Osobni razvoj

I VI STE NEODLUČNI?

Tri ‘ključa’ za donošenje odluke bez straha Dobra vijest je da, ako se nađete pred važnom odlukom, ne morate živjeti u strahu da ćete odabrati pogrešnu stvar. Sve što trebate jesu povjerenje, molitva i milost da krenete naprijed s mirom i pouzdanjem.

Tri 'ključa' za donošenje odluke bez straha

Foto: Shutterstock


 

U svijetu punom mogućnosti, donošenje odluke može se činiti teškim – osobito ako će ishod odluke značajno utjecati na nas.

„Trebam li raditi ovaj posao? Preseliti se u to mjesto? Vjenčati se za tu osobu? Dati otkaz? Sagnuti se nad kuglom sladoleda i ne razmišljati o tome?“

Popis se nastavlja.

Dobra vijest je da, ako se nađete pred važnom odlukom, ne morate živjeti u strahu da ćete odabrati pogrešnu stvar. Sve što trebate jesu povjerenje, molitva i milost da krenete naprijed s mirom i pouzdanjem.

#Ključ 1 – Povjerenje

Bog ima plan, volju za vaš život (Jr 29, 11). Ako ga slijedite, Njegov će vas plan dovesti do ispunjenja. Međutim, vjerovati da je Njegov plan najbolji može biti zastrašujuće, pogotovo ako ste zabrinuti da, ako ga budete slijedili, nećete dobiti ono što želite.

Što ako Bog želi da radite posao s manjom plaćom od one o kojoj ste sanjali? Što ako Bog želi da prekinete s nekim, za koga ste se mislili vjenčati? Što ako Bog želi da napustite svoje rodno mjesto, što nikada niste mogli niti zamisliti?

Kako Vas pouzdanje u Božji plan može osloboditi straha?

Razmislite o ovomu: Dok mislite da znate što želite i što će vas usrećiti, ipak nitko ne može znati bolje od Boga što će vas učiniti sretnima. Nitko vas ne pozna bolje od Boga. Provjerimo tu teoriju. Znate li koliko imate vlasi na glavi? Sumnjam. Ali Bog zna: „A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se… (Lk 12, 7).

Ako vas Bog poznaje toliko dobro, više ćete vjerovati da se brine oko toga što će vam donijeti mir i ispunjenje u životu. Ako želite da vaš strah kod donošenja odluka bude manji, vjerujte da Bog ima plan i trudite se slijediti ga. No kako možete saznati što je Božji plan i hoćete li ga slijediti ili ne? Jedan od načina da saznate jest da ga pitate u molitvi.

#Ključ 2 – Molitva

U molitvi Bog može komunicirati s nama. Može govoriti našim životima i reći nam što je njegova želja za nas. Ako mu ne damo priliku da nam progovori, teško ćemo prepoznati Njegovu volju za naš život.

Pitajte Boga da vam otkrije Njegovu volju u molitvi ne mora biti komplicirano. Za početak, sve što morate učiniti jest podijeliti s Bogom svoju trenutnu situaciju i upitati ga što misli. Većinom On neće odgovoriti tako da ga jasno čujete ili vam poslati veliku ploču s ispisanim odgovorom, ali će vam udijeliti svoj mir dok vas usmjerava prema Njegovom najboljem planu za vaš život.

Molitva, također, Bogu daje priliku da oblikuje vaše želje da se podudaraju s Njegovima. Ako nisam sigurna jesu li moji planovi i Božji planovi, tada molim: „Gospodine, to je ono što želim. Ali, ako to nije ono što ti želiš, promijeni moje srce“. I On to često učini. Ono što mi se činilo zastrašujućim, ili što sam mislila da nikada ne bih poželjela, polako je postajalo ono što najviše želim. Predavši svoju volju Njemu u molitvi, ono što On želi može postati ono što ja želim.

#Ključ 3 – Milost

Milost nas sjedinjuje s Bogom, kao njegovom djecom – i dok nam je sloboda darovana, ona također može biti izgubljena zbog grijeha koje činimo. Ako želite donositi odluke bez straha i slijediti Božji plan, morate biti u stanju milosti, to jest neprestano se truditi živjeti život prema Božjim zapovijedima.

Ako vas određena situacija vodi prevari, to nije Božja volja. Ako vas veza vodi u bludnost, to nije Božja volja. Ako vas posao vodi u laž ili krađu, to nije Božja volja. Ukratko, ako odluka koju želite donijeti podrazumijeva kršenje Božjih zapovijedi, to nije Božja volja, jer Bog nikada ne želi da griješite.

Značili to da morate biti savršeni da biste prepoznali i slijedili Božju volju? Sigurno ne. Ali to znači da morate barem pokušavati izbjeći grijeh. Ako ste sagriješili, trebate se pokajati, ispovjediti i odlučiti se krenuti ispočetka.

Ne bojte se

Ako vjerujete da je Božji plan najbolji plan, ako se molite tijekom donošenja vaših odluka i trudite se donijeti odluke koje će vas održati u stanju milosti, ne morate se bojati da ćete donijeti pogrešnu odluku. S tim duhovnim temeljima, Bog će vam moći pomoći da se vratite na pravi put. Poput navigacije, On će vas preusmjeriti na najbolji put.

Ne bojte se! Uz vašu suradnju, Božja volja može i hoće prevladati.

Budite sveti – vrijedi!

Autor: Lisa Cotter (Focusoncampus.org)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh