Roditelji i djeca

LJUBAV I POŠTOVANJE U OBITELJI

Disciplina nije kažnjavanje Disciplina znači dijete mijenjati, popravljati i poboljšavati njegove izbore i ponašanje. U tom smislu mi odgajamo dijete da čini ono što je dobro i pravedno

Foto: Pixabay

Mi moramo dovoditi u red svoju djecu zbog budućeg dobra, a ne samo da bismo ih kaznili za počinjene pogreške

Kad je riječ o djeci, Poslanica Efežanima 6, 4 nedvosmisleno zapovijeda roditeljima da ju „odgajaju stegom i urazumljivanjem Gospodnjim“. Grčka riječ za stegu u tom tekstu jest paideia i znači ispravljanje, popravljanje. Mi moramo dovoditi u red svoju djecu zbog budućeg dobra, a ne samo da bismo ih kaznili za počinjene pogreške. Disciplina znači dijete mijenjati, popravljati i poboljšavati njegove izbore i ponašanje. U tom smislu mi odgajamo dijete da čini ono što je dobro i pravedno.

Svrha discipline jest vratiti dijete na pravi put

Iako je glavni cilj stege proizvesti žalost i kajanje zbog počinjene spačke (paideia u Heb 12, 5. 11), takva disciplina nije samo kazna. Svrha discipline jest vratiti dijete na pravi put. Moramo se truditi najbolje što možemo da bismo uputili pozitivnu poruku ispravljanja i dovođenja na pravi put, a ne reći: „Platit ćeš ti!“
Nije svako ponašanje koje iritira roditelje loše. Djeca su djetinjasta, nezrela, zaigrana i sklona činiti mnoge iritirajuće stvari, ali to ipak ne znači nepoštovanje ili zločestoću. Na nama je da prepoznamo te razlike u njihovu ponašanju da bismo mogli odrediti je li koji incident zaslužio kaznu.

Nastavak čitajte u knjizi „Ljubav i poštovanje u obitelji“, autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu u elektroničkom izdanju možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh