Aktualnosti

KOLUMBIJSKI BISKUPI

KORONAVIRUS NASTAVLJA IZAZIVATI POMUTNJU Kako primati svetu pričest: na ruku ili u usta? Sve veći broj vjerskih zajednica uvodi mjere sprečavanja širenja zaraze koronavirusom. Kolumbijski biskupi iznijeli su svoju preporuku, a Hrvatska se biskupska konferencija po tom pitanju nije oglasila

Foto: Shutterstock

 

U subotu, 7. ožujka Biskupska konferencija Kolumbije oglasila se po pitanju koronavirusa i načina primanja svete pričesti. Neke od preporuka koje je tom prilikom iznijela bile su zbunjujuće, posebno ona koja se odnosi na primanje svete pričesti, što uistinu jest svojevrsno nametanje:

»Sveta pričest se mora primati na ruku. Svećenici trebaju uputiti vjernike kako to treba učiniti, te, osobito, upozoriti ih da treba posvećenu hostiju odmah staviti u usta ispred podjelitelja hostije.«

Naime, ova se preporuka kosi s uputom koja se daje u dokumentu Redemptionis Sacramentum (Sakrament otkupljenja) koji je izdala Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Dokument način primanja pričesti priznaje pravom vjernika, te oN nije pod isključivom nadležnošću biskupa ili svećenika:

»Iako svaki vjernik ima pravo, prema svojemu izboru, svetu Pričest primiti u usta, ako pričesnici žele primiti Sakrament na ruku, u oblastima gdje je to dozvolila Biskupska konferencija, a potvrdila Apostolska Stolica, njima se sveta hostija podjeljuje u ruku. Potrebno je, međutim, pozorno paziti da pričesnik hostiju odmah pred djeliteljem konzumira, kako nitko ne bi otišao s euharistijskom prilikom u ruci.« (RS, br. 92)

„Pričest možete primati i u usta“

Mons. Elkin Álvarez, tajnik Biskupske konferencije Kolumbije, danas je imao priliku sve pojasniti u razgovoru za Noticias RCN:

»Želimo da svaki vjernik bude savjestan i da do svakoga dođe ova preporuka, te da je se vjernici pridržavaju. Iako, svjesni smo da ima vjernika koji ni u kojem slučaju ne žele primati pričest na ruku. Oni imaju pravo tražiti pričest u usta.«

Nekoliko sata poslije ove izjave, Biskupska konferencija Kolumbije iznijela je novi proglas, u kojem priznaje pravo vjernika da primaju pričest u usta:

»Pozvali smo vjernike da pričest primaju na ruku, u skladu s postojećim dokumentima koji govore o načinu na koji bi to trebalo činiti. Međutim, oni vjernici koji iz različitih razloga izražavaju želju za primanjem svete pričesti u usta, mogu to činiti tako. Kao što Crkva naučava, nikome se ne smije nametati ovaj ili onaj način primanja svete pričesti.«

Što vi mislite?

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh