Vjera i znanost

SLOBODNA VOLJA

Dokazi u prilog kršćanstvu su uvjerljivi, ali nas na ništa ne prisiljavaju Možeš odbaciti Krista, ali ne možeš s iskrenošću reći kako nema dovoljno dokaza da bi vjerovao u njega

Dokazi u prilog kršćanstvu su uvjerljivi, ali nas na ništa ne prisiljavaju

Foto: Pixabay

 

Kome ti služiš? Bog taj izbor stavlja u tvoje ruke jer Ljubav ne poznaje drugog načina. Kako bi poštovao našu slobodu izbora, Bog je učinio da dokazi koji govore u prilog kršćanstvu budu uvjerljivi, ali da nas na ništa ne prisiljavaju. Ako želiš potisnuti ili ignorirati sve dokaze koji se nalaze oko tebe (Rim 1,18-20), uključujući one koji se nalaze u ovoj knjizi, slobodan si postupiti tako. No to će biti čin volje, a ne razuma. Možeš odbaciti Krista, ali ne možeš s iskrenošću reći kako nema dovoljno dokaza da bi vjerovao u njega.

Nijedna duša koja doista želi biti sretna, neće promašiti sreću. Oni koji traže, nalaze. Oni koji kucaju, otvara im se.

C. S. Lewis je to najbolje kazao napisavši: „Na kraju postoje samo dvije vrste ljudi: oni koji Bogu kažu: ʽBudi volja tvojaʼ, te oni kojima Bog na kraju kaže: ʽBudi volja tvojaʼ. Svi koji se nalaze u paklu, izabrali su ga sami. Da ne postoji ta mogućnost vlastitog izbora, ne bi postojao ni pakao. Nijedna duša koja doista želi biti sretna, neće promašiti sreću. Oni koji traže, nalaze. Oni koji kucaju, otvara im se.”

„Jer ako ustima ispovijedaš da je Isus Gospodin, i srcem vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen. Doista, srcem vjerovati opravdava, a ustima ispovijedati spašava.”

Isus Krist drži vrata otvorenima. Kako možeš proći kroz njih? Pavao je napisao: „Jer ako ustima ispovijedaš da je Isus Gospodin, i srcem vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen. Doista, srcem vjerovati opravdava, a ustima ispovijedati spašava.” (Rim 10,9-10).

nemam dovoljno vjere da bih bio ateist; Autori: Norman L. Geisler i Frank Turek

Iz knjige N. L. Geislera i F. Tureka „Nemam dovoljno vjere da bih bio ateist”. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi pročitajte ovdje. Kupiti ju, po sniženoj cijeni od 60 umjesto 120 kuna, možete ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh