Vijesti

NOVI KORACI U OBRANI OD ŠIRENJA KORONAVIRUSA

MINISTAR BOŽINOVIĆ NA HKR-U Radi se na uputama za organiziranje vjerskih okupljanja Samo u zajedništvu i razumijevanju možemo računati na povoljnu epidemiološku situaciju. Glavno pitanje koje se postavlja je kako u crkvama održati fizičku distancu

Foto: Screenshot

 

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, gostovao je danas na Hrvatskom katoličkom radiju u emisiji „Aktualno“ urednice Tanje Maleš, te komentirao prvu fazu popuštanja mjera zaštite od pandemije koronavirusa, prenosi ika.hr. 

Nakon što se Hrvatska pokazala uspješnom u prvoj fazi, spriječivši eksponencijalno širenje virusa i time i prevelik broj oboljelih i tragičnih slučajeva, slijedi faza postupnog otvaranja

Ministar je istaknuo da ulazimo u fazu „suživota s virusom“. Nakon što se Hrvatska pokazala uspješnom u prvoj fazi, spriječivši eksponencijalno širenje virusa i time i prevelik broj oboljelih i tragičnih slučajeva, slijedi faza postupnog otvaranja. To je faza puna nepoznanica jer nitko još to nije iskušao, ne postoji neki znanstveni vodič niti imamo tuđih iskustava. Međutim, život ne smije stati, a rezultati koje imamo pokazuju da možemo krenuti u popuštanje mjera. No, cijelo vrijeme moramo pratiti kako će se to popuštanje eventualno odraziti na broj oboljelih i samim time moramo biti u stanju reagirati u svakom trenutku, istaknuo je ministar.

Smatra da se život neće vratiti na staro sve dok medicina ne pronađe cjepivo ili lijek; morat ćemo držati fizičku distancu

Božinović smatra da se život neće vratiti na staro sve dok medicina ne pronađe cjepivo ili lijek; morat ćemo držati fizičku distancu, koja se pokazala kao jedan od najvažnijih faktora u obrani od širenja koronavirusa. Posebno je istaknuo praćenje mobilnosti stanovništva jer se ovaj virus strahovito brzo širi, ima dosta asimptomatskih infekcija gdje ne postoji klinička slika, a inficirani mogu infekciju prenijeti na druge. Zato je važno da se svi od početka pridržavaju propisanih mjera koje su dale dobre rezultate i sada ih ne bismo smjeli napustiti, kako bismo izbjegli bilo kakvu kompromitaciju povoljne epidemiološke slike koju Hrvatska u ovom trenutku ima.

Socijalna distanca nam teško pada, ali građani su to prihvatili i poštovali

Socijalna distanca nam teško pada, ali građani su to prihvatili i poštovali. Cijela je strategija bila da se građane informira o detaljima bolest. Zato smo vrlo rano krenuli s konferencijama za novinare, na početku čak dvaput, a potom jednom dnevno. Građani su to prihvatili i zato imamo ove rezultate. Sad je važno da to primjenjuju i u drugoj i ostalim fazama dok se ne dođe do nekog medicinskog rješenja. Dakle, bez građana sve bi to bilo nemoguće, istaknuo je ministar Božinović.

Prerano je za ozbiljnije zaključke…

Samo u zajedništvu i razumijevanju možemo računati na povoljnu epidemiološku situaciju. Uvijek ima pojedinaca koji su iskakali, ali slabih karika nije bilo. Uostalom, još smo u epidemiji i bit će vremena za analize i znanstvene radove, a neke knjige već su i objavljene na internetu. No, prerano je za ozbiljnije zaključke, upozorio je ministar.

Možemo reći da su i vjernici i pastiri prošli razdoblje bez presedana

Na pitanje o popuštanju mjera i mogućnosti sudjelovanja na misnim slavljima, ministar je odgovorio da članovi stožera ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić rade na uputama – mjere su u pripremi, i dalje se komuniciraju, a kontakt s Hrvatskom biskupskom konferencijom postojao je i prije epidemije. HBK je tada izašla s preporukama koje su bile na tragu odluka Stožera za civilnu zaštitu.

Možemo reći da su i vjernici i pastiri prošli razdoblje bez presedana. Međutim, pokazali su visoku razinu svijesti o problemu, na čemu je ministar posebno zahvalio, dodajući da im je to omogućilo da idu u postupno otvaranje. Glavno je pitanje kako i u tim uvjetima održati fizičku distancu. Izbjegavati treba situacije koje su riskantne u vidu prenošenja virusa, rekao je ministar, posebno istaknuvši da oni ne propisuju, nego preporučuju, u cilju općega zdravlja.

 

Na kraju razgovora ministar Božinović zahvalio je svim hrvatskim građanima „jer bez njihova iznimno odgovornog odnosa prema epidemiji ništa od ovoga što mi radimo ne bi bilo moguće ostvariti, a pogotovo ne s ovako dobrim rezultatima“.

Cijeli razgovor poslušajte ovdje:

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh