Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Iako pokušavam doprijeti do njega/nje, da shvati što mi je važno, bitno, ponekad mi izgleda da ga/ju ne zanima što ja mislim i trebam

RAZMATRANJE I MOLITVA

Iako često pokušavam supružniku objasniti što radi krivo, što bi trebalo biti bolje, da su načini i postupci na koje pokušava riješiti neke stvari krivi, imam osjećaj da što više govorim, to on/ona više odbija moje konstruktivne savjete, odnosno ili se zatvori ili burno reagira. I kako da sad doprem do njega/nje, kako da shvati što mi je važno, bitno, jer ponekad mi izgleda da ga/ju uopće ne zanima što ja mislim i trebam. Želim mu/joj iskazati ljubav, poštovanje, volim ga/ju, no on/ona kao da to ne shvaća i ne vidi! Želim zastati i vidjeti kako bi meni supružnik najbolje, na temeljni način iskazao ljubav, poštovanje. Što je tebi, Isuse, važno, što bi ti htio? Ako je tebi to važno, vjerojatno tako mogu doprijeti i do supružnika. U svojoj mi riječi kažeš: „Ako me tko ljubi, čuvat će (slušati) moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti“ (Iv 14,23). Kažeš mi da vjera dolazi od slušanja tvoje riječi i da slušanjem tvoje Riječi pokazujem koliko si mi uistinu važan. Koliko slušam Božju Riječ?

Daj mi snage da manje objašnjavam, ističem negativno, reagiram burno i glasno, a više slušam

Koliko mi je stalo do toga da svog supružnika slušam? Zar ja od njega/nje ne želim upravo to? Zar ne bi upravo to donijelo „rod“ u našem odnosu, i u mome odnosu prema supružniku (Mt 13,8)? Zar ne bih onda imao/imala više volje uzvratiti dobrim, zar ne bih onda vidio/vidjela da mu/joj vidjeti da mu/joj je iskreno stalo, jednostavno moje bi srce bilo ispunjeno? Ili i dalje pokušavam, konstantno, najčešće grubim tonom glasa, objasniti što meni treba, jer drugačije on/ona meni nameće svoje? A to ne mogu dopustiti, mislim si. Neka on/ona prvi/prva sluša mene. Što time postižem? Ako ne slušam Božju Riječ i nemam potrebe saslušati supružnika, zar time ne namećem svoju volju ispred Božje i uopće mi nije stalo do onoga što Bog želi, i istovremeno iskazujem nepoštovanje prema svome supružniku? Čak ulazim u grijeh, u neposlušnost. Zar često nakon toga ne reagiram po osjećajima, burno, ljutito i sve gubi smisao pa mi je za to kriv supružnik, jer kao „on/ona je takav/takva?“ Vjerujem li Božjoj Riječi i Božjem obećanju da će se nastaniti u mome srcu ako slušam njegovu Riječ? Ti si, Isuse, bio Sin Božji, a naučio si slušati (Heb 5,8) i time pokazao da ukoliko želim biti ono plodno tlo koje donosi rod (Mt 13,8), moram naučiti slušati, prije svega tebe, biti u tvojoj Riječi, ali i da ću tada biti plodno tlo i za naš brak. Jer ukoliko odlučim i naučim slušati supružnika, time ću pridobiti njegovo/njezino srce, kada to sjeme slušanja proklija (Mt 13,3).

Ako mi Bog kaže da vjera dolazi od slušanja Njegove Riječi, ako očekujem da moj supružnik sasluša mene, tada želim biti zreliji/a i ja to (u)činiti prvi/a

Jesam li spreman/spremna „izgubiti život“, „uzeti svoj križ“, „umrijeti sebi“, da bih istinski živio/živjela, da bih spasio/spasila i oživio/oživjela svoj život i svoj brak, na što me sam Isus poziva (Lk 9,23-24)? Jesam li spreman/spremna obnoviti svoj brak, „umrijeti“ svome grubom govoru, a više se posvetiti slušanju onoga što moj suprug / moja supruga ima na srcu? Isuse, molim te za milost da svaki dan uzmem, razmatram i slušam tvoju Riječ, kako bi to sjeme donijelo rod u meni, i da skupljam nepropadljivu hranu (Iv 6,27). Daj mi snage da manje objašnjavam, ističem negativno, reagiram burno i glasno, a više slušam i ističem pozitivne strane i postupke supružnika, kako bih mu time iskazao/iskazala ljubav i poštovanje i dopro/doprla do njegova/njezina srca, te bio/bila poslušna tvome Božanskom naumu.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Želim danas odlučiti da ću ubuduće davati više vremena supružniku kada govori, da ću aktivno slušati kada mi nešto govori, a da ga/ju ne prekidam, da ne reagiram burno, već da zastanem i pitam ukoliko mi nešto nije jasno ili ako nisam dobro shvatio/shvatila. Želim to „isprobati“ i vidjeti kako će funkcionirati. Ako mi Bog kaže da vjera dolazi od slušanja Njegove Riječi, ako očekujem da moj supružnik sasluša mene, tada želim biti zreliji/a i ja to (u)činiti prvi/a. Zamolit ću Gospodina i moliti napose ovih dana da mi u tome pomogne!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh