Katekizam Katoličke Crkve (KKC)

IZ KATEKIZMA

Crkva jest Majka, ali nije začetnica našega spasenja Vjerujemo da je Crkva poput Majke novog rođenja, a ne u Crkvu kao da bi ona bila začetnica našega spasenja

Foto: Stefan Kunze, Unsplash

Foto: Stefan Kunze, Unsplash

Prije svega Crkva je ta koja vjeruje i tako vodi, hrani i podržava moju vjeru. Crkva je prije svega ta koja svugdje priznaje Gospodina (»Tebe po svem svijetu sveta ispovijeda Crkva«, pjevamo u himnu »Te Deum«), a s njom i u njoj bivamo i mi privučeni i privedeni da ispovjedimo to isto: »Vjerujem«, »Vjerujemo«.

Po krštenju od Crkve primamo vjeru i novi život u Kristu. U »Rimskom obredniku« krstitelj pita krštenika: »Što išteš od Crkve Božje?« A odgovor je: »Vjeru«. – »Što ti daje vjera?« – »Život vječni.«

Spasenje dolazi samo od Boga; budući, pak, da život vjere primamo po Crkvi, ona je naša Majka: »Vjerujemo da je Crkva poput Majke novog rođenja, a ne u Crkvu kao da bi ona bila začetnica našega spasenja.« Budući da nam je Majka, Crkva je i odgojiteljica naše vjere.

Izvor:  Katekizam Katoličke Crkve, br. 168-169

LM

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh