Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Koliko često se pitam zašto kao bračni par moramo prolaziti određene teške stvari

RAZMATRANJE I MOLITVA

Kada sam posljednji put iskreno, barem na tren, zastao/zastala i zagledao/zagledala se u svoga supruga / svoju suprugu, u svoju djecu? Kada sam zastao/zastala i pogledala ih u oči pokušavajući shvatiti, vidjeti, osjetiti, doživjeti što je njima bitno i kako im ja mogu u tome pomoći? Kada sam se iskreno zapitao/zapitala kako na njih utječu moji postupci, moje reakcije? Razmišljam li više o tome kako mi njihove reakcije i ponašanje onemogućuju „normalan“ život, ili dopuštam i vapim milosti da teče kroz mene i izlijeva se na naš brak, roditeljstvo? Isus me potiče neka molim da ne padnem u napast (Lk 22,40). Smatram li te njegove riječi ozbiljnima i značajnima, shvaćam li da ih je uputio meni ili provodim svoje dane razmišljajući kako se stvari oko mene moraju promijeniti da bi meni bilo dobro i kako te riječi moraju slušati drugi? Koliko često se pitam zašto kao bračni par moramo prolaziti određene teške stvari, zašto? Ili si mislim: „Zar ni to ne smijem više pitati? Koje je uopće moje pravo? Imam li ikakvo pravo?“

Sam/a ne mogu, ne želim i kajem se što to prečesto pokušavam

Itekako imam! Sam Isus je molio u najtežem trenutku svoga života „Oče! Ako hoćeš, otkloni ovu čašu od mene. Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude!“ (Lk 22,42) Sam Isus pokazuje da je ljudski pitati, tražiti da se stvari riješe, da nas mimoiđu, ako je tako najbolje, no važnije od toga je Očeva volja. Zašto? Mislim li da Otac želi da patim, da budem „rob“, smatram li da su brak i život isključivo muka? Nipošto, niti to Otac želi niti je život samo muka! Otac mi želi reći da sam prečesto usmjeren/a na svoj pogled i na rješenje problema koje isključuje Božju volju za moj brak, da prečesto ostajem u svojim prohtjevima i sebičnim pogledima, koji ne uključuju glavnu zapovijed, koju mi daje kako bi se moje srce mijenjalo: „Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih“ (Iv 13,15). A kada ne zovem Božju milost da mi u tome pomogne, jer sam/a ne mogu, kada sam okrenut/a sebi, zagledan/a u probleme, kada se pitam zašto to mora biti, a ne tražim i molim Božju volju, to u meni stvara stres, dovodi do nepraštanja, ogovaranja, odbacivanja, uvodi me u grijeh i na koncu počnem optuživati i supružnika i, nerijetko, samog Boga. Ljut/a sam. I put milosti je zatvoren! Odjednom istina o braku postaje laž, a laž istina i ja i moja obitelj tonemo, udaljavamo se jedni od drugih, ne pada mi na pamet da razmišljam o tome kako se drugi osjeća i čudim se što se događa.

Svoju muku i boli predajem tebi na križ i prihvaćam snagu tvoje muke za spas svoga života, braka i obitelji!

Zavaran/a sam! Radim isto što je učinio i Juda, poljupcem izdajem Isusa (Lk 22,48). Kažem da ga volim, čak mu se i molim, a odbacujem supružnika. U isto vrijeme, često u toj ulozi vidim supruga/suprugu, da se on/a tako ponaša, zar ne? Jesam li ikada sebe vidio u ulozi Jude, pitam se? Ne zato da bih se optuživao/optuživala već zato da bih dopustio/dopustila da po Božjoj milosti vidim, da uđem u Božju volju za brak i da Isusova muka ima smisla za moj brak i obitelj. Zašto je Isus podnio tu muku, pitam li se? Razumijem li to? Isuse, molim te za milost da svakodnevno tražim i prihvatim tvoju milost, da me ona vodi. Sam/a ne mogu, ne želim i kajem se što to prečesto pokušavam. Ovog trena želim učiniti svoj mali, ali ključan dio: doći pred tebe, Isuse, takav kakav jesam / takva kakva jesam, iskreno, pokajati se, odreći se sebičnosti i zamoliti te da, po snazi tvoje milosti, predam svoje srce tebi. Molim te, slomi svaku laž koja se uvukla u mene, svaku krivu sliku koju imam prema supružniku. Daj da se od sada vrši tvoja volja u mome životu i u mome braku. Svoju muku i boli predajem tebi na križ i prihvaćam snagu tvoje muke za spas svoga života, braka i obitelji!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Bog nikada nije rekao da nećemo imati problema. Živimo u palom svijetu, različiti smo, imamo drugačije poglede, sotona nas želi odvesti od Isusa i istine. Sam je Isus bio napastovan i uvjeravan kako nema smisla da umre za nas grešne, nezahvalne. Isus je odabrao ostati vjeran Bogu. A ja, što ja najčešće odabirem? Prečesto sami povjerujemo u laž, ne vidimo bližnje, ne vidimo njihova srca, zagledani smo u svoje rane i umjesto da ih predamo Isusu, jer za njih je i umro, da mu ih predajemo, mi idemo sami i padamo. No, ako i padnem, On me ne osuđuje! Shvaćam li da svojim odnosom prema supružniku, svojim predanjem milosti i nastojanju da vidim svoje slabosti, iskazujem svoju ljubav prema Kristu, koja na koncu mijenja mene i moj brak? A On me ne napušta, On prolazi muku upravo zato da uzme moje poteškoće na sebe i da ustrajem do kraja. Vjerujem li to? I gdje je moje srce? Na čemu je i na kome je moj pogled?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh