Brak i odnosi

LJUBAV JE ODLUKA

Dva najčešća mita o ljubavi koji uništavaju brak Osjećaj zaljubljenosti počne blijedjeti ili sasvim nestane. Sve to dovodi do toga da supružnici zaključe kako više ne vole jedan drugoga. Ali, čak je i ta izjava izgrađena na mitu o ljubavi

Mitovi o ljubavi koji uništavaju brak

Foto: Alena Zamotaeva, Shutterstock

 

U današnje vrijeme brakovi nailaze na mnoge poteškoće, što i nije toliko iznenađujuće. Može se reći da su za većinu bračnih neuspjeha krivi mitovi o ljubavi. Kad se par upozna i zaljubi, sve „pršti“ od energije, kemije i strasti. S vremenom se stvori mnoštvo obaveza vezanih s djecom i karijerom. Osjećaj zaljubljenosti počne blijedjeti ili sasvim nestane. Sve to dovodi do toga da supružnici zaključe kako više ne vole jedan drugoga. Ali, čak je i ta izjava izgrađena na mitu o ljubavi.

Prvi mit: Ljubav je osjećaj

Uvriježeno je mišljenje da je ljubav nešto što se osjeća – ljubav je emocija. Problem s emocijama je taj što su nepredvidljive i što ih ponekad ne možemo kontrolirati. Ako ljubav poistovjećuješ s romantikom i strašću, nalazit ćeš se u stalnoj potrazi za sljedećim emotivnim uzbuđenjem. Poslanica Kološanima otkriva nam da je ljubav izbor. To je, doduše,  najemotivniji izbor koji ćemo ikada iskusiti, ali ljubav u svojoj srži nije emocija, ljubav je odabir.

Drugi mit: Ljubav je nešto što se samo dogodi

Često se o zaljubljivanju govori kao o nečemu što se dogodi iznenada. Prema tomu   zaljubljivanje je nešto što je izvan naše kontrole. Problem kod tog ljubavnog mita je taj da, ako ne možemo kontrolirati kad ćemo se zaljubiti, ne možemo kontrolirati ni kad ćemo se odljubiti. Vratimo se na Poslanicu Kološanima, kada Pavao govori kršćanima: „A povrh svega – ljubav! To je sveza savršenstva.“ Kaže im da izaberu, da namjerno pokažu ljubav. Ljubav nije pasivna, ljubav nije nešto što se samo dogodi – ljubav je izbor.

Stoga, kada kažeš svom supružniku: „Ja te jednostavno više ne volim“, ono što mu zapravo govoriš je: „Odlučila sam da ti više ne pokazujem ljubav.“

Ovo zvuči grubo, zato što i jest. Mitovi o ljubavi uništavaju previše brakova.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ljubav i postovanje (@ljubav_i_postovanje)

Dođite na susret OŽIVJETI SRCE. Više o tome na poveznici.

 

Kratka dnevna molitva i poticaj

 

Na Facebooku i Instagramu (stranica „Ljubav i poštovanje“) svaki dan možete pronaći kratku molitvu i poticaj koji vam može poslužiti kao izvrsno „oružje“ za obranu vaše obitelji i za vaše osobno posvećenje. Ovdje se možete prijaviti ako želite svakodnevnu molitvu i poticaj primati na e-mail adresu.

Uz svakodnevno usmjerenje, kratku molitvu i poticaje, saznat ćete o braku i svome supružniku, ali i sebi puno toga što će Vam koristiti da obnovite ili čak spasite brak. Za sve to treba vam svega pet minuta. Potičemo vas, naravno, da odvojite i koju minutu više za sebe i svoju obitelj.

Također, preporučujemo knjigu „5 minuta za brak, vezu i obitelj” koju možete nabaviti putem webshopa naše Biblioteke Figulus ovdje.

Prođite i „15-dnevni plan za brak“. Više o njemu možete saznati ovdje.

Donosimo vam i „Molitvu za obnovu i iscjeljenje braka i obitelji” po kojoj možete, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje. Molitvu pisanu u ženskom rodu možete pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

Sami odlučujemo hoćemo li živjeti u razočaranju, optuživanju, nezadovoljstvu – ili ćemo se aktivirati i početi moliti za svoj brak i obitelj. Odlučimo se i krenimo zajedno.

Izvor: Beliefnet.com

Za Book.hr prevela V. P., odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh