Zanimljivosti

GRAD ANĐELA Ima toliko crkava koliko ima dana u godini Legende govore da su grad Puebla u Meksiku pomogli izgraditi anđeli, koji da su postavili i zvono na vrhu katedrale...

Foto: Shutterstock

 

U Meksiku postoji grad za kojeg se vjeruje da ima crkvu za svaki dan u godini. To vjerovanje datira u 16. stoljeće kada su španjolski osvajači počeli na tom mjestu graditi crkve i kapelice, s ciljem da ih izgrade za svaki dan u godini.

Nekoliko legendi povezuje anđele s osnivanjem grada, a prema jednoj od njih anđeli su postavili i zvono na vrh katedrale.

Snovi, anđeli, osnutak grada

Grad Puebla, poznat i pod prijašnjim nazivom Puebla de los Ángeles (Grad Anđela), četvrti grad po veličini u Meksiku, jedan je od gradova s najviše religiozne arhitekture u zemlji, a velik broj crkava samo je mali dio njegove povijesti.

Biskup Garces je sanjao san u kojem su se anđeli spustili s Neba kako bi pronašli taj grad. Zatim je Garces zajedno s braćom franjevcima krenuo u potragu za…

Jedan od osnivača grada, biskup Julian Garces, je 1530. poslao pismo španjolskoj kraljici u kojem navodi da je potrebno osnovati grad između Mexico Cityja i Veracruza u kojem bi katolici mogli pronaći dom.

Biskup Garces je sanjao san u kojem su se anđeli spustili s Neba kako bi pronašli taj grad. Zatim je Garces zajedno s braćom franjevcima krenuo u potragu za dolinom koju je sanjao.

U početku se grad zvao Puebla de los Angeles, a ime mu je nedavno promijenjeno u Puebla de Zaragoza. Uvijek je bio poznat kao grad anđela.

Kako god, sigurno je jedno: već i samo hodanje ulicama ovoga grada pruža…

Službeno, u gradu postoji 288 župa, dakle 288 crkava, što je za grad od nešto manje od tri milijuna stanovnika priličan broj. Kad bi se tome pribrojile kapelice, manja svetišta i slično, vjerojatno bi ih se nabrojalo po jednu za svaki dan u godini. Kako god, sigurno je jedno: već i samo hodanje ulicama ovoga grada i posjećivanje crkava pruža nezaboravno duhovno iskustvo.

 

Grad anđela, umjetnika i gastronomije

Osim velikog broja impresivnih crkava, grad ima još brojne zanimljivosti:

  • nalazi se između planina i vulkana Iztaccihuatl (Uspavana žena) i Popocatepetl
  • poznat je i po gastronomiji, primjerice po umaku „Mole“ koji je navodno prvi put skuhan u samostanu Santa Rosa prije nekoliko stoljeća. Zatim, poznata je „Chiles en Nogada“ paprika u umaku iz samostana Santa Monica…
  • brojni su i muzeji posvećen baroknoj umjetnosti, a umjetnici svoja djela često izlažu na lokalnoj uličnoj tržnici. Vrlo važno mjestu u umjetnosti imaju i ručni radovi, posebice bijelo-plav uzorak koji se najčešće nalazi na posuđu, a zove se „talavera“…

Izvor: aleteia.org

Priredila Tea Tišljarić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh