Recenzije knjiga

RECENZIJA KNJIGE „NI JEDNA TVOJA BOL NIJE BILA UZALUD“

Josip Lončar: Ova će nam knjiga pomoći da se s boli suočimo na pobjednički način Autorica polazi od teze da patnja najčešće nije nikakva Božja kazna. Kad bi bila, lijepo je primijetila, onda bi Bog svoje kazne zasigurno drukčije rasporedio…

Josip Lončar: Ova će nam knjiga pomoći da se s boli suočimo na pobjednički način

Foto: Shutterstock

 

Na ovu je knjigu moguće dati samo osoban osvrt. Vjerujem da će neke koji ju pročitaju oduševiti, ohrabriti, usmjeriti, poučiti, umiriti – dok će kod nekih drugih izazvati sasvim oprečne reakcije.

Patnja je i sredstvo kojim možemo spasiti sebe i blagoslivljati druge. Patnju najčešće ne možemo izabrati sami i najčešće nismo ni malo spremni prihvatiti je kada iznenada dođe

Autorica se bavi temom boli (trpljenjem, patnjom) u obitelji. Ispočetka sam, čitajući ju kao muškarac, htio odustati. Imao sam dojam da se autorica svojim stilom ni malo ne ustručava do kraja biti „ženskom“ te da ju ni malo ne zanima kako će se muškarci osjećati čitajući njezina stilska pretjerivanja. Pomislio sam da će tu knjigu čitati samo žene. No kako je čitanje odmicalo, a moram priznati da sam ju pročitao u dva uzastopna popodneva, sve više i više sam u srcu zahvaljivao za nju. Na kraju mi je bilo žao što nije malo duža.

Autorica polazi od teze da patnja najčešće nije nikakva Božja kazna. Kad bi bila, lijepo je primijetila, onda bi Bog svoje kazne zasigurno drukčije rasporedio. Patnja, prema njoj, može biti izvanredna prilika za susret sa živim Bogom, prilika za pronalaskom smisla života, prilika za pronalaskom istinskog mira i istinske radosti. Patnja je i sredstvo kojim možemo spasiti sebe i blagoslivljati druge. Patnju najčešće ne možemo izabrati sami i najčešće nismo ni malo spremni prihvatiti je kada iznenada dođe.

Izvanredan poklon

Ova će knjiga mnogima, koji se nalaze kao i onima koji će se kad-tad naći u bilo kojoj vrsti boli, tj. nama svima, pomoći da se s njom suočimo na pobjednički način. Zato ju (knjigu, ne patnju) preporučam svima, za vlastitu duhovnu izgradnju, ali i kao izvanredno vrijedan poklon nekome tko se nalazi u boli za koju ne zna zašto je baš njega/ nju zadesila i koji ne zna kako se s tom boli nositi.

I na kraju, ta će knjiga vjerojatno neke karizmatike razočarati, no samo one koji još nisu dovoljno upoznali raspetog Isusa.

 

Josip Lončar

Knjigu ‘Ni jedna tvoja bol nije bila uzalud’ autorice Costanze Miriano možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh