Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Kako od čežnje za osobom za koju bih dao/dala život, počnem sama/samu sebe uvjeravati da mi ne treba nježnost, ljubav…?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Koliko često se moje srce bori, bori između toga da nešto želim, da mi nešto treba od supružnika, i toga da samog/samu sebe uvjeravam kako ja to ne trebam, da mogu bez toga, napose bez nježnosti, dodira, kontakta, bez njega/nje? Sve se to nekako zavrti kada me suprug/supruga povrijedi, kada mi ne dadne ljubavi ili poštovanja, kada mi ne pokaže da mu/joj je stalo, da je tu za mene. A baš ga ju/trebam, jednostavno da me zagrli, izgovori neku riječ pohvale, nešto lijepo. I nevjerojatno je kako od čežnje za osobom za koju bih dao/dala život, odjednom počnem sam/samu sebe uvjeravati da ja ustvari mogu i sam/sama, da mi ne treba nježnost, ljubav i poštovanje, napose ne od „takve“ osobe. I razmišljam: „Da on/ona samo znade kako se ponaša, da joj je uistinu stalo, ne bi se tako odnosio/odnosila prema meni.“

Da, mogu biti ljut/ljuta, ako nešto nije dobro, itekako, ali griješim li, osuđujem? (Ef 4,26)

Odjednom, iako znam da moje srce čezne za blizinom moga supruga / moje supruge, kao da se počnem inatiti, kao da nađem stotinu razloga, opravdanja i odjednom vidim njegova/njezina loša djela i kao da čujem glas u sebi: „Ne treba ti on/ona. Zašto da se ti uopće trudiš kada on/ona neće? Zašto da ti sebe ponižavaš kada njoj/njemu nije stalo? Vidiš kakav/kakva je! Ma meni ne treba njegova/njezina blizina i nježnost.“ Zar time ne dižem zid prema suprugu/supruzi? Zar ga/ju time ne „etiketiram“? Zar time ne otvaram srce neopraštanju? Da, mogu biti ljut/ljuta, ako nešto nije dobro, itekako, ali griješim li, osuđujem? (Ef 4,26) Što očekujem od supruga/supruge, a što dajem? Uspoređujem li svoje želje i čežnje koje imam prema suprugu/supruzi sa svojim ponašanjem? Kako ja tu djelujem? Jesam li se pitao/pitala kako se i zašto nakon nekog vremena počnem u konfliktnim situacijama uvjeravati da mi nježnost, prisutnost, blizina supruga/supruge nije potrebna i počnem osuđivati? Koliko često propustim kroz takve situacije izgraditi svoje srce, svoj brak, svoga supruga / svoju suprugu, svoju obitelj, pokazati primjer djeci?

Isuse, priznajem da prečesto ne opraštam, da zamjeram, dopuštam da me svijet, tijelo i sotona uvjere u „istinu“ koja doslovno otkida dio mene i dio moga braka, a ja venem iznutra.

Oprosti mi, Isuse, moju nevjeru. Daj da oživi moje srce i moj brak

Tebe, kao Milosrdnog Gospodina koji me čeka raširenih ruku molim da izliješ Duha Svetoga na mene da prihvatim Istinu i živim u Istini u svome braku, da prihvatim svoga supruga / svoju supruga onakvog/onakvu kakav/kakva jest i da ga/ju ja posvećujem svojim djelima i molitvama tebi. Daj da konačno, svakim danom, postajem sve više i više suprug/supruga koji/koja će biti ratnik za svoj brak i obitelj, odričući se mlakosti, lijenosti, opravdavanja, duha žalosti, koji mi crpi snagu i prikazuje moga supružnika kao neprijatelja, a on mi je najuži saveznik. Oprosti mi, Isuse, moju nevjeru. Daj da oživi moje srce i moj brak, daj da naš brak i naša srca uskrsnu na novi život s tobom, Kriste, da živimo!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Prvi i najvažniji korak prema slobodi, miru, preobrazbi braka, obitelji i života je da pokušam, dadnem si truda vidjeti kako ja reagiram, kako ja sagledavam situaciju i kako je to usporedivo s istinom Božje Riječi, sa samim postupcima Krista. Ako u tome ustrajem, ako to želim, postat ću najslobodnija osoba na svijetu, a moj brak silno blagoslovljen. Samo, želim li? Ili čekam da se on/ona prva pokrene, promijeni, ili smatram da ja baš i ne trebam puno toga mijenjati? Znam li što propuštam? Želim li saznati?

Odluči se, ne boj se, možeš samo dobiti!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh