Duhovnost

MUČENICA ZA ČISTOĆU

Izgubila je život da bi sačuvala čistoću: upoznajte Annu Kolesárovu, novu slovačku blaženicu Anna Kolesárová rođena je 1928. godine u Košicama, gradu na istoku Slovačke. Njezina životna priča i nije bila toliko poznata sve do pada komunizma 1989. godine. Annin život završio je u 16. godini, kada ju je, 1944., ubio sovjetski vojnik jer je odbila seksualni odnos. Proglašena je mučenicom za čistoću

Izgubila je život da bi sačuvala čistoću: upoznajte Annu Kolesárovu, novu slovačku blaženicu

Anna Kolesárová/ foto: anakolesarova.sk


 

Slovačka je prošle godine dobila novu blaženicu – Annu Kolesárovu. Više od 30 000 vjernika sudjelovalo je na tom događaju u Košicama. S obzirom da životna priča Anne Kolesárove i nije toliko poznata, odlučili smo malo više istražiti o njoj.

Tko je Anna Kolesárová?

Anna Kolesárová rođena je 1928. godine u Košicama, gradu na istoku Slovačke. Njezina životna priča i nije bila toliko poznata sve do pada komunizma 1989. godine. Annin život završio je u 16. godini, kada ju je, 1944., ubio sovjetski vojnik jer je odbila seksualni odnos. Proglašena je mučenicom za čistoću.

Anna je rano ostala bez majke, kako piše Aleteia. Nakon njene smrti, preuzela je kućanske dužnosti – kuhala je i čistila za svoga oca i brata. Obitelj je često odlazila na misu u obližnju župu.

U studenom 1944. ruska Crvena armija oslobodila je Annin rodni grad od Nacista. Ruski su vojnici bili nasilni i mnogi su se građani skrivali od njih. Unatoč opasnosti, Anna je prisustvovala svakodnevnoj misi i primala pričest prije nego li se je pridružila ocu i bratu koji su se skrivali u njihovu podrumu. 22. studenog, ruski je vojnik ušao u njezin dom i tražio da mu se nešto skuha. Otac je Annu pozvao iz podruma da bi kuhala za vojnika. Želeći skriti da je mlada, Anna je bila odjevena u staru crnu haljinu svoje majke. No, dok je kuhala vojnik je shvatio da je mlada. Nakon što je jeo, uhvatio je Annu i, držeći uperen pištolj, zahtijevao da ima seksualni odnos s njim. Anna se je otrgnula od njega i potrčala prema ocu, govoreći: „Zbogom, oče! Isuse, Marijo, Josipe!” Nakon toga, vojnik ju je upucao.

Tisuće mladih i danas posjećuje Annin dom

Beatifikacije mlade Slovakinje rezultat je crkvenog i pravnog procesa koji je započeo 2004. godine, i trajao do 2011. U taj je proces bio uključen i vlč. Pavol Hudak, dekan Doma Anne Kolesárove.

U razgovoru za Fraternities OP vlč. Hudak rekao je da mu „njen kratak, ali lijep život osobito govori kroz njezinu vjeru“. Anna je, kako priča, rano ostala bez majke. Unatoč svemu, odlučila je ostati vjerna Bogu. Ubijena je jer je odbila seksualni odnos, što govori da je živjela čistoću i čuvala se za svog supruga.

Vlč. Pavol rekao je da ga je Annina životna priča duboko dirnula. Očekivao je da će ta mlada žena biti beatificirana. Tisuće mladih koji su u Anni pronašli uzor, i danas posjećuje njen dom koji je postao mjestom hodočašća. Ona nije bila samo fizički lijepa već je imala i nutarnju ljepotu, koja je, kako priča vlč. Hudak, danas prilično podcijenjena:

„ Anino svjedočanstvo govori nam da je važna čistoća našeg srca; kada se ona postigne, to se odražava i na našu vanjštinu. Ruže su lijepe jer su ruže, ali posjeduju i neku vrstu ljepote koja je nevidljiva oku – njihov miris. Da biste otkrili ljepotu ruže u punini, morate joj prići i osjetiti njezin miris. I ljudi imaju poseban miris ljepote, miris čistog srca, iskrenosti i dobrote.“

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh