Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Kajem se, Isuse, iz svega srca, kada sam prema supružniku ponašao kao „pravednik“, umjesto da sam vidio njezine/njegove boli

RAZMATRANJE I MOLITVA

Prolazim ovim životom, kroz brak, često razmišljajući o sebi, svojim patnjama, svojim potrebama, prečesto tužan/tužna i mrmljajući, ne shvaćajući, Oče, tvoju ljubav ni dobrotu koji imaš za mene. Koliko uopće shvaćam sebe u takvim situacijama, u tim osjećajima? Dubine moga srca često vape za ljubavlju, poštovanjem, no istovremeno kao da to želim, pa ne želim; ravnodušan/ravnodušna sam. I kada sve „zbrojim“, postajem svjestan/svjesna da se sve nekako vrti oko mene. „Ja moram, ja ne moram, ja sam ovo, ja sam ono, meni je ovo, meni je ono.“ Ako malo zastanem, promotrim, ako si iskreno priznam, vidim da što više razmišljam o sebi, što više dopuštam tim „istinitim“ mislima da me vode, to sam više opterećen/opterećena. Prečesto osjećam da gubim tlo pod nogama, često mislim da me supružnik niti ne pokušava razumjeti, pomoći mi. A ustvari, zarobljavam samog/samu sebe, a da toga nisam ni svjestan/svjesna. No, teško mi je to priznati, teško mi je ostaviti svoj „sistem“ jer, iskreno, prečesto smatram da zbog pojedinih negativnih stvari koje prolazim u braku i u životu, ne zaslužujem biti dobro. I onda zbog svega toga postanem ogorčen/ogorčena, ljutit/ljutita, gubim volju, vidim supružnika kroz crne naočale. Ma vidim i sebe u najgorem svjetlu, više ni samog/samu sebe ne cijenim i kao da zbog svega ne vidim „čovjeka“ u sebi, čovjeka dostojna ljubavi i poštovanja. Baš kao da mi je svega dosta!

Isuse, smiluj se i slomi svaku laž koja nas uvjerava da jesmo ili moramo biti „pravednici“

No, što Isus vidi u meni? Isus prolazi i „ugleda čovjeka“. (Mt 9,9) Tko želi da se toliko optužujem, tko želi da u supružniku gledam „protivnika“, da budem nemilosrdan/nemilosrdna prema sebi i prema njemu/njoj? Zastajem sad i pitam samog/samu sebe, je li moj supružnik uistinu takav kakvog ga prečesto vidim? Jesam li ja uistinu tako loš/loša, bezvrijedan/bezvrijedna kako mi se često nameće kroz misli? Ili i za nju/njega vrijede Isusove riječi isto kao i za mene: „Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike“ (Mt 9,12-13)?

Isuse, predajem se pred tobom ovog trena kao onaj koji je „bolestan“ / kao ona koja je „bolesna“ i koji/koja treba silnu ljubav i silno milosrđe s tvoga Križa. Neka u meni ovoga trena, snaga tvoje Krvi i Vode koja je potekla iz tvoga presvetog tijela vrati dostojanstvo čovjeka, koje sam izgubio zbog teških situacija sa supružnikom, ali i zbog trenutaka kada sam samog/samu sebe proglasio nevažnim, bezvrijednim / nevažnom, bezvrijednom. O, Isuse, oživi me, predajem ti se, priznajući da sam grešnik/grešnica, slab/slaba, bolestan/bolesna. Odričem se „pravednika“ u sebi, odričem se stava da ja ne trebam pomoć, da ja pomoć ne zaslužujem.

Daj nam milost da se odreknemo svoje pravednosti i kao grešnici raskajana srca pristupimo tvome Milosrđu

Kajem se što sam sebe doslovno proglasio/proglasila bogom i stavio/stavila se iznad tebe odbijajući tvoje Milosrđe. Kajem se iz svega srca za svaki trenutak kada sam se prema supružniku ponašao/ponašala kao „pravednik“/“pravednica“, umjesto da sam vidio/vidjela njezine/njegove boli, umjesto da sam vidio/vidjela da je i on/ona „bolesna“, da treba moju pomoć, pažnju, blizinu, molitvu. Umjesto da sam ju/ga zagovarao/zagovarala, ja sam osuđivao/osuđivala, inatio se/inatila, bio zagledan / bila zagledana isključivo u sebe. Kajem se iz dubine srca. Obnovi moje srce, Isuse, obnovi srce mog supružnika! Daj nam milost da se odreknemo svoje pravednosti i da kao grešnici raskajana srca pristupimo tvome Milosrđu, te time krenemo u novi život kroz naš brak, kroz našu obitelj. Isuse, smiluj se i slomi svaku laž koja nas uvjerava da jesmo ili moramo biti „pravednici“.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Prečesto nam je teško priznati da smo slabi i grešni. Najčešće nam se već od djetinjstva nametalo da ne smijemo pokazivati osjećaje, da ne smijemo biti slabi, da ne smijemo pogriješiti. Jer onda nismo „pravi čovjek“. Te smo stavove donijeli i preslikali ih na naš odnos s Bogom, ali i supružnikom. Kako? Bojimo se biti slabi i grešni i istinski priznati da smo pogriješili jer ćemo onda ispasti „slabići“, dok smo s druge strane uvjereni da smo u dubini „loši“. Sve to silno utječe na naš odnos u braku, obitelji. Pročitaj danas tijekom dana Mateja 9,9-13 i vidi kako Isus u tebi vidi čovjeka. On te zaista vidi, u tebi vidi čovjeka bez obzira što ti ili drugi to u tebi ne vide. Zato mu trebaš doći takav, slab, grešan, on te neće razočarati. Dapače, oslobodit će te tvoga krivog pogleda na samog/samu sebe, ali i na supružnika, a sve će to silno osnažiti vaš brak. Došao je radi grešnika. Jesi li grešnik ili „pravednik“, koji je iznad Božjeg Milosrđa?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh