Duhovnost

SV. PAJSIJE ATONSKI

„Starče, brinem se jer imam zdravstvenih problema. Ne osjećam više Nebo unutar sebe…“ SVETAC MU OTKRIO TAJNU SREĆE

Foto: Tirza van Dijk; Unsplash  

Jednom je sveti starac upitan: “Starče, brinem se jer imam zdravstvenih problema. Ne osjećam više Nebo unutar sebe.”

Svetac je potom otkrio tajnu sreće.

“Ne osjećaš Nebo jer ne proslavljaš Boga. Kada se osoba kreće unutar carstva doksologije, raduje se zbog svega. Postoje laici u svijetu koji će suditi nas monahe. Trebaš vidjeti kako beduini pate, a opet su zahvalni Bogu i sretni. Umjesto da u potpunosti očiste pšenicu kako bi uklonili svaki kamenčić, oni je samelju u brašno takvu kakva jest, s malim kamenčićima – i njihov kruh je tvrd! I, očigledno, njihova hrana ne sadrži potrebne nutrijente, poput kalcija, i stoga su njihovi zubi potpuno uništeni. I opet, vidiš beduina s jednim jedinim zubom, koji se raduje kao da je taj jedini zub napravljen od bisera. A kod nas, ako nekome fali jedan zub, osjeća se zakinuto. Sa svime što čuješ, trebao bi se konstantno kretati u oblasti slavljenja i doksologije; slaviti Boga zbog njegova dobročinstva dan i noć.”

Doksologija

Izvor: Youtube (Kyrios Books). Izdavačku kuću Kyrios možete pratiti na njezinoj stranici na Facebooku (ovdje), a njezine knjige nabaviti na www.kyrios.hr i www.figulus.hr.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh