Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Kada smo u „užarenoj“ situaciji, mogu odabrati između dviju stvari…

RAZMATRANJE I MOLITVA

Tko su moji savjetnici, tko utječe na moje razmišljanje, odluke, djela u braku? Kome se utječem kada sam u problemu? Filmovi, serije, svijet, „prijatelji“ koji će me poduprijeti u mome grijehu, koji će reći da je moj suprug / moja supruga loš/loša, da se loše ponaša, da ja to ne zaslužujem? Prijatelji koji se niti ne pitaju zašto je do nečega došlo, kako sam se ja u svemu ponašao/ponašala, koje su moje greške, jer zasigurno ih imam? Ne, ne želim gledati svoje greške kao opterećenje, ne želim s druge strane niti opravdavati grijeh svoga supruga / svoje supruge, no kada sam u problemu, kada počnem optuživati supružnika, kada se osjećam povrijeđeno, bezvrijedno, napadnuto, što otkrivaju moje reakcije? U čemu sam ukorijenjen/ukorijenjena? Zašto se toliko nastojim uklopiti u svijet, grijeh, a vidim da me sve to razara, da u meni stvara depresiju, da me udaljuje od supruga/supruge?

U čemu sam ukorijenjen/ukorijenjena, što me uistinu pokreće, gdje je moje srce?

Zar uistinu mislim da ću ogovaranjem, omalovažavanjem, vrijeđanjem, djelima bez ljubavi i poštovanja biti blagoslovljen/blagoslovljena, biti svjedok Božji, doprijeti do srca svoga supružnika, da će onda biti ohrabren/ohrabrena i motiviran/motivirana uzvratiti? Zar nije upravo u takvim situacijama, kada se supružnik tako ponaša, moje srce najviše povrijeđeno? Možda čak i pred drugima govorim loše o svome suprugu / svojoj supruzi, „blatim“ ga/ju, ocrnjujem. I zar i dalje želim odabirati svijet, grijeh, uvjeravajući se da je to ispravno, da je to moje pravo, da ću mu/joj ja „pokazati“?! U čemu sam ukorijenjen/ukorijenjena, što me uistinu pokreće, gdje je moje srce? Izranjen/izranjena sam, ali mogu ovog trena sve predati Bogu i odlučiti biti drugačiji/drugačija. Ili želim optuživati? Mogu se uvjeravati kako je za moje krivo ponašanje kriv/kriva suprug/supruga, kako moji postupci ovise o njegovu/njezinu ponašanju, kako imam pravo biti „takav“ supružnik jer je takav/takva i on/ona! No, činjenica je da je to moja odluka, moja odluka!

Kada sam posljednji put u problemima, u svađi kleknuo/kleknula na koljena i tražio/tražila Njegovu pomoć i vodstvo pitajući ga što da učinim?

Želim djelovati drugačije! Past ću, reagirat ću krivo, no želim shvatiti da u užarenim situacijama jednostavno mogu odabrati između dvije stvari; prvo, mogu ustrajno napadati, optuživati, griješiti, opravdavati se, uvjeravajući se da sam unatoč tome ja bolji supružnik. Ili mogu zastati, shvatiti da na taj način nećemo nikamo stići jer sam se stotinu puta do sada uvjerio/uvjerila da tako sve samo postaje gore. Mogu smiriti situaciju, mogu odlučiti da se ne želim svađati, mogu izreći nešto poput: „Ovo nas neće nikamo dovesti, smirimo se pa ćemo porazgovarati“. Kada sam posljednji put u problemima, u svađi kleknuo/kleknula na koljena i tražio/tražila Njegovu pomoć i vodstvo pitajući ga što da učinim?

Isuse, kajem se za svaki put kad sam omalovažavao/omalovažavala svoga supruga / svoju suprugu. Ispuni me svojim Svetim Duhom da se u teškim trenucima utječem tebi, a ne da ustrajem u grijehu.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Najčešće u sukobe ulazimo na iste načine, zbog istih situacija. Što bi se dogodilo kada bi suprug/supruga u tim situacijama zastao/zastala i kad ne bi reagirao/reagirala burno, već blago, s razumijevanjem, suosjećajno i s voljom da me sasluša? Zar ne bih tada imao/imala volje sve izgladiti, dogovoriti, zar ne bih shvatio/shvatila da mu/joj nije cilj napadati, već da treba mene, moju prisutnost? Ako je to moja želja i ako znam kako bi to utjecalo na naš odnos, zašto ja prvi/prva to ne učinim, a onda i na koncu dobijem što i meni treba? Zašto radije idem grešnim putem?

Razmisli i odluči kako ćeš postupiti idući put. 😇

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

 

 

 

 

 

 

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh