Aktualnosti

MAJKA BOŽJA SLJEMENSKA KRALJICA HRVATA

FOTO Župa u kojoj se ‘ne umire’ proslavila dva jubileja Pogledajte fotogaleriju s proslave.

Foto: Župa Sljeme

Ovu nedjelju, 16. srpnja 2023. godine, kapela na vrhu Zagrebačke gore proslavila je dva velika jubileja – 90 godina od posvete i 60 godina od osnivanja Župe Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata.

Smještena na području Parka prirode Medvednica, Župa bez ijednog župljanina nema groblje, a ni maticu umrlih te je jedina takva u cijeloj Hrvatskoj. Koristi se jedino za održavanje krštenja i vjenčanje. Ipak, vrata te kapele hodočasnicima, planinarima i posjetiteljima otvorena su tijekom cijele godine. Svečano misno slavlje predvodio je pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski, koji je u svojoj propovijedi istaknuo:

– S pravom Gospu nazivamo Kraljicom Hrvata jer je ona bdjela nad cijelom hrvatskom povijesti koju kapela tako brižljivo čuva u svojoj unutrašnjosti. Grbovi i slike odišu vjerom hrvatskog naroda koja je utemeljena na evanđelju.

Izrada monografije

Sljemensku kapelu su izgradili isusovci, a posvećena je 1933. godine od strane zagrebačkog nadbiskupa dr. Antuna Bauera. Aktualni župnik, također isusovac, o. Tomislav Špiranec na kraju misnog slavlja pozvao je sve da mu pomognu u izradi monografije:

– Voljeli bismo znati tko je nosio kamen s kojim je sagrađena kapelica, tko je vukao grede, tko se prvi vjenčao u kapelici, tko su bili prvi vijećnici i sl. Javite se putem naših društvenih mreža ako imate bilo kakve materijale, fotografije, imena radnika i prvih  suradnika jer bismo voljeli napraviti izložbu i izdati monografiju.

Kapela je građena u sklopu obilježavanja 1000. obljetnice hrvatskoga kraljevstva i 1300. obljetnice pokrštavanja Hrvata, a posebna je po stropu izgrađenom od slavonske hrastovine na kojem je postavljeno 39 grbova hrvatskih gradova i zemalja. Izgradnja kapele krenula je na poticaj planinara Marijine kongregacije građana i radnika, koji su se okupljali pri svetištu Srca Isusova u Palmotićevoj ulici kod isusovaca. Posvećena je u srpnju 1933. godine, a župom proglašena 3. kolovoza, trideset godina kasnije (1963.).

Župa Sljeme; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh