Osobni razvoj

FRA PETAR LJUBIČIĆ O MILOSTI OPROSTA // Zašto je oprost važan i kako oprostiti drugima? „Želiš li nekog čovjeka promijeniti, popraviti, pomoći mu da se izliječi, tada mu najprije oprostiti. Time ga stavljaš u Božje ruke i tada ga Bog liječi, ozdravlja, popravlja i vraća iscijeljenoga.“

Zašto je oprost važan i kako oprostiti drugima?

Opraštanje je nezasluženi dar, izvanredna milost, kojom postajemo slični samom Bogu koji nam uvijek oprašta kada se iskreno pokajemo i odlučujemo biti bolji. To je spremnost da se odreknemo prava na ogorčenje, negativnu procjenu i ignoriranje osobe koja nas je neopravdano povrijedila, pokazujući joj pritom suosjećanje, velikodušnost pa čak i ljubav. Opraštanje je pozitivna unutarnja, psihološka, promjena koja se u osobi događa u odnosu na onoga tko se o nju ogriješio.


Praštanje je čvrsta odluka kojom se odričemo bilo kakve osvete. Ako ustrajemo u molitvi, uživat ćemo plod mira i radosti i s ljubavlju ćemo moliti za one koji su nas povrijedili. Opraštanje nam daje mogućnost da povratimo našu vlastitu snagu i da ne dopustimo tim događajima da nas unište; oni tako mogu postati događajima koji produbljuju mudrost naših srdaca. Opraštanje uistinu ozdravlja sjećanje ( usp. Henri J. M. Nowen, Ozdravljenje naših sjećanja).

Da bismo mogli istinski opraštati, potrebno je:

  • moliti za milost opraštanja
  • biti ponizan i oprostiti sebi
  • podijeli s nekim svoju povrijeđenost i reći da sam oprostio
  • čvrsto odlučiti da želim oprostiti
  • znati da opraštanjem liječim sebe i druge
  • zavoljeti osobu kao što majka voli svoje dijete
  • zahvaljivati Bogu na toj situaciji
  • znati da Bog dariva milost da bismo u duhu molili osobu da nam oprosti
  • moliti Boga da se vrši Božja volja s nama i osobom koja nas je povrijedila
  • blagoslivljati osobu koja nas je povrijedila

Opraštajući liječimo druge i sebe

Opraštajući zapravo liječimo sebe i druge, ‘popravljamo’ sebe i društvo. Zato se cijeli pakao urotio protiv mogućnosti da opraštamo. Želiš li nekog čovjeka promijeniti, popraviti, pomoći mu da se izliječi, tada mu najprije oprostiti. Time ga stavljaš u Božje ruke i tada ga Bog liječi, ozdravlja, popravlja i vraća iscijeljenoga. Želiš li da te Bog učini boljim, znaj oprostiti samom sebi. Želiš li da Bog vječno bude tvoj prijatelj, tada znaj prihvatiti sve ono što ti on nudi u životu, makar ti se to čini neprihvatljivim. Opraštanje, drugim riječima, čovjeku donosi Božju svemoć. To nebo silazi na zemlju. Kraljevstvo Božje ulazi u naša područja i ostvaruje ono za čim vape naše čežnje.

Duhovno i tjelesno ozdravljenje

Isus Krist doista je božanski liječnik, čudesni Spasitelj, moćni Otkupitelj i Osloboditelj svih ljudi. Volja Očeva bila je za njega vrhunski i jedini zakon. Neizmjerno nas je ljubio izvršavajući volju Božju. On je uzeo sve grijehe svijeta i raspet na križu umro za nas, dajući tako Bogu zadovoljštinu za njih. Na križu je praštao i ljubio, tako je ljubavlju razorio djela tame i uništio paklenu mržnju. Povjeravajući se Njemu potpuno, On će nam darovati milost opraštanja. Tako ćemo duhovno i tjelesno ozdraviti i postati sretni.

Autor: fra Petar Ljubičić (Rastimougospodinu.com; Book.hr)

Priredila Gabriela Jurković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh