Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Kako moj supružnik ne vidi da nekad postupa potpuno krivo, da to što radi ne donosi dobro ni njemu/njoj, ni nama niti našoj obitelji?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Kako moj supružnik ne vidi da nekad postupa potpuno krivo, da to što radi ne donosi dobro ni njemu/njoj, ni nama niti našoj obitelji? Govorim mu, ali on/a kao da ne čuje, štoviše, napadne me i još ispadne da imam neku lošu namjeru. Kako ne vidi da je naslijedio neke navike od svojih roditelja, da ima rane, da često reagira iz njih, da je zarobljen/a?! Da, on/a to ne vidi, a ja vidim i iskreno mi je stalo da se toga riješi, da ne bude u zabludi, da progleda, da počne djelovati drugačije kako bi mu/joj srce bilo slobodno, no što ja pritom poduzimam kao supružnik, koji se obvezao u dobru i zlu? Posvećujemo se jedan kroz drugoga i Bog nas poziva da jedno drugo zagovaramo, a ja gledam, sve vidim i što činim? Prigovaram, osuđujem, hvalim se time kako ja vidim kakav/kakva je on/a i čekam da se on/a popravi kako bi onda sve bilo u redu? Zašto? Zato što je sve na njemu/njoj? Zar je moguće da ja toliko manje vidim od njega/nje i da živim u grijehu? (Iv 9,41) Zašto je Bog meni dao da neke stvari vidim, zašto me stvorio drugačijeg/drugačiju? Da bih se time hvalio/hvalila pred supružnikom, ponižavao/la ju/ga i pravio/la se pravednikom? (Izr 12,10) Tko je tu više slijep?

Oslobodi prvo mene, Isuse, od zarobljenosti ogovaranja, optuživanja, „moga prava“, svijeta

Što bi Isus napravio i što čini kada vidi moje greške i slabosti? „Nabija“ mi ih na nos i optužuje me? Zar me Isus ne poziva da budem milosrdan/na kao što je ON, kako bih vidio život vječni? Laž me preuzela! Ne želim opravdavati grijeh supružnika, ali zar ne vidim da je zarobljen/a i da često reagira iz zarobljenosti, slabosti, upravo kao i ja? Ne vidim li da ja, umjesto da mu/joj s Isusom skidam lance i na taj način na kraju „profitiram“ i ja – jer njezinom/njegovom promjenom i oslobađanjem naš će odnos oživjeti – meni baš kao da je stalo da bude zarobljen/a i da u tome ostane! Kao da uživam kada je u tome stanju i umjesto da ga/ju zagovaram, ja svojim kritikama i osudama još više stežem „lance“ koji ga/ju vežu! Tko je tu slijep? Jesam li ja slijepac koji pokušava voditi slijepca i još se hvali kako vidi? (Mt 15,14) Jesam li siguran/sigurna da je u meni ljubav i da me ona pokreće? Što kada bih, napose u vremenu korizme, postio/la od optuživanja, zamjeranja, uzdizanja sebe i kada bih sve to prikazao/la za oslobođenje rana i zarobljenosti srca svoga supružnika? Što kada bih odlučio/la svaki dan barem pet minuta moliti s namjerom da ti, Isuse, oslobodiš srce moga supružnika?

Jesam li ja jedan od onih koji u križu vidi kraj ili put prema Uskrsu?

Što kada bih prikazivao Mise za oslobođenje njegova/njezina srca? Što kada bih stavljao/la ruku na nju/njega i blagoslivljao/la ju/ga, možda kad spava? Što kada bih snagom tvoga Imena i križa, Isuse, danas odlučio/la predati sebe i uzeti svoj križ za spas svoga supružnika i našega braka i bio/bila tebe dostojan/dostojna? (Mt 16,24-25) Jesam li ja jedan od onih koji u križu vide kraj ili od onih koji u njemu vide put prema Uskrsu?

Isuse, moje srce je potpuno skrenulo, tek sada vidim, oprosti mi, kajem se, smiluj mi se! Oslobodi prvo mene, od zarobljenosti ogovaranja, optuživanja, „moga prava“, svijeta i savjeta „pametnih ljudi“. Po svojoj krvi slomi sve lance koji su svezali moje srce da ne vidim što je moj zadatak u braku i uvedi me u slobodu, da u toj slobodi i po svojoj odluci budem blagoslov svome supružniku i da ga/ju donosim tebi! Isuse, uvedi me u istinu, molim te, i slomi svaku laž!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Bog me poziva da na putu prema nebu ljubim svoje neprijatelje, a često ispada da ne mogu u ljubavi predati ni srce svoga supružnika i donijeti ga Isusu. To u konačnici uopće ne ovisi o meni, već o Njemu, On je taj koji slama i izgrađuje novo. Ali na meni je odluka hoću li tvrditi da ja „vidim“ i živjeti u sljepoći ili ću donijeti i sebe i njega/nju na svjetlo. Korizma je idealno vrijeme za to, milosno vrijeme za novi početak i život. Želim li to iskreno ili ne? Moli za srce i za rane svoga supružnika i Isus će silno doticati i tvoje srce! On je dao svoje srce Ocu za tebe, hoćeš li ti dati svoje srce Ocu za supružnika i svoj brak? Hoćeš li doživjeti istinski Uskrs u svom srcu? Ohrabri se i kreni!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh