Duhovnost

SPOMEN KRISTOVE ŽRTVE

Sve što o euharistiji niste znali… ili možda jeste?

koliko je dugo krist prisutan po euharistiji book evangelizacija

Foto: Pixabay

Koliko je dugo Krist prisutan po euharistiji?

KKC #1377 Kristova euharistijska prisutnost počinje u trenutku posvete i traje tako dugo koliko traju euharistijske prilike. Krist je sav i čitav prisutan u svakoj prilici i u svakom njezinu dijelu, tako da lomljenje kruha ne dijeli Krista.

Euharistija uprisutnjuje Isusovu muku, smrt i uskrsnuće

(EE 14) »Kristova Pasha obuhvaća, zajedno s mukom i smrću, također njegovo uskrsnuće. To je ono na što podsjeća usklik naroda nakon posvete darova: „Tvoje uskrsnuće slavimo.“ U stvarnosti, euharistijska žrtva ne uprisutnjuje samo otajstvo Spasiteljeve muke i smrti, već također otajstvo uskrsnuća, u kojem ta žrtva nalazi svoj vrhunac.«

Tri uvjeta za dostojno primanje pričesti

KKC #1355 U pričesti, kojoj prethode Gospodnja molitva i lomljenje kruha, vjernici primaju »kruh s neba» i »čašu spasenja«, Tijelo i Krv Krista koji se predao »za život svijeta« (Iv 6, 51): Budući da su ovaj kruh i ovo vino, prema starodrevnom izrazu, bili »euharistrirani« (=nad njima je rečena euharistija), »mi i tu hranu nazivamo Euharistijom te nikome nije dopušteno blagovati je ako (1) ne vjeruje u istinitost onoga što činimo, (2) te ako nije opran kupelju za oproštenje grijeha i novo rođenje (= ako nije kršten) i (3) ako ne živi po Kristovu nauku«.

Bez priprave nema plodova euhristije

KKC #1098 Zajednica se na susret sa svojim Gospodinom mora pripraviti, mora biti “narod prikladno raspoložen”. Ta priprava srdaca zajedničko je djelo Duha Svetoga i zajednice, posebno njezinih službenika. Milost Duha Svetoga ide za tim da pobudi vjeru, obraćenje srca i prianjanje uz Očevu volju. Ta je priprava pretpostavka za prihvaćanje drugih milosti što će ih samo slavlje ponuditi, i za plodove novog života kojim ono treba da naknadno urodi.

Vrhunac euharistijske žrtve je pričest

KKC #1382 Misa je istodobno i nerazdruživo žrtveni spomen-čin u kojem se ovjekovječuje žrtva križa, i sveta gozba pričesti Tijelom i Krvlju Gospodnjom. No, sve je slavlje euharistijske žrtve usmjereno prema najdubljem jedinstvu vjernika s Kristom po pričesti. Pričestiti se znači primiti samoga Krista koji se prinio za nas.

Kao da smo sami bili ondje prisutni

(EE 11) »Kada Crkva slavi euharistiju, spomen smrti i uskrsnuća svojega Gospodina, taj središnji događaj spasenja stvarno se uprisutnjuje i „vrši se djelo našeg otkupljenja“ (Drugi vatikanski koncil, Dogmatska konstitucija Lumen gentium, 3). Ta je žrtva tako presudna za spas ljudskog roda da ju je Isus Krist izvršio i vratio se Ocu tek nakon što nam je ostavio sredstvo po kojem ćemo moći u njoj sudjelovati kao da smo sami bili ondje prisutni. Svaki vjernik može tako u njoj imati dio i neiscrpno iz nje crpsti plodove.«

Euharistija nas čuva od smrtnih grijeha

KKC #1395 Snagom iste ljubavi koju zapaljuje u nama, euharistija nas čuva od budućih smrtnih grijeha. Što više sudjelujemo u Kristovu životu i napredujemo u njegovu prijateljstvu, to nam je teže prekinuti s njim zbog smrtnog grijeha.

Isusova prisutnost

KKC #1373 “Krist Isus koji umrije, štoviše i uskrsnu, koji je zdesna Bogu – te se zauzima za nas” (Rim 8, 34), prisutan je u Crkvi na više načina: u svojoj Riječi, u molitvi svoje Crkve – “jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima” (Mt 18, 20), zatim u siromasima, u bolesnima, u zatočenicima (Mt 25, 31–46), u sakramentima koje je ustanovio, u žrtvi Mise i u osobi službenika. Ali je “ponajpače prisutan pod euharistijskim prilikama”.

Obnavlja, učvršćuje i produbljuje pritjelovljenje Crkvi

KKC #1396 Jedinstvo otajstvenog Tijela: Euharistija stvara Crkvu. Koji primaju Euharistiju s Kristom se tješnje sjedinjuju. Krist ih pak sjedinjuje sa svim vjernicima u jedno tijelo – Crkvu. To pritjelovljenje Crkvi, već ostvareno po krštenju, pričest obnavlja, učvršćuje i produbljuje.

Obratimo pozornost na tijesno sjedinjenje u pričesti

KKC #1391 Pričest povećava naše sjedinjenje s Kristom. Primanju Euharistije u pričesti glavni je plod tijesno sjedinjenje s Isusom Kristom. Gospodin je naime rekao: “Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu” (Iv 6, 56). Život u Kristu nalazi svoj temelj u euharistijskoj gozbi: “Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni” (Iv 6, 57).

U euharistiji primamo čitavog Krista, Boga i čovjeka

KKC #1374 Način je Kristove prisutnosti pod euharistijskim prilikama jedinstven. Uzdiže Euharistiju iznad svih sakramenata i čini je “tako reći vrhuncem duhovnog života i ciljem kojemu teže svi sakramenti”. U presvetom sakramentu Euharistije “sadržani su istinski, stvarno i bitno (supstancijalno) Tijelo i Krv našega Gospodina Isusa Krista, s dušom i božanstvom, i, prema tome, čitav Krist”. “Ta se prisutnost zove stvarnom ne u značenju isključivosti, kao da druge ne bi bile stvarne, već po izvanrednosti, jer je bitna (supstancijalna) te po njoj biva prisutan čitav Krist, Bog i čovjek.”

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh