Hrvatska

HRVATSKA MARIJANSKA SVETIŠTA

FOTO Zovu ga ‘mali Lurd’; otkrijte predivno marijansko svetište u Dalmaciji Po zagovoru Majke Božje ovdje su s neba dobivene mnoge milosti

Foto: vepric.smn.hr

 

Nedaleko grada Makarske, u skladnom prirodnom ambijentu, na obroncima šumovitog brežuljka nalazi se biskupijsko svetište Gospe Lurdske, Vepric.

Foto: vepric.smn.hr

Svetište postoji od 1908. godine i osnovao ga je biskup dr. Juraj Carić koji je tu i pokopan.

Poznat je pod nazivom „Mali Lurd” jer svojim izgledom podsjeća na francuski Lurd u kojem se 1858. godine 18 puta Bernardici Soubirous ukazala Blažena Djevica Marija.

Svetište se nalazi samo stotinjak metara od mora, uvučeno je u Biokovu. Prirodna špilja u kojoj je napravljen kameni oltar i na vrh koje je postavljen kip Gospe te cijeli krajolik s brežuljcima, raslinjem i prirodnim potokom apsolutno podsjećaju na Lurd.

Foto: vepric.smn.hr

U „malom Lurdu” ćete vidjeti i spomenik svetoj Bernardici te spomen na francuski Lurd

U svetištu je podignuta kapela sa sakristijom, spomenuti kameni oltar na ulazu u špilju, ispovjedaonice, postaje križnog puta, dom za duhovne vježbe, staze za procesije. Na ulazu u svetište nalazi se kip arkanđela Gabrijela. U „malom Lurdu” ćete vidjeti i spomenik svetoj Bernardici te spomen na francuski Lurd – u špilji na kamenoj ploči natpis podsjeća da se Bernardici ukazala Gospa u ovakvoj špilji, kao i spomen ploču otvaranja svetišta.

Foto: vepric.smn.hr

…prema svjedočanstvima nekih, ovdje su, po zagovoru Majke Božje dobivene brojne milosti

Zbog svoje prirodne ljepote, blizine mora, mira i tišine kojom odiše, svetište Vepric jako je privlačno za hodočasnike tijekom cijele godine, a osobito za hodočasničkih dana 15. kolovoza, 7. i 8. rujna, 25. ožujka i 11. veljače.

Foto: vepric.smn.hr

Mnogi su u svetištu ostavili i svjedočanstva o uslišanim molitvama, bilo u spomen knjizi, u svojim pismima ili na kamenim pločicama. Ima i onih koji su u svetište donijeli i svoje zavjetne darove.

No svi, baš svi koji se ovdje srcem i dušom otvoreni Gospodinu utječu zagovoru Bezgrešne Bogorodice, osjetit će da se nalaze na blagoslovljenom mjestu, gdje se u ljepoti prirode i iskrenosti duše kuša Božja blizina i radost majčinske Marijine ljubavi.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh