Vijesti

EHO konferencija 2016. Vol.2

eho konferencija 2016 book evangelizacija

Često se dogodi da Bog stavi svoju viziju u pojedince koji se osjećaju malima i slabima, nespremnima za Božje djelo. (Usp. Jr 1, 6 – 7.) No Boga ne zanimaju naše isprike; on ne poziva osposobljene, već osposobljava one koje je pozvao.

Što je Eho konferencija?

Dragi čitatelji, odmah na početku želimo vas podsjetiti što je Eho konferencija i tko ju organizira. Eho konferencija jest dvodnevna konferencija za mlade od 14 do 35 godina koji žele susresti živog Boga. Dobrodošli su svi, i oni koji ga poznaju, i oni koji jedva da su čuli za njega – svi koji od svojeg života žele više!

Od ove godine Eho konferenciju organizira novonastala Udruga „Eho“, koju čini 15-ak mladih katolika iz Zagreba i okolice. Došli smo s različitih strana, iz različitih obitelji i sredina, iz različitih škola i s različitih fakulteta, ali sa zajedničkim ciljem – okupiti druge mlade oko Krista i učiniti da se Božja riječ i sve ono što smo čuli na ovoj konferenciji, ali i doživjeli u vlastitom hodu s Bogom, kao eho (jeka) proširi među mladima u našim gradovima i diljem naše zemlje Hrvatske.

Što je Eho konferencija?

To je dakle i vizija te konferencije: povezati različite zajednice iz Hrvatske da bismo se međusobno ohrabrili i napunjeni Duhom Svetim vratili u svoje gradove i župe, gdje ćemo biti eho (jeka) Božje ljubavi! Ove se godine ta vizija počela ostvarivati i neizmjerno smo zahvalni Bogu na tome. Zahvaljujemo i Domu molitve Osijek, Domu molitve Slavonski Brod, „Mladim Kristoforima“, „Nanovo rođenima“ i svima drugima koji su aktivnim angažmanom učinili ovu konferenciju još ljepšom!

Ovogodišnja Eho konferencija

Naš je cilj i na ovogodišnjoj konferenciji bio iskusiti Boga, koji i danas djeluje u našim životima, koji nas ljubi i želi nas upotrijebiti za dobro u našim obiteljima, gradovima, a nakraju i u svijetu. Bila su to dva dana slavljenja Boga, motivirajućih i poučnih predavanja, svjedočanstava, molitve i druženja.
Kao i svaki put dosada, konferencija se je održala u hotelu „Bunčić“ u Vrbovcu, 29. i 30. 10. 2016., a bilo je prisutno čak oko 250 mladih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, što je dosada rekordna posjećenost. Raduje nas i što je oko 150 mladih na konferenciji bilo prvi put, premda je to bila već 4. Eho konferencija zaredom.

„Što vidiš?“

EHO konferencija 2016 Vol 2

Tema je bila Što vidiš? (Jr 1, 13), odnosno koja je svrha našeg života, koje ciljeve imamo i koje nas vizije tjeraju naprijed. Znamo li što Bog želi od nas i zašto nas je stvorio? Znamo li kako ćemo ostvariti svoj potencijal u potpunosti?

Sve se je vrtjelo oko te teme, a svi su govornici, iako se nisu prethodno dogovarali, govorili upravo o tome, svaki iz svoje perspektive. Nakon uvodnog slavljenja osnivač i voditelj Udruge „Eho“ te glavni organizator Eho konferencije, Marko Matijašević, održao je uvodno predavanje. Zatim su nas pozdravili Ivan i Mirjana Topčić, poduzetnici, osnivači i voditelji Zaklade „Rhema“, kojoj je cilj promicanje kršćanskih i obiteljskih vrednota, tolerancije, dijaloga među vjerskim zajednicama i potpora duhovnomu rastu i formaciji. Oni su nam uputili riječi podrške i ohrabrenja te nam ukratko iznijeli svoje životno svjedočanstvo. Osim njih prve večeri svojim nas je svjedočanstvom zaintrigirao i Matija Kopić, programer, suosnivač i suvlasnik velike tvrtke „Farmeron“. On je mladić čija je suradnja s Bogom uvelike urodila plodom. Prije večernje molitve i završne zabave (s kršćanskom glazbom, dakako) predavanje je održao i Sebastijan Pešorda, glavni voditelj slavljenja i predavač u Domu molitve Slavonski Brod.

Drugi je dan Marko razradio temu ovogodišnje konferencije u dvama predavanjima, a osim njega svježinu Božje riječi donijeli su nam i Matej Galić, dugogodišnji voditelj slavljenja te osnivač i voditelj Doma molitve Osijek, i Matija Ricov, voditelj karizmatske molitvene zajednice „Nanovo rođeni“. Sva su nas predavanja duhovno obogatila te motivirala za daljnju evangelizaciju. Osim predavanja imali smo i zanimljive kreativne dijelove, koji su mnoge dotaknuli do suza.

U slavljenju su nas vodili slavljenički tim Udruge „Eho“, Doma molitve Osijek i Doma molitve Slavonski Brod te „Mladi Kristofori“, koji su pjesmom animirali sv. misu. Osim regularnog programa, koji je i sam bio vrlo bogat i raznolik, sudionici su imali prigodu upoznati se i družiti pod pauzama, otići na pojedinačnu molitvu za njih, slaviti u molitvenoj atmosferi i, naravno, zajedno jesti. Kod ulaza smo ostavili i praznu bilježnicu, u koju su sudionici mogli upisati svoje dojmove, a da ne bismo sami sebe hvalili, donosimo vam isječke njihovih komentara.

„Pozdrav, braćo i sestre! Zahvaljujem na organizaciji ovako lijepoga događaja. Definitivno je jako potrebno što više ovakvih događaja.“ (Anonimno)

„Divno je što ova konferencija postoji i zaista mi je srce puno kada vidim 250 mladih na jednom mjestu kako slave Gospodina. Neka se ova milost širi sve dalje i dalje i neka se ime Isus proslavlja neprestano! Božji blagoslov!“ (Luka)

„Prvi put sam ovdje i preoduševljena sam!“ (Anonimno)

„Ekipo, želim vam samo reći da Duh Božji prebiva među vama, ruka Božja bdije nad vama. Puno milosti sam doživio na Eho seminarima, a danas mi je Gospodin pokazao da me voli, da sam mu poseban i da, ako želim biti najveći, moram biti sluga svima.“ (Mario)

„Ponosna sam što sam dio ovoga!“ (Martina)

„Vidim toliki trud, toliku požrtvovnost u ovim mladim ljudima, Bogu hvala na tome! Nadam se da ćete s godinama povisivati ljestvicu godina za sudjelovanje!“ (Petra)

„Hvala vam od srca na odgovorima koji su bili kraj mojim pitanjima.“ (Andrea)

„Prekrasno mjesto, prekrasni ljudi, očituje se Božja prisutnost. Svaka čast na trudu i samo tako nastavite!“ (Petra i Marin)

„Najbolja Eho konferencija ikad!“ (Anonimno)

„Toliko utisaka… Došla sam s mišlju da mnogo znam sa svojih 36 godina. Međutim, Bog lomi svaku moju oholost, i dovodi sve na svoje mjesto. Naučio me da od puno mlađih mogu mnogo toga naučiti.“ (Tihana)

„Super je stvarno, ove konferencije me totalno ispunjavaju, žao mi je što ih nije više tijekom godine.“ (Smihh)

„Božji blagoslov svima!“ (Ekipa iz BiH)

Iako iscrpljeni od organizacije konferencije, znali smo da se isplatilo. Upravo zbog tih ljudi, zbog njihovih obitelji, zbog naše Hrvatske. Dostojan je naš Gospodin svake žrtve. Njemu dajemo svu slavu i čast, dok nam kroz glavu još uvijek prolaze stihovi ovogodišnje himne: „Mi smo ta glasna generacija koja će ustati slaviti Gospodina! Mi smo ta hrabra generacija koja će svijetu donijeti Isusa!“

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Najčitanije

Na vrh