Razno

MARSEILLES, 1720.

ČUDESAN POVIJESNI DOGAĐAJ Posvetili grad Srcu Isusovu i kuga je stala

Foto: Instagram

 

25. svibnja 1720. godine brod Grand st. Antoine uplovio je u luku Marseilles prevozeći pamuk i svilu iz Sjeverne Afrike. No dva člana posade prenosila su nešto drugo. Buboničku kugu! Za nekoliko mjeseci više od 50 000 stanovnika grada, od njih ukupno 90 000, umrlo je.

Marseilles, mjesto razvoja zapadnoeuropske civilizacije, nikada do tada nije bio suočeno s takvom pogibelji kakvu je 1720. donijela kuga. U jednom trenutku, za preko 2000 tijela nije bilo mjesta za ukop. Ležali su raspoređeni od katedrale do luke jer ih se nitko nije usudio dotaknuti.

Kuga je neumorno bjesnila tijekom ljetnih mjeseci. Tada je redovnica Remuzat uvjerila biskupa Xaviera, da će kuga prestati ako…

Kuga je neumorno bjesnila tijekom ljetnih mjeseci. Tada je redovnica Kćeri Srca Isusova Anne-Madeleine Remuzat, koja je već bila na glasu svetosti, uvjerila biskupa Henrija Francoisa Xaviera, da će kuga prestati ako posveti grad Presvetom Srcu Isusovu.

Kada je nadbiskup posvetio grad, situacija se počela drastično mijenjati. Kuga se iznenada povukla. Zavjetovali su se da će svetkovati taj dan. No, nakon nekoliko godina to su propustili učiniti. I kuga se vratila…

Isus nas nije spasio svojom patnjom, nego ljubavlju kojom je podnosio tu patnju.

„Nemoguće je izbrojiti nebeske darove koje je pobožnost Presvetom Srcu izlila na duše vjernika, čisteći ih i dajući im nebesku snagu i uzdižući ih k zadobivanju svih kreposti“, rekao je papa Pio XII.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh