Sveta Misa

NAJSVETIJI DOGAĐAJ NA SVIJETU

Fulton Sheen: Znate li zašto na Misi ne dobivate ništa? Preporučamo ovu propovijed!

Budući blaženik o Svetoj Misi: „Znate li zašto na Misi ne dobivate ništa?“

Foto: Shutterstock/ChurchPop

 

Sluga Božji Fulton John Sheen (1895. – 1979.) u ova tri kratka videa govori o značenju i snazi Svete Mise.

Sheen je vodio TV-program pod nazivom „Život je vrijedan življenja“ koji je redovito pratilo preko 30 milijuna gledatelja. Za svoj televizijski rad dva puta je osvojio nagradu Emmy. Autor je 64 knjige.

„Ja ne želim ići na Misu, ne želim ići u crkvu. Od toga ne dobivam ništa.“ Znate li zašto ne dobivate ništa?

»Siguran sam da u ovoj crkvi ima mladih ljudi koji kažu: „Ja ne želim ići na Misu, ne želim ići u crkvu. Od toga ne dobivam ništa.“ Znate li zašto ne dobivate ništa? Zato što ništa ne donosite…«

»U Prikazanju mi smo prisutni na oltaru. U pateni smo i u kaležu pod prilikama kruha i vina. … Umiremo. Razapeti smo. Ne možemo živjeti Kristu ako ne umremo svojoj nižoj prirodi. Naš Gospodin sada uprisutnjuje svoju smrt za vrijeme posvete, a mi smo s Njim i tako umiremo s Njim. Evo kako se to događa. Kako u Posveti uprisutnjujemo Njegovu smrt? Razmislite o ovome: kako je naš Gospodin umro na križu? Odvajanjem krvi od Njegova tijela. To su bile velike ‘fontane’: na rukama, lijevoj i desnoj, na stopalima, na srcu… I posljednja kap Njegove krvi došla je iz Njegova tijela probijanjem perikarda, srca. Tako je praktički On na križu bio ‘isušen’, ostao je potpuno bez krvi. Dakle, umro je tim razdiranjem krvi od tijela. „Život tijela je u krvi“, kaže Stari zavjet.

Mi smo s Kristom tamo pa tako i mi trebamo umrijeti s Njim…

Zato Isusovu smrt uprisutnjujemo odvojenom posvetom kruha vina! Svećenik zato ne kaže: „Ovo su moja krv i moje tijelo.« Jer to bi bio život. Nego najprije kaže: „Ovo je tijelo moje.“ Onda nad vinom: „Ovo je krv moja“. Ta odvojena posveta kruha i vina je kao razdiranje, trganje nadvoje krvi iz tijela i to je način na koji je Krist umro na križu.

Tako sakramentalno uprisutnjujemo Isusovu smrt na križu. A mi smo s Njim pa tako i mi trebamo umrijeti s Njim. …«

Ovo je djelić Fultonova predavanja. Ostatak poslušajte u nastavku (VIDEOZAPISI IMAJU TITLOVE NA HRVATSKOM JEZIKU!) :

 

 

O tome što je Sveta Misa, kako u njoj sudjelovati djelatno i plodonosno… možete čitati u knjizi „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“ autora Josipa Lončara.

Više o knjizi možete saznati ovdje.

Knjigu možete nabaviti u našem web-shopu, ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh