Vjera i znanost

U MEDITERANU

KAKAV PRONALAZAK Na dnu mora pronašli 1700 godina star prsten s likom ‘Dobrog pastira’ Slika je rijetka ikonografija za prsten, ali inače raširena u ranim stoljećima kršćanstva

KAKAV PRONALAZAK Na dnu mora pronašli 1700 godina star prsten s likom 'Dobrog pastira'

Foto: Screenshot

 

Izraelski su arheolozi posljednjih mjeseci pronašli vrijedne i rijetke arheološke predmete tijekom iskapanja u Mediteranu. Među njima je i zlatni prsten star 1 700 godina na kojem je ugraviran lik Isusa Krista kao Dobrog Pastira, javlja Aleteia, a prenosi Medjugorje-info.com.

Prilikom iskopavanja kod Cezareje, između Tel Aviva i Haife, gdje su dva broda potonula prije otprilike 1700 godina, istraživači su pronašli mnoštvo raznih artefakata, uključujući osmerokutni zlatni prsten ukrašen zelenim dragim kamenjem. Ali, najnevjerojatniji dio ovog prstena je slika uklesana na kamenu: mladi pastir u tunici koji na ramenu nosi ovna ili ovcu. Ikonografija prstena ne dovodi u pitanje identitet subjekta: to je prikaz Isusa Krista kao Dobrog Pastira!

Prsten Dobri pastir

Foto: Screenshot

Helena Sokolov, kustosica zadužena za djela u Izraelskoj upravi za antikvitete (IAA), potvrđuje da je to doista slika Dobrog pastira. Slika je rijetka ikonografija za prsten, ali inače raširena u ranim stoljećima kršćanstva. Katakombe Priscile u Rimu pokazuju široku upotrebu slike (čuvaju jednu od najstarijih slika Krista prikazanog kao Dobrog Pastira).

Zbog svoje male veličine vjeruju da je dragulj pripadao ženi. Njegovo otkriće uz obalu Cezareje nije iznenađujuće, jer je grad nekoć bio lokalni glavni grad Rimskog Carstva u trećem stoljeću. To je bilo vrijeme kada se kršćanstvo uvelike širilo, „posebno u mješovitim gradovima poput Cezareje”, rekao je kustos.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh