Vijesti

KATEHEZA O KRŠĆANSKOJ NADI // Papa Franjo: Ideja ‘samoubojice-atentatora’ nema ništa s kršćanskim mučeništvom!

Papa Franjo

Foto: Shutterstock

 

Sveti je Otac istaknuo da se „atentatori-samoubojice ne mogu zvati ‘mučenicima’“ jer se njihova smrt ne može usporediti sa stavom djece Božje

Ideja ‘samoubojice-atentatora’ nema ništa s kršćanskim mučeništvom – naglasio je papa Franjo u današnjoj katehezi tijekom opće audijencije. Razmatrajući o „kršćanskoj nadi kao snazi mučenika“, Papa je podsjetio na riječi sv. Pavla: „kad bih predao tijelo svoje da se sažeže, a ljubavi ne bih imao – ništa mi ne bi koristilo“. Istaknuo je kako se stoga „atentatori-samoubojice [ne] mogu zvati ‘mučenicima’“ jer se njihova smrt ne može usporediti sa stavom djece Božje.

Kršćani ljube, ali nisu uvijek ljubljeni

Kad Isus šalje svoje učenike, ne nudi im iluzije o lakome uspjehu – naprotiv, jasno im daje do znanja kako „navještaj Kraljevstva Božjega uvijek uključuje protivljenja“ te ih upozorava da će ih ljudi mrziti zbog njegova imena. „Kršćani ljube, ali nisu uvijek ljubljeni“ – zaključio je papa Franjo.

U svijetu ranjenom grijehom, normalno je da kršćani idu „protiv struje“; ne iz polemičkog duha, nego iz „vjernosti logici Kraljevstva Božjega, koja je logika nade“. To konkretno znači život prema Isusovim uputama, prva među kojima je siromaštvo – rekao je Papa, objašnjavajući: Kad Isus šalje svoje učenike, čini se da više vodi računa o tome da ih „razogrne“ nego „odjene“.

Siromaštvo, ne zlo za zlo

„Kršćanin koji nije ponizan i siromašan, nenavezan na bogatstva i moć, iznad svega nenavezan na sebe, ne nalikuje na Isusa“ – ustvrdio je Sveti Otac. Pravi poraz za kršćanina je „pasti u iskušenje osvete ili nasilja, vraćajući zlo za zlo“. Valja biti razborit, ponekad čak i lukav, ali nikada nasilan. Kako bi porazili zlo, ne možemo koristiti sredstva zla – naglasio je Papa.

„Kršćaninova jedina snaga je evanđelje“, a progoni ne proturječe evanđelju, nego su njegov dio. „Ako su progonili našega Gospodina, kako se možemo nadati da ćemo mi toga biti pošteđeni?“ – upitao je papa Franjo, dodajući kako usred nevolja utjehu pronalazimo u spoznaji da nijedna ljudska patnja nije skrivena Božjim očima. Bog je, prema Papinim riječima, „jači od zla, jači od mafija, od mračnih nauma, od onih koji zarađuju na koži očajnika, koji druge nasilnički tlače“.

Zadivljeni snagom mučenika

Vjernost „Isusovu stilu, koji je stil nade“ naziva se mučeništvom, što izvorno znači „svjedočanstvo“. Mučenici ne žive za sebe, ne bore se za vlastite ideje te prihvaćaju smrt jedino iz vjernosti evanđelju. Međutim, mučeništvo nije najviši ideal kršćanskoga života, jer iznad njega stoji ljubav prema Bogu i prema bližnjemu – objasnio je Sveti Otac.

Čitajući izvještaje o tolikim mučenicima iz prošlosti i sadašnjosti – a danas ih ima više nego u prvim vremenima – ostajemo zadivljeni snagom s kojom su se suočili s nevoljama. Ta snaga je znak velike nade koja ih je animirala; postojane nade da ih ništa ni nitko ne može odvojiti od Božje ljubavi u Isusu Kristu – kazao je na koncu Papa, dodajući: Neka nam Bog uvijek daruje snagu da budemo njegovi svjedoci, Neka nam udjeli da živimo kršćansku nadu iznad svega u skrovitom mučeništvu ispunjavanja s ljubavlju svakodnevnih odgovornosti.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh