Osobni razvoj

DVA SAVJETA

Što učiniti kad vas ogovaraju ili napadaju zločestim komentarima? Što učiniti kad te netko napada i pokušava ti na sve načine dokazati da si u nečemu u krivu, a on/ona u pravu? Što bi bilo dobro učiniti kad čujemo da je netko širio 'neprovjerene vijesti' o nama, da nas je ogovarao?

Foto: Shutterstock

 

Dva vrlo korisna savjeta

Nedavno sam naišao na ova dva savjeta na internetu pa ih želim podijeliti s vama.

Napad zločestim komentarima

Što učiniti kad te netko napada i pokušava ti na sve načine dokazati da si u nečemu u krivu, a on/ona u pravu…? Posebno se to odnosi na komentare na internetu. Znamo koliko ima onih koji su silno pametni, stručni i obrazovani kad se sakrivaju pod raznim pseudonimima.

Što ne učiniti:

  1. Nikako ne uzvratiti kontra napadom. Time ćemo se izjednačiti s tom osobom i uplesti se u nepotrebni međusobni sukob u kojem nitko neće pobijediti, a koji će nas vrlo vjerojatno psihički iscrpiti.
  2. Nikako se ne braniti. Svaki naš pokušaj objašnjavanja protivnik će shvatiti kao slabost i još će više i žešće napadati, osjetit će se nadmoćnim.
  3. Nikako ne šutjeti. Šutnja će biti krivo protumačena kao oholost, prepotentnost ili priznanje poraza.

Što učiniti?

Najbolje je reći ovako nešto: „Poštujem tvoj stav i tvoje mišljenje. Nadam se da se slažeš da svatko ima pravo na svoj stav i svoje mišljenje. Moje mišljenje i moji stavovi razlikuju se od tvojih. Za sada ih apsolutno ne namjeravam mijenjati, kao što se nadam da ni ti ne želiš mijenjati svoje mišljenje i svoje stavove.“

Ne upali uvijek, no vrijedi pokušati. Ako ni zbog čeg drugog, onda zbog drugih koji čitaju komentare.

Čujem da ste nedavno razgovarali o meni. Po onome što sam čuo/čula čini mi se da ne raspolažete s točnim informacijama

Ogovaranje

Malo je ljudi koji nisu skloni ogovaranju ili barem komentiranju određenih osoba ‘iza leđa’. Nažalost, skloni smo na ne baš najbolji način komentirati i osobe koje su nam drage i važne, osobe koje svakodnevno susrećemo, s njima živimo ili radimo. Budući da ne želimo da netko na krivi način razgovara o nama ‘iza leđa’, a ne želimo se s njim/njom niti posvaditi niti raskinuti odnos, često smo skloni jednostavno prešutjeti. To prešućivanje otvara prostor daljnjem razvijanju pričanja ‘iza leđa’.

Što bi bilo dobro učiniti kad čujemo da je netko širio ‘neprovjerene vijesti’ o nama?

Najbolje je takvoj osobi poslati poruku ili e-mail s otprilike ovakvim sadržajem: „Čujem da ste nedavno razgovarali o meni. Po onome što sam čuo/čula čini mi se da ne raspolažete s točnim informacijama. Volio bih da me prije nego što misliš o meni razgovarati nazoveš i provjeriš informacije s kojima raspolažeš. Ako se pak nađeš u društvu u kojem ću ja biti tema, slobodno me nazovi i direktno pitaj što te zanima. Drago mi je što znam da me poštuješ i cijeniš kao osobu, kao što i ja cijenim i poštujem tebe. Hvala ti unaprijed!“

Tako ćemo poslati jasnu poruku i izbjeći nepotrebne tenzije koje bi se mogle dogoditi ‘uživo’. Ne upali uvijek, no vrijedi pokušati.

Josip Lončar; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh