Dnevna misna čitanja

Dnevna misna čitanja, nedjelja 27. kolovoza Oče Sveti, srce predajem ti da ga ti na svome Srcu ozdraviš... kako bi moglo biti ljubljeno i davati ljubav...

ČITANJA

Iz 22,19-23; Ps 138,1-3.6.8bc; Rim 11,33-36; Mt 16,13-20

XXI. tjedan kroz godinu, nedjelja, 27. 8. 2023., DVADESET I PRVA NEDJELJA KROZ GODINU

IMENDANI

Monika, Cezarije, Anđelka, Amadeus, Bogoljub, Bogoljuba

Prvo čitanje

Iz 22,19-23

Metnut ću mu na pleća ključ od kuće Davidove.

Čitanje Knjige proroka Izaije

Ovo govori Gospodin Šibni, upravitelju dvora: »Lišit ću te tvoje službe i otjerati s tvog mjesta; i u onaj dan pozvat ću svoga slugu Elijakima, sina Hilkijina. Obući ću mu tvoju haljinu, tvojim ću ga pojasom opasati, tvoju ću mu vlast predati u ruke te će biti otac žiteljima jeruzalemskim i kući Judinoj. Metnut ću mu na pleća ključ od kuće Davidove: kad otvori, nitko neće zatvoriti, kad zatvori, nitko neće otvoriti. Kao klin zabit ću ga na tvrdu mjestu; i postat će prijesto slave domu oca svojega.«

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 138,1-3.6.8bc

Pripjev: Gospodine, vječna je ljubav tvoja: djelo ruku svojih ne zapusti!

Zahvaljujem ti, Gospodine, iz svega srca
jer si čuo riječi mojih usta.
Pred licem anđelâ pjevam tebi,
bacam se nice prema svetom hramu tvojemu.

Zahvaljujem imenu tvojem
za tvoju dobrotu i vjernost,
Kad sam te zazvao, uslišio si me,
dušu si moju pokrijepio.

Zaista, uzvišen je Gospodin,
ali gleda na ponizna,
a oholicu izdaleka poznaje.
Gospodine, vječna je ljubav tvoja:
djelo ruku svojih ne zapusti!

Drugo čitanje

Rim 11,33-36

Sve je od njega i po njemu i za njega!

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Rimljanima

O dubino bogatstva, i mudrosti, i spoznanja Božjega! Kako li su nedokučivi sudovi i neistraživi putovi njegovi!

Doista, tko spozna misao Gospodnju, tko li mu bî savjetnikom? Ili: tko ga darom preteče da bi mu se uzvratiti moralo?

Jer sve je od njega i po njemu i za njega! Njemu slava u vjekove! Amen.

Riječ Gospodnja.

Evanđelje

Mt 16,13-20

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Dođe Isus u krajeve Cezareje Filipove i upita učenike: »Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?« Oni rekoše: »Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka.« Kaže im: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Šimun Petar prihvati i reče: »Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga.« Nato Isus reče njemu: »Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.« Tada zaprijeti učenicima neka nikomu ne reknu da je on Krist.

Riječ Gospodnja.

Komentar

»Tvoju ću mu vlast predati u ruke te će biti otac žiteljima jeruzalemskim i kući Judinoj.«

Otac – kako nam je to poznat pojam, a opet tako nepoznat. Vidimo da Bog hoće da Elijakim, njegov sluga, bude žiteljima svoga naroda otac, prvenstveno otac. Budući da je danas sve u krizi, pa tako i očevi, vjerujem da ove proročke riječi pozivaju muškarce da budu prvenstveno očevi, a tek onda sve drugo. Nije to nikako lako izvršiti, i nije uvijek sve do očeva (naš Otac nebeski je savršen, a vidimo kakva smo mi djeca), ali iz činjenice da je u Ocu sve očinstvo, bilo na nebu, bilo na zemlji, možemo iščitati dvije stvari. Prvo, poziv da ostavimo trag, prostor da se djeca mogu očevoj ljubavi uvijek vratiti, da nikad ne zatvorimo srca, da naša djeca, ili oni kojima smo dani kao duhovni očevi, znaju da ih, bez obzira na sve, ljubav čeka kad se odluče vratiti. Drugo što možemo iščitati jest da je Otac dao najveću žrtvu koju netko može dati, jer ljubav je žrtva. U trenutku kad smo nekome postali otac, Bog je u naše srce stavio ljubav prema onima koji su nam povjereni, ali često zbog okolnosti u kojima smo odrastali ta ljubav i odnos su narušeni, tako da moramo od Oca tražiti da se najprije na Njemu obnovimo kako bismo mogli biti očevi.

Molitva

Oče Sveti, srce predajem ti da ga ti na svome Srcu ozdraviš, obnoviš, oblikuješ, postaviš kako bi moglo biti ljubljeno i davati ljubav. Hvala ti. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh