Osobni razvoj

KAKO STEĆI VJEŠTINU UPRAVLJANJA SVOJOM SVAKODNEVICOM

Znaš li što krade tvoj mir, i kako ga možeš (sa)čuvati „Sotona te proučava cijeli tvoj život. On zna što ti smeta i što te uznemirava. I zato trebaš i ti znati što ti smeta i što te uznemirava, i biti oprezan u takvim situacijama da ne izgubiš svoj mir”

Znaš li što krade tvoj mir, i kako ga možeš (sa)čuvati

Foto: Shutterstock

 

Svakom pojedincu smetaju neke stvari. Sotona te proučava cijeli tvoj život. On te vjerojatno poznaje bolje nego što ti sam sebe poznaješ. On zna što ti smeta i što te uznemirava. I zato trebaš i ti znati što ti smeta i što te uznemirava, i biti oprezan u takvim situacijama da ne izgubiš svoj mir.

Svatko gubi mir zbog nečeg drugog

„Kradljivci mira” nisu isti kod svih ljudi. Postoje situacije koje mene uznemiravaju, a mog supruga Davea uopće ne. Na primjer ja volim tišinu, a njemu buka uopće ne smeta. On može čitati knjigu dok jedna od naših kćeri glasno sluša glazbu, a nas devetogodišnji sin se valja po podu sa psom.

Ja ne podnosim žurbu i ne volim kasniti, a Dave se ponekad trudi previše stvari učiniti u danom vremenu. Na kraju smo u žurbi i stižemo posljednju minutu. To je nešto što đavao o meni zna i on će to iskoristiti da ukrade moj mir. S druge strane, kada nekamo putujemo, Dave uvijek želi doći na aerodrom sat ranije. Kada želi igrati golf, također želi na teren doći ranije. Ako sotona uspije urediti stvari da Dave kasni na bilo koji od ovih događaja, Dave počinje gubiti svoj mir.

Saznaj koji su tvoji „kradljivci mira”, i budi oprezan

Mi smo različiti. Zato sotona koristi različite taktike za svakoga od nas. Budi mudriji od njega. On te stavlja u situacije u kojima ćeš se uznemiriti. Što su tvoji „kradljivci mira”? Načini listu i razgovaraj o tome u obitelji. Otkrij što ih zaista iritira i zatim pokušajte jedni drugima izbjeći ta područja.

Dave je ozbiljan igrač golfa. I ja igram, ali meni bi sasvim odgovaralo da se na igralištu zabavljam i smijem. Međutim, naučila sam da nije mudro ponašati se neozbiljno i šaliti se s Daveom kad igramo zajedno, a niti ga zadirkivati kada ne udari dobro lopticu. Nama je zajedno zabavno, ali ja trebam paziti da radim ono što i njemu odgovara. Nema smisla nekoga namjerno dovoditi do situacije u kojoj će izgubiti mir. Kada s nekim živiš dugo vremena, tada vrlo dobro poznaješ njegove slabosti, upravo kao i svoje. Ponavljam, pokušajte jedni drugima pomoći izbjegavati ta područja.

Pomažimo jedni drugima u slabostima

Dave meni pomaže u mojim slabostima. On se trudi održati tišinu kada pokušavam čitati i proučavati Pismo ili kada se odmaram. On me ohrabruje da se dovoljno odmaram i rekreiram jer zna da će, ako se umorim, sotona ukrasti moj mir. U Galaćanima 6,2 kaže: „Nosite bremena jedan drugoga…” Mi trebamo nositi slabosti jedni drugih shvaćajući da svi mi imamo mnoštvo slabosti i trebamo moliti jedni za druge. (…)

Ulomak iz knjige Joyce Meyer Mir – sve svoje brige baci na Njega u izdanju Logosa d.o.o.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh