Zanimljivosti

PUT KOJIM JE (PREMA TRADICIJI) IŠAO ISUS

FOTO Prošećite „Križnim putem“ u Jeruzalemu Ovo je put kojim je (prema tradiciji) Isus išao prema svom raspeću i ukopu…

FOTO Prošećite „Križnim putem“ u Jeruzalemu

Kad kršćani diljem svijeta meditiraju o Kristovoj muci tijekom Velikog tjedna, slijede stope srednjovjekovnih Europljana koji su prvi puta hodočastili u Svetu zemlju, kako bi se sjedinili s patnjama koje je Isus proživljavao posljednjih dana.


Već u 12. stoljeću, ti su hodočasnici slijedili put koji je započeo s Golgotom, a završio s domom Poncija Pilata. Kada su se vratili kući, naslikali su slike postaja križnoga puta, koje su postale jako popularne nakon što su muslimani kršćanima zabranili boravak u Svetoj zemlji.

Franjevci su aktivno sudjelovali u razvijanju Križnog puta nakon što su 1343. godine stekli skrbništvo nad svetim mjestima u Svetoj zemlji, a potom su promijenili kronologije križnoga puta, počevši od Pilatove kuće i završavajući na Golgoti. Godine 1686. papa Inocent XI. franjevcima je odobrio pravo osnivanja postaja na „Via Dolorosi“ u Jeruzalemu.

Posjetitelji Jeruzalema danas mogu slijediti put duž 14 postaja, od mjesta na kojem se Isus susreo s Poncijem Pilatom do posljednje četiri postaje, smještene u crkvi Svetog groba, mjestu Kristove smrti na križu.

 

Galeriju fotografija križnoga puta u Jeruzalemu možete pogledati ovdje:

Izvor: Aleteia

Prevela Vedrana Prka

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh