Svjedočanstva

PRIČE O MILOSRĐU

Redovnice koje su nosile kruh sotonistima Ipak, pobijedila je ludost...

Redovnice koje su nosile kruh sotonistima

Foto: Shutterstock

 

Sestra Bogna najčešće se prisjeća svojega poraza na Isusovoj stanici.

– Svakodnevno smo išle sotonistima i nosile im kruh jer su imali malo hrane. No jednoga smo dana zaboravile. Sjetile smo se tek oko deset navečer. Razum nam je govorio da u to doba nije mudro odlaziti u šatore štovatelja sotone. Ipak, pobijedila je ludost… U svemu je najvažnija ustrajnost. Trčimo po mraku do njihova šatora koji je od naše baze bio veoma daleko i odjednom sretnemo biskupa Edwarda.

– A kamo ćete vi? – upita.

Kada smo mu objasnile naš cilj, rekao je:

– Čekajte, čekajte, moj vozač još danas ništa korisno nije radio. On će vas tamo odvesti.

Njegova agresija bila je neopisiva. Toliko da su se u meni pojavili i neki nekršćanski osjećaji, iako sam tamo došla s pobožnim ciljem. Okrenula sam se i htjela otići. U tome trenutku…

Došli smo i hodamo sa štrucama kruha, a ondje ispred narančastoga šatora sjedi nepoznati novajlija.

– Što? – i počeo je bacati na nas svakakva bogohuljenja, nazive. Siktao je poput zmije, lajao poput psa. Njegova agresija bila je neopisiva. Toliko da su se u meni pojavili i neki nekršćanski osjećaji, iako sam tamo došla s pobožnim ciljem. Okrenula sam se i htjela otići. U tome trenutku izašla je Kasia, s kojom sam uspostavila već neke simpatije.

– Nemojte se brinuti oko toga. On Vas još ne poznaje.

– Ali, što ti radiš ovdje, Kasio?

– Tu sam zbog Hetmana. Jedino me on voli. Nikoga nemam. On danas zbog mene više ne pije…

Pa nisi valjda onamo došla tražiti pohvale?

Okrenula sam glavom, ostavila joj kruh i otišla. Zarekla sam se da nikada više neću tamo otići. Znala sam da ljudi dolaze u takve zajednice jer traže nekakvu bolesnu ljubav koju nikada nisu poznavali, nekakvu zajednicu, obitelj kakvu nikada nisu imali. Znala sam sve to, ali nisam više imala snage primati na sebe kante pune toga izmeta. Vraćajući se pregažena, srela sam vlč. Tomka. Sve sam mu ispričala.

– I što? Zašto više ne želiš tamo ići? Pa nisi valjda onamo došla tražiti pohvale?

Iz knjige „Čamac s rupama. Priče o milosrđu“ autora Jana Grzegorczyka. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh