Duhovnost

PATER MARKO GLOGOVIĆ

‘Kada promatram svjetska zbivanja, čini mi se kao da proživljavamo ponovno veliki potop. Noina arka nam je Sveta Misa’

Kada promatram svjetska zbivanja, čini mi se kao da proživljavamo ponovno veliki potop. Noina arka nam je Sveta Misa

Foto: Shutterstock


 

Kada promatram svjetska zbivanja, čini mi se kao da proživljavamo ponovno veliki potop. U duhovnom smislu. Tolika koncentracija zla iza bluda i kaosa, kao da su se nevidljivi oceani digli na narode. Noina arka nam je Sveta Misa. Pogledaj, masonerija i ostali upravo Misu žele izbaciti, omraziti i ukinuti. Kad se ukine svakodnevna žrtva, dolazi »grozota pustoši«. Već su u mnogim zemljama uspjeli u tom naumu; crkve se zatvaraju i prodaju, svećenika ili nema ili su pod poganskim jarmom raznih pastoralnih suradnika i voditelja, koji se groze od kipova, krunica, križnih putova, celibata, procesija, osobne ispovijedi… No ne pomaže nam nekakva pusta sentimentalnost, bijeg u neke enklave, maštanje o onome kako je nekoć bilo – moramo se obratiti. Obraćeni vjernici mole i poste za one koji ih progone i omalovažavaju, šikaniraju i proglašuju zaostalim glupanima. Karizme su kao neka, recimo, vesla na toj arci. Nije dobro ako se vesla sudaraju i pucaju.

Obraćenje nas otrežnjuje, šamara, prodire kroz kosti, vrti nas noćima, gura nas danima, smeta nam i dosađuje, dok konačno ne kažemo…

Nije u redu da neki vjernici jedne svećenike mrze, a druge obožavaju. Nije u redu sititi se seminarima, a proklinjati svoj i tuđi život. Ako se ne obratimo, nećemo dugo izdržati na dvije stolice. Obraćenje je mukotrpno kopkanje po savjesti, traženje bisera u polju, izvlačenje ribe iz jezera, sjedanje za stol sa Zakejima, Levijima i Magdalenama. Obraćenje je traženje Božjeg lica, Božje volje, Božjeg srca. Obraćenje nas otrežnjuje, šamara, prodire kroz kosti, vrti nas noćima, gura nas danima, smeta nam i dosađuje, dok konačno ne kažemo: »U redu, pristajem biti svet, želim to cijelim srcem.«

»Ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, ne ćete ući u kraljevstvo nebesko.« (Mt 5, 20)

Iz knjige „Ak’ odrastem bit ću katolik“ autora p. Marka Glogovića. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh