Duhovnost

TAJANSTVENI ZNAKOVI

Kako se je dogodilo euharistijsko čudo čija se relikvija čuva u svetištu sv. Rite u Cascii U prostoru bazilike svete Rite u Cascii, kojoj hodočaste brojni vjernici, nalaze se tri svete relikvije: netaknuto tijelo svete Rite, kosti blaženog Simonea Fidatija i relikvija euharistijskog čuda iz 14. stoljeća. Ovako se je čudo dogodilo…

Kako se je dogodilo euharistijsko čudo čija se relikvija čuva u svetištu sv. Rite u Cascii

Foto: Shutterstock

 

Toskanski gradić Cascia poznat je kao dom svete Rite, jedne od najpopularnijih svetica u svijetu. Čuven je i po svome srednjovjekovnom izgledu s brojnim kamenim kućama i crkvama.

Najposjećenija crkva Cascie je zasigurno moderno svetište svete Rite. Upravo su u bazilici tog svetišta izložene relikvije euharistijskog čuda. Dogodilo se to 1330. godine, nekoliko godina prije Ritina rođenja te ih je sama sveta Rita štovala u vremenu dok je živjela u Cascii, između 1371. i 1447. godine.

U to vrijeme relikvije su se nalazile u crkvi sv. Augustina koju je Rita pohodila jer je svetac iz Hippa bio jedan od njezinih najdražih svetaca. Često joj se ukazivao da bi je utješio, a kad se odlučila zarediti, zbog velike odanosti prema sv. Augustinu, odabrala je upravo augustinski samostan. Relikvije su odnesene u svetište svete Rite tek nedavno. Čudo se, međutim, nije dogodilo u Cascii već u Sieni.

Hostija se rastopila

Mladi svećenik dobio je zadatak da ode pričestiti bolesnog seljanina koji je živio na periferiji grada. Mladi svećenik nije baš bio revnostan. Kako bi pričestio bolesnika, uzme posvećenu hostiju, ali je nije stavio u zlatnu posudicu kakvu sve crkve imaju za tu namjenu, već ju je nemarno stavio među stranice svog brevijara.

Stigavši na odredište, ispovjedio je bolesnika te potražio među stranicama brevijara hostiju za pričest. Otkrio je da se hostija rastopila zaprljavši krvlju dvije stranice s kojima je bila u kontaktu. Svećenik je odmah uvidio svoje neobazrivo ponašanje pa se skrušen s brevijarom vrati u Sienu.

U to vrijeme u Sieni se nalazio jedan poznati augustinac, rodom iz Cascie, otac Simone Fidati, vrlo pobožan i odličan propovjednik. Svećenik odluči otići ocu Simoneu te mu sve ispovjediti što se dogodilo. Otac Simone tražio je da vidi umrljani brevijar te ga zadržao i uvijek nosio sa sobom. Kad bi došao u samostan, izložio bi ga na mali oltar u svojoj ćeliji te ispred te krvi, svakog dana, provodio sate u molitvi i meditaciji.

Kako je ostario, želio je osigurati da se nastavi štovanje relikvije, koja se sastojala od dviju stranica brevijara umrljanih krvlju. Jednu stranicu poklonio je augustincima u Perugii koji su je nažalost izgubili. Drugu je stranicu ponio u Casciu, svoj rodni grad, te je povjerio samostanu sv. Augustina gdje je i ostala do premještaja u baziliku sv. Rite.

  1. svibnja 1988. godine, otvorena je donja bazilika svetišta svete Rite i tamo je prenesena relikvija euharistijskog čuda. Nalazi se u posebnom svetohraništu u desnoj poprečnoj lađi, kao i posmrtni ostatci blaženog Simonea Fidatija koji je dugo godina budno čuvao relikviju i koji ju je prije smrti poklonio gradu Cascii.

Fenomeni vezani za relikviju

Godine 1962. obavljen je detaljan pregled relikvije i tada je ustanovljeno da su dimenzije papira zamrljanog krvlju 52×44 mm, dok promjer same krvave mrlje iznosi 40 mm. Boja mrlje je opisana kao svijetlosmeđa, ali kad se pogleda kroz povećalo, boja se čini crvenijom i jasno se vide čestice zgrušane krvi. Stranica je u takvu stanju i dan-danas.

Još jedan fenomen vezan za mrlju: ako pogledamo kroz slabiji objektiv, u mrlji ćemo vidjeti profil muškarca koji je vidljivo tužan. Isti se lik vidi i na fotografijama mrlje.

Godine 1930. u Cascii je održan Euharistijski kongres koji se poklopio sa 600. obljetnicom čuda. Tom je prigodom blagoslovljena nova pokaznica za relikviju.

Tako se u prostoru bazilike – svetišta svete Rite u Cascii nalaze tri svete relikvije: netaknuto tijelo svete Rite, kosti blaženog Simonea Fidatija i relikvija euharistijskog čuda iz 1330. koja se čuva više od 650 godina.

Iz knjige „Krv Kristova – kratka povijest euharistijskih čudesa” autora Renza Allegrija. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Hodočašća svetoj Riti u Casciu redovito održavaju Kristofori. Više informacija o hodočašćima možete pronaći na stranici: www.kristofori.hr/hodocasca.

O knjizi „Krv Kristova“

Ova je knjiga izvrsna priprema za misu… Preporučam Vam da prije svake svete mise pročitate barem jedno poglavlje. Naime, vjerujem da razmišljajući o Isusovoj stvarnoj prisutnosti u Euharistiji možemo na misi sudjelovati djelatnije i plodonosnije.

Josip Lončar

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni? Kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Najčitanije

Na vrh