Vijesti

U SUSJEDSTVU U Europi tijekom 2019. vandali oštetili čak 3000 sakralnih objekata

Foto: Shutterstock


Tijekom prošle godine Europa je zabilježila više od 3000 uništavanja kršćanskih crkava, škola, groblja i spomenika. Vandali su najčešće palili, oskvrnjivali, urinirali po sakralnim objektima, a neki su od njih bili opljačkani, naveo je Gatestone Institute.

Počinitelji u većini slučajeva nisu kažnjeni, a većinom se radilo o LGBT ekstremistima, islamskim ekstremistima, sotonistima…

Najveći broj vandalskih djela u 2019. godini zabilježen je u Francuskoj gdje su u prosjeku stradala čak tri kršćanska objekta dnevno. Prethodnih godina u Francuskoj su također zabilježena uništavanja sakralnih objekata, primjerice: u crkvi svetog Nikole u Kouillesu smrskan je kip djevice Marije, a križ je bio bačen na pod; u katedrali Saint-Alain u Lavauru spaljen je oltar, a križevi i kipovi bili su razbijeni; u Nimesu je opustošen oltar u crkvi Notre-Dame des Enfants, a komadići posvećenih hostija bili su bačeni u smeće izvan crkvenog prostora. U ožujku prošle godine zapaljena je crkva sv. Sulpicija, te nakon toga u travnju katedrala Notre-Dame. Valja napomenuti da samo oko 5% Francuza prakticira katoličanstvo.

U Njemačkoj su u 2019. godini u vandalskim napadima stradala najmanje dva kršćanska objekta dnevno. Zatim po broju vandalskih napada slijede: Belgija, Velika Britanija, Danska, Irska, Italija te Španjolska.

Građani smatraju da je razlog stalnim napadima na kršćanske objekte sakrivanje identiteta napadača, posebice njihovog porijekla.

Tea Tišljarić;  Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh