović, pavlin

Jedinu fotografiju Magdalene Gornik za vrijeme mističnoga trpljenja na Veliki petak fotografirao je slovenski svećenik dr. Frančišek Lampe/ izvor: sh.wikipedia.org 

 

Mons. Turnšek o knjizi

Ova knjiga dokumentirano predstavlja život manje poznate slovenske mističarke Magdalene Gornik, iz Gore, kod Sodražice, i donosi veoma realističan opis mnogih neobičnih događanja u njezinu životu. Veoma je zanimljiva i aktualna, osobito u vrijeme velika zanimanja za neuobičajene pojave i velika previranja na duhovnom području, što je posljedica veoma raširene novodobne misli u Sloveniji. Magdalena Gornik kao slovenska mističarka nije potpuno nepoznata, jer su o njoj povremeno pisali neki profesori teologije, ali nije još dovoljno poznata širemu krugu ljudi, a k tomu je premalo proučavana i još uvijek nije ozbiljno istražena. (…)

Prije svega, to je prvi temeljitiji dokumentirani životopis Magdalene Gornik i donosi mnoštvo dosad nepoznatih i zanimljivih pojedinosti, koje je moguće pronaći samo u arhivskim dokumentima

Ovaj životopis zanimljive žene iz Gore, koja je živjela u 19. stoljeću, vrijedan je kao povijesna studija o njoj te kao teološko proučavanje neobičnih, mističnih fenomena iz njezina života. Prije svega, to je prvi temeljitiji dokumentirani životopis Magdalene Gornik i donosi mnoštvo dosad nepoznatih i zanimljivih pojedinosti, koje je moguće pronaći samo u arhivskim dokumentima. (…)

Premda neuobičajene mistične pojave same po sebi nisu pokazatelj svetosti, čitajući ovu knjigu i promišljajući o svemu što ovdje piše, čini mi se da bi trebalo nastaviti istraživanje u tom smjeru, jer neki pokazatelji jasno kažu da su se u životu Magdalene Gornik kreposti postupno razvijale do herojskog stupnja. S obzirom na to da je ova knjiga prva sveobuhvatnija povijesno-teološka obrada prilično neobična života i događaja vezanih uz Magdalenu Gornik, čiji grob sve više postaje hodočasničko mjesto, po meni je to važan prinos poznavanju te svakako neobične i hrabre žene.

Mons. Marjan Turnšek

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Kliknite na gumb „Kupi knjigu”. 

Osnovne informacije

Naslov: Magdalena Gornik
Autor: Martina Kraljič
Nakladnik: Figulus
Godina izdanja: 2021.
Prijevod sa slovenskoga jezika: Josip Sinjeri
Broj stranica: 244
Uvez: tvrdi
Veličina knjige: 13,5 x 20,5 cm

Najčitanije

Na vrh