Roditelji i djeca

DR. EMERSON EGGERICHS

Dvije važne stvari koje trebamo naučiti svoju djecu Nema veće radosti od dovođenja svoje djece k Bogu…

Dvije važne stvari koje trebamo naučiti svoju djecu

Foto: Shutterstock


 

Smatram da naše poučavanje treba pokriti dva važna područja.

Prvo, moramo uputiti svoju djecu u Božje vječne istine. Kakva je povlastica tražiti načine na koje možemo upoznati djecu s Božjim planom spasenja! Ako ne znamo kako bismo ih doveli Kristu, vjeroučitelji i oni koji rade s djecom u crkvi mogu nam u tome pomoći. Nema veće radosti od dovođenja svoje djece k Bogu. Ali bilo da im mi govorimo o poruci evanđelja, bilo da to čini tko u crkvi, nema ničega – apsolutno ničega – važnijega od vječnosti. Kakva je korist ako naučimo svoju djecu kako uspjeti u svijetu ako ona izgube svoju dušu (Mt 16, 26)?

Kad je moja mama upoznala Isusa u pedeset i trećoj godini života, stavila je Bibliju pred mene sa suzama u očima i rekla: „Cijeli je život bila pred nama, a nitko mi nije rekao ništa o osobnom odnosu s Isusom“

Kad je moja mama upoznala Isusa u pedeset i trećoj godini života, stavila je Bibliju pred mene sa suzama u očima i rekla: „Cijeli je život bila pred nama, a nitko mi nije rekao ništa o osobnom odnosu s Isusom.“ Mama je u raju, ali znam što bi rekla svim roditeljima: „Upućujte svoju djecu u svete istine i pružite im mudrost ‘na spasenje po vjeri, vjeri u Kristu Isusu’ (2 Tim 3, 15). Nemojte dopustiti da ne znaju ništa sve do 53. godine života!“ (U 9. poglavlju: Zagovarati više o tome kako je moja kći Joy upoznala Isusa s pet godina.)

Drugo, naučite ih kako biti mudar u svakodnevnom životu. Salomon je započeo Knjigu mudrih izreka ovom poukom: „da se spozna mudrost i pouka, da se shvate razumne riječi; da se primi umna pouka, pravda i pravica i nepristranost“ (Izr 1, 2 – 3).

Ima nekoliko stvari koje svaki roditelj može učiniti kad se radi o „odgoju djece u Gospodinu“ (Ef 6, 4)

Salomonove riječi govore o mnogim osobinama značaja i sposobnostima. Kada poučavamo djecu o raznim temama, moramo uvijek objašnjavati uzroke stvari i razloge zašto je nešto. Naprimjer, ne smijemo lagati, varati ili krasti ne samo zato što je to loše, već i zato što to vrijeđa srce Boga koji nas voli i narušava naš odnos s drugima, ali i uništava naš ugled. Svoj sam djeci govorio: „Kad Bog kaže ne, on time želi reći: ‘Nemoj se povrijediti.’“ Ono što se čini dobro u nekom trenutku, dugoročno može dovesti do smrti (Izr 14, 12). Možemo pitati djecu: „Znate li koje su bile zadnje riječi budale za volanom? ‘Vidi ovo!’“

„Ali Emersone, ne osjećam se sposobno da poučavam svoju djecu Bibliji. Nemam biblijsko znanje – nemam diplomu iz biblijske etike i morala, ni sve ono drugo što s tim dolazi. A moja djeca imaju beskrajno mnogo pitanja.“ Razumijem. Moja su djeca imala (i još uvijek imaju) mnogo pitanja i sve diplome koje imam nisu mi uvijek bile od pomoći. (Zapravo, uvijek mi se je činilo da sam obrazovan iznad svoje inteligencije.)

Svejedno, ima nekoliko stvari koje svaki roditelj može učiniti kad se radi o „odgoju djece u Gospodinu“ (Ef 6, 4).

Ulomak iz knjige „Ljubav i poštovanje u obitelji“ autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Na vrh