Duhovnost

ZAGOVORNIK U RAZLIČITIM POTREBAMA

Devetnica sv. Antunu Padovanskom, svecu čitavoga svijeta Danas započinje devetnica sv. Antunu Padovanskom, svecu čitavoga svijeta i zagovorniku u različitim potrebama

Devetnica sv. Antunu Padovanskom, svecu čitavoga svijeta

Uvod
O, slavni sveče, sv. Antune, ti osobiti zaštitniče kršćanstva; ja, želeći te iz svega srca hvaliti i isprositi tvoj zagovor od Boga, želim uz pomoć Božju, na tvoju čast, obaviti ovu devetodnevnu pobožnost, pohađati tvoj oltar i prisustvovati svetoj misi. Odlučujem da ću se za ove pobožnosti ispovjediti i pričestiti. Samo te molim, sv. Antune, da se udostojiš primiti ovu moju pobožnost i isprositi mi za dušu i tijelo od dragoga Boga potrebite milosti.


Prvi dan
O, slavni sv. Antune, ti ljubitelju svih kreposti, čuj našu poniznu molbu i isprosi nam od Boga milost da postojano hodimo u strahu Gospodnjem. To te molimo za tvoju naklonost prema pobožnosti i svetosti kojom si od svoje mladosti blistao.
Sada se mole krunica i litanije sv. Antuna.

Drugi dan

O, sveti Antune, ti uzore svetosti, izmoli nam stalnu mržnju prema grijehu i goruću ljubav za krepošću. Molimo te, po tvojoj čežnji za savršenošću, kojom si se u redu svetog Franje među braćom odlikovao.
Sada se mole krunica i litanije sv. Antuna.

Treći dan
O, veliki sveti Antune, ti svjetlo Crkve, isprosi nam od Boga milost da svomu bližnjemu svijetlimo dobrim primjerom. To te molimo za tvoj kreposni život, koji si u redu svetog Franje provodio kao najljepši uzor svima.
Sada se mole krunica i litanije sv. Antuna.

Četvrti dan
O, revni slugo Marijin, revni štovatelju Isusa Krista, sveti Antune, užezi i u našem srcu ljubav prema Isusu i Mariji. Molimo te to za ono neopisivo veselje koje je osjetila tvoja duša dok je dijete Isus počivao na tvojim rukama.
Sada se mole krunica i litanije sv. Antuna.

Peti dan
O, sveti Antune, ti si svjetlo nevjernika; isprosi nam od Boga milost da u svetoj vjeri ne kolebamo, nego da sveto Evanđelje uvijek neustrašivo branimo i po njegovoj božanskoj nauci živimo. Molimo te za tvoje propovijedanje i čudo kojim si nevjernike priveo štovanju Presvetog Oltarskog Sakramenta.
Sada se mole krunica i litanije sv. Antuna.

Šesti dan
O, čudotvorni sveti Antune, ti oče sirota i nevoljnika, tebi izručujemo sve bijede i nevolje, čuvaj nas od pogibli duše i tijela. To te molimo za moć čudesa kojima te je Gospodin proslavio. Amen.
Sada se mole krunica i litanije sv. Antuna.

Sedmi dan
O, sveti Antune, hrabri pobjedniče svih napasti, izmoli nam jakost u napastima da tako ne bude za nas izgubljena dragocjena Krv božanskog Spasitelja. Isprosi nam u času smrti pomoć protiv svih navala zlobnog duha. Molimo te za onu pobjedu, koju si često puta u životu, a osobito na času smrti, nad neprijateljem izvojevao.
Sada se mole krunica i litanije sv. Antuna.

Osmi dan
Sveti Antune, mučeniče željom, učini da budemo spremni prije krv svoju proliti za Isusa koji je za nas umro, nego da zanemarimo njegovu božansku nauku. Izmoli nam tu milost za onu vruću težnju koja te dan i noć vukla za mučeničkom smrću.
Sada se mole krunica i litanije sv. Antuna.

Deveti dan
O, moćni zagovorniče kod Boga, sveti Antune, ti svjetlo i diko grada Padove, zauzmi se za nas, pomozi nam u svakoj bijedi i nevolji. Za to te molimo po onoj velikoj odlici koju ti je Bog udijelio kao nagradu za tvoje zasluge i izvrsne kreposti. Amen.
Sada se mole krunica i litanije sv. Antuna.

ZAKLJUČNA MOLITVA
Milostivo primi, o Bože, moju prošnju i okruni moje smjerno pouzdanje koje stavljam u zasluge Isusove i zagovor svetog Antuna; utješi moje ražalošćeno srce i milošću mi svojom pomozi u ovoj nevolji. Pokaži se na meni pravim pomoćnikom i spasiteljem, kao što te veličaju i slave bezbrojni koje si tako milostivo uslišao i iz njihove ih nevolje oslobodio.
I tebe, veliki prijatelju Božji, sveti Antune, ponovo molimo za tvoje izvanredne milosti kojima si na zemlji svijetlio i kojima si nedokučivo blaženstvo u nebu postigao, te za onu svetu ljubav kojom si pobožno svoje srce često Bogu i Spasitelju predavao, da me svojim zagovorom u mojoj nevolji podupreš svojom moću koju ti je Bog dao, te mi od njega potrebitu milost isprosiš. Amen.

 

Krunica sv. Antuna

1. SMRT
Preslavni sv. Antune, među tolikim milostima, koje dijeliš onima, koji te živom vjerom zazivaju, oslobađaš tvoje štovatelje od smrtne pogibelji: molim te, očuvaj moju dušu od svakoga smrtnoga grijeha i izmoli mi da uvijek živim u milosti Božjoj. Amen.

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

2. ZABLUDA
Lažni proroci šire krivi nauk i mnoge neoprezne zavode u bludnju i bezvjerstvo. Moj veliki zaštitniče, sv. Antune, ti si bio propovjednik istine, strah i trepet krivovjeraca: oslobodi moju dušu od svake zablude i izmoli mi svjetlo prave vjere. Amen.

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

3. NEVOLJE
Zle su navike ljute nevolje moje duše. Iako sam nevoljnik u sv. Ispovijedi odriješen, prvom prilikom opet padam u stare grijehe. Sveti Antune, izmoli mi postojanost u dobrim odlukama i milost da svladam svoje zle navike. Amen

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

4. ĐAVAO
Kao ričući lav obilazi đavao i traži da upropasti moju dušu. Sveti Antune, ti si strah i trepet zlih duhova, na tvoje su riječi bježali u ponore paklene – zaštiti moju dušu od svakoga nasrtaja zlih duhova. Amen.

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

5. GUBA
Moji su grijesi guba, koja mi je zarazila dušu; duševne ljage čine moju dušu mrskom u Božjim očima. Sveti moj pokrovitelju, izmoli mi, da se očistim od svake ljage grijeha. Amen.

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

6. BOLESNICI
– Najveće je vremenito dobro zdravlje. Koliko sam ga puta možda pokvario svojim neumjerenim životom. Ozdravitelju bolesnih, sv. Ante, izmoli mi trajno zdravlje i duše i tijela. Amen.

Oče naš… Zdravo Marijo…. Slava Ocu….

7. MORE
Na uzburkanu moru ovoga svijeta plovi lađa moje duše, dižu se valovi neurednih strasti, pušu vjetrovi zlih duhova: svi me hoće potopiti. Antune sveti, sjajnim svojim svjetlom privedi me u luku vječnoga spasenja. Amen.

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

8. ROPSTVO
Svijet, đavao i moji grijesi sputaše me u lance. Sveti Ante, izmoli mi, da se riješim svih okova grijeha i da uživam potpunu slobodu djece Božje. Amen.

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

9. RAZNE BOLI
Navališe na mene duševne i tjelesne boli. Sv. Antune, divni liječniče bolesnih, kojima više ne treba drugoga lijeka, kada im ti pomogneš; nebeskom ljekarnom milosti Božje izliječi dušu i tijelo moje. Amen.

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

10. IZGUBLJENO
Slava se tvoja raširila po čitavom svijetu time, što pomažeš da se nalaze izgubljene stvari. I ja sam više puta grijehom izgubio milost Božju, izmoli mi, da ju nikada više ne izgubim. Amen.

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu….

11. SVI DOBIVAJU
Svi, koji se tebi mole, svi dobivaju; mladi i stari, pravednici i grešnici. Sličiš suncu, koje sve obasjava: i meni siromahu pruži pomoć i usliši me, kada te molim. Amen.

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

12POGIBELJ
Na svakom koraku života prijeti mi pogibelj. Sve se urotilo protiv moje duše, da je zauvijek upropasti. Jaki izbavitelju, sv. Antune, izbavi moju dušu od svih pogibelji. Amen.

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu….

13. SVETAC SVIJETA
Sv. Antune, ti nisi svetac jednoga grada ili zemlje, ti si svetac čitavoga svijeta. Sva plemena i narodi tebe štuju i zazivaju: izmoli da se kraljevstvo Božje što više širi na zemlji, da svi ljudi dođu do spoznaje Imena Božjega.

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

Litanije sv. Antuna

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se!
Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!

Oče nebeski, Bože, smiluj nam se!
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, s
Duše Sveti, Bože,
Sveto Trojstvo, jedan Bože,

Sveta Marijo, moli za nas!
Sveta Bogorodice,
Sveta Djevo Djevica,
Sveti Antune Padovanski,
Sveti Antune, miljeniče božanskoga Djeteta,
Sveti Antune, gorljivi apostole,
Sveti Antune, urese svoga svetog Reda,
Sveti Antune, diko svetoga Franje,
Sveti Antune, ljubitelju siromaštva,
Sveti Antune, učitelju pokornosti,
Sveti Antune, ogledalo odricanja i mrtvljenja,
Sveti Antune, ljiljane djevičanstva,
Sveti Antune, miomirisna posudo čistoće,
Sveti Antune, sjajna zvijezdo svetosti,
Sveti Antune, uzore ćudorednosti,
Sveti Antune, ognju ljubavi,
Sveti Antune, krasoto nebeska,
Sveti Antune, škrinjo zavjetna,
Sveti Antune, čuvaru božanskoga znanja,
Sveti Antune, trubljo evanđeoska,
Sveti Antune, stupe Crkve,
Sveti Antune, učitelju istine,
Sveti Antune, vjesniče milosti,
Sveti Antune, revnitelju duša,
Sveti Antune, utočište zapuštenih,
Sveti Antune, utjeho žalosnih,
Sveti Antune, uskrisitelju mrtvih,
Sveti Antune, iskorjenitelju opačina,
Sveti Antune, uzore kreposti,
Sveti Antune, kladivo krivovjeraca,
Sveti Antune, svjetlo nevjernika,
Sveti Antune, ispitatelju srdaca,
Sveti Antune, mučeniče željom,
Sveti Antune, trepete zlih duhova,
Sveti Antune, nalazniče izgubljenih stvari,
Sveti Antune, slavni čudotvorče,
Sveti Antune, sveče čitavoga svijeta,

Milostiv budi, oprosti nam Gospodine.
Milostiv budi, usliši nas Gospodine.

Od svakoga zla, oslobodi nas, Gospodine!
Od svakoga grijeha,
Od zasjeda đavolskih,
Od kuge, gladi i rata,
Od smrti vječne,
Po zaslugama sv. Antuna,
Po gorućoj ljubavi njegovoj,
Po revnom propovijedanju njegovu,
Po želji njegovoj za mučeništvom,
Po ustrajnosti njegovoj u poslušnosti, siromaštvu i čistoći,
Po žarkoj ljubavi njegovoj koja ga učini dostojnim da te kao maleno djetešce primi u ruke svoje,
Na dan sudnji,

Grešnici, tebe molimo, usliši nas!
Da se udostojiš na pravu nas pokoru ganuti, tebe molimo,
Da se udostojiš oganj svete ljubavi svoje u nama upaliti, tebe molimo,
Da se udostojiš svetoga Antuna za zaštitnika i zagovornika nama darovati,
tebe molimo,
Da se udostojiš po zaslugama svetoga Antuna pravo nam pokajanje, duboku
poniznost i dar svetoga razmišljanja podijeliti, tebe molimo,
Da se udostojiš po zagovoru svetoga Antuna pomoći nas da đavla, svijet i tijelo
uzmognemo potpuno nadvladati, tebe molimo,
Da se udostojiš sve one pomoći koji svetoga Antuna u svojim nevoljama zazivaju,
tebe molimo,
Da se udostojiš uslišiti nas, tebe molimo,

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
oprosti nam Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
usliši nas Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
smiluj nam se!

– Moli za nas sveti Antune.
– Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se:
Svemogući, vječni Bože, koji si svetoga Antuna odlikovao obilnim milostima i sjajnim čudesima: udijeli nam milost da sve, što god od tebe po njegovim zaslugama ištemo, po njegovu moćnom zagovoru neprestano primimo. Po Kristu Gospodinu našemu.

Molitva sv. Antuna
Gospodine Isuse, pogledaj svoju baštinu, koju si, da ne umre bez traga, želio potvrditi za svoju djecu svojom krvlju, i daj joj da s povjerenjem naviješta Tvoju riječ. Ne zapusti živote svojih siromaha koje si ti spasio i koji nemaju nikakve baštine, osim samog Tebe. Podupri ih Gospodine, moću svoje palice jer su to Tvoji siromasi. Vodi ih, ne zapusti ih, da ne bi bez Tebe ostavili pravi put, već radije ih vodi sve do konca, da bi, živeći u Tebi, svom uzoru, mogli dospjeti k Tebi, svom cilju. Amen.

Izvor: Laudato.hr

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh