Aktualnosti

LOGIKA BOŽJE LJUBAVI // Papa Franjo: Božje misli i njegovi putovi razlikuju se od naših „I svi će na kraju primiti plaću koja proizlazi iz Božje, a ne ljudske pravednosti…”

Logika Božje ljubavi logika je darivanja, logika milosrđa – istaknuo je papa Franjo u jučerašnjem nagovoru. U svojem se razmišljanju usredotočio na odlomak iz današnjeg Evanđelja po Mateju (20,1-16), u kojem Isus iznosi prispodobu o radnicima posljednjeg sata. Gospodin nam ovom prispodobom želi usmjeriti pažnju na dvije stvari: Bog poziva sve da rade u njegovu Kraljevstvu i na kraju će svima udijeliti istu plaću, odnosno spasenje, život vječni.

„Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji…”

Papa je napomenuo da vlasnik vinograda, koji predstavlja Boga, traži radnike u različita doba dana. Na kraju dana svima udjeljuje jednaku nadnicu zbog čega su se potužili oni koji su radili čitav dan, a koji su „podnosili svu tegobu dana i žegu“ (Mt 20,12). „Nato gospodar odgovori jednomu od njih: ‘Prijatelju, ne činim ti krivo. Nisi li se pogodio sa mnom po denar? Uzmi svoje pa idi. A ja hoću i ovomu posljednjemu dati kao i tebi. Nije li mi slobodno činiti sa svojim što hoću? Ili zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?’ Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji“ (Mt 20,13-16).

„Gospodareva nepravda”

Doista, ta gospodareva „nepravda“ služi kao provokacija, jer Isus ne želi govoriti o problemu nezaposlenosti ili pravedne plaće, nego o Kraljevstvu Božjem – objasnio je Sveti Otac. A poruka glasi: U Kraljevstvu Božjem nema besposlenih, svi su pozvani učiniti svoj dio. I svi će na kraju primiti plaću koja proizlazi iz Božje, a ne ljudske pravednosti: spasenje koje je Isus Krist stekao za nas svojom smrću i uskrsnućem. I to spasenje nije zasluženo, već darovano – rekao je papa Franjo.

Papa je rekao da Isus tom prispodobom želi otvoriti naša srca za logiku Očeve ljubavi koja je besplatna i velikodušna. Riječ je o tome da dopustimo da nas zadive i očaraju Božje misli i njegovi putovi. Egoizam i osobna korist često karakteriziraju ljudsko razmišljanje, a naši uski i vijugavi putovi nisu usporedivi s Gospodinovim širokim i ravnim stazama. On očituje milosrđe, velikodušno prašta, pun je dobrote koju izlijeva na svakog od nas, svima otvara beskrajna prostranstva svoje ljubavi i milosti koje jedine mogu dati ljudskom srcu puninu radosti.

„Bog želi da svaka osoba postigne svoju puninu”

Isus želi da promatramo gospodarev pogled: pogled kojim gleda svakog radnika koji čeka na posao te ga poziva i šalje u svoj vinograd. To je pogled pun pažnje i dobrote, pogled koji poziva da ustanemo, da krenemo na put jer za svakog od nas želi život: ispunjeni, angažirani život oslobođen od ispraznosti i besposlenosti. Bog nikoga ne isključuje i želi da svaka pojedina osoba postigne svoju puninu – rekao je papa Franjo na kraju nagovora.

Misionar Stanley Francis Rother proglašen svetim

Poslije molitve Angelusa Sveti je Otac usmjerio svoj pogled prema Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, u subotu je u Oklahomi blaženim proglašen misionar Stanley Francis Rother koji je ubijen 28. srpnja 1981. godine nakon što se vratio u Gvatemalu kako bi služio svojem stadu, unatoč prijetnjama smrću i upozorenjima da mu je život u opasnosti. Njegov je odgovor glasio: „Pastir ne može pobjeći od svog stada“. Papa je istaknuo da je novi blaženik ubijen iz mržnje prema vjeri zbog svojeg evangelizacijskog rada i promicanja ljudskog dostojanstva najsiromašnijih u Gvatemali. Neka nam njegov herojski primjer pomogne da budemo hrabri svjedoci Evanđelja i da se zalažemo za dostojanstvo čovjeka – zaključio je papa Franjo.

Izvor:  Vatikanski radio; Book.hr

Priredila: Gabriela Jurković

Najčitanije

Na vrh