Duhovnost

MARK I PATTI VIRKLER

Četiri ‘ključa’ koja će vam pomoći da čujete Božji glas Čuti Boga - je li to samo za odabrane? Ne!

Foto: Shutterstock

 

Bog mi je prvi put pokazao četiri ključa tako što me probudio rano ujutro jakim glasom u mojoj glavi koji je rekao: „Ustani, želim te naučiti kako da čuješ moj glas.“ Kada sam stigao u svoj ured, Gospodin me odveo u Hab 2,1-3:

Na stražu ću svoju stati, na kulu se postaviti, i motriti da vidim što će mi on reći, i što da mu odgovorim kada budem ukoren. I odgovori mi GOSPODIN i reče: „Zapiši viđenje i učini ga razumljivim na pločama, da može trčati onaj tko to čita. Jer je to viđenje za određeno vrijeme, ali će na posljetku govoriti, i neće lagati: ako se i otegne, čekaj na nj; jer će svakako doći, neće zakasniti.“

Često sam bio frustriran i nesiguran u tome što Bog zapravo želi. Ova ČETIRI elementa zaista su preobrazila moj molitveni život

Četiri ključa

Kako vidimo u Hab 2,1-3, četiri su ključa kako čuti Božji glas:

  1. Na stražu ću svoju stati (stišaj se).
  2. Motrit ću da vidim (usmjeri pogled na Isusa).
  3. On će mi reći (budi spontan).
  4. I Gospodin mi je odgovorio i rekao: „Zapiši viđenje“ (Zapiši tijek misli i slike koje ti se pojavljuju u srcu i umu).

Poput mene i Habakuk traži duhovno iskustvo. On želi čuti Božji glas – rhema riječ – izgovoren izravno u njegovo srce, da bi donekle mogao razumjeti nedaće koje vidi oko sebe. Stoga, Habakuk najprije odlazi na mirno mjesto gdje može biti sam i stišati se. Tu staje i čeka da mu Bog progovori.

Drugo, stišava se iznutra tako što „motri da vidi“ što će Bog reći. Moram reći da ja nikada nisam motrio. Nikada se nisam koristio očima srca dok sam molio. Nikada nisam promatrao ili gledao. Hebrejske riječi prevedene s „motriti da vidim“ … znače sljedeće: paziti, obazirati se, špijunirati, stražariti, primjećivati, gledati na, usmjeriti pažnju na, razabirati, razlikovati, zuriti u, predstaviti se.

Vjerujem da je Habakuk imao specifičan način gledanja jedino prema Bogu. Morao sam to uklopiti u svoju molitvu jer nikada prije nisam činio ništa nalik tomu. Hab 1,1 kaže „breme koje Habakuk vidje“. Božja izgovorena riječ (rhema) izrazila se vizijom. Pokazat ćemo da upiranje očiju našega srca u Boga (upiranje pogleda u Isusa – vidi Heb 12,2) čini da se umirujemo iznutra, podiže razinu naše vjere i očekivanja te nas širom otvara za primanje od Boga.

Treće, Habakuk u sebi čuje Božji glas. Mi smo ga definirali kao mirni, tihi Božji glas koji registriramo kao spontane misli koje nam se pojavljuju u umu. Grčki termin za izgovorenu riječ je rhema, i kasnije ćemo više govoriti o njezinu značenju i značaju.

Četvrto, kada Bog počne govoriti, prvo što kaže je: „Zapiši viđenje.“ Habakuk je zapisao tijek misli i slika koje su mu dolazile od Boga. Ovo je zasigurno bilo nešto novo, jer do tada nisam zapisivao svoje molitve.

Stišaj se iznutra i „motri da vidiš“ što će ti Bog reći.

Ova četiri elementa – stišavanje, korištenje vizijom, spontanost i pisanje dnevnika – elementi su kojima se prorok Habakuk koristio kako bi čuo Božji glas. Vjerujem da je to božanski uzorak koji nam pomaže u pristupanju Bogu i podiže nas na razinu Duha. Sve dok se nisam počeo koristiti svim četirima elementima u svome posvećivanju, nisam bio u stanju razabrati Božji glas i komunicirati s Njim. Često sam bio frustriran i nesiguran u tome što Bog zapravo želi. Ova ČETIRI elementa zaista su preobrazila moj molitveni život. Ranije sam u svome kršćanskome životu prestao pjevati pjesmu „Slatki sat molitve“ (Sweet Hour of Prayer), jer nikada nisam iskusio slatke sate molitve. Sada nalazim da mogu uživati u dijalogu s Bogom svakoga sata i biti ispunjen Njegovim životom i ljubavlju. Otkrio sam da će gotovo svatko koga poučim čuti i prepoznati Božji glas ako se koristi svim četirima elementima u isto vrijeme.

 

 

Iz knjige „Kako čuti Božji glas: 4 ključa” autorâ Marka i Patti Virkler. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

VELIKI POPUSTI Do 30. studenoga knjigu možete nabaviti za 80 umjesto 100 kuna, ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh