Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Kako izgleda ljubav prema Isusu Nijedna kleveta, nijedna morska ili zemna opasnost, nijedna glad ni žeđ, nijedno progonstvo nije priječilo Pavla da govori o Isusu i o onomu što je Isus učinio u njegovom životu

Isus

Foto: Pixabay, Roger Casco Herrera 

„Idite po svem svijetu i propovijedajte Evanđelje“, govori Isus svojim učenicima. Ako ti se nije dogodio jedan osobni susret s Isusom Kristom, nisi opsjednut revnošću da ga obznanjuješ. Sveti Pavao je govorio zajednicama koje je utemeljio: „Jao meni kad ne bih naviještao Evanđelje”. Nijedna kleveta, nijedna morska ili zemna opasnost, nijedna glad ni žeđ, nijedno progonstvo nije priječilo Pavla da govori o Isusu i o onomu što je Isus učinio u njegovom životu.

Kada ga se pitalo: „Pavle, tko je Isus za tebe?“, on bi odgovarao: „Za mene je živjeti Isus!“ Zato, pokrenut ljubavlju prema Isusu, on je posvećivao svaki trenutak svojega dana obznanjivanju Isusova spasenja, u zgodno i nezgodno vrijeme. Znao je da prvo djelo ljubavi koje apostol mora činiti za nekog brata jest govoriti mu o Isusu, našem spasenju. „Isus ili ništa“, Pavao je govorio iz osobnog iskustva.

Na Pavlovim usnama bilo je stalno ime Isusovo

Isus je bio sve za njega. Zbog ovoga je često ponavljao svojim zajednicama: „U usporedbi s Isusom smatram sve smećem“.
Na Pavlovim usnama bilo je stalno ime Isusovo. Ime Isusovo je davalo slatkoću njegovom srcu. Stalno je govorio da ni na nebu ni na zemlji nema slađeg ni moćnijeg imena od imena Isusova. Pred Isusovim imenom on bi kleknuo i rekao: „Isus je Gospodin!“.

Ne tražim Isusa, nego svoje ja. Ne propovijedam Isusa, nego svoje ja. Isusovo ime uvijek je na mojim usnama, ali ne i u mome srcu

Da, sve je smatrao smećem da bi zadobio Isusa. Danas me Sveti Pavao stavlja u snažnu i duboku krizu. Ne tražim Isusa, nego svoje ja. Ne propovijedam Isusa, nego svoje ja. Isusovo ime uvijek je na mojim usnama, ali ne i u mome srcu. Nisam svima sve da bih zadobio nekoga za Isusa, nego živim želeći da zavrijedim sve sebi. Ne živim da bih imao karizmu ljubavi, nego ljudsku moć da bi me ljudi poštovali.

Sveti Pavle, često od tebe tražim da posreduješ za mene kod Gospodina kako bih i ja imao karizmu propovijedanja. Ali, danas od tebe tražim da posreduješ za mene pred Isusom da bih zadobio bolju karizmu, a to je ljubav. Bez ljubavi će moje propovijedanje biti kao cimbal što zveči. Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: Sjeme; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh