Aktualnosti

PROJEKTNI DAN

„Budi i ti misionar“: djelatnici Papinskih misijskih djela posjetili osnovnu školu u Vratišincu Osim upoznavanja novih zemalja i kulture, cilj projekta bio je senzibilizirati učenike te ih upoznati s problemima s kojima se suočavaju njihovi vršnjaci na drugom kraju svijeta.

„Budi i ti misionar“: djelatnici Papinskih misijskih djela posjetili su osnovnu školu u Vratišincu

Foto: Varaždinska biskupija

 

U četvrtak, 18. listopada 2018. godine u Osnovnoj školi dr. Vinka Žganca Vratišinec održao se hvalevrijedan projektni dan pod nazivom „Budi i ti misionar“.  Naime, našu školu u Vratišincu, prvu su u Varaždinskoj biskupiji i Međimurskoj županiji, posjetili  djelatnici Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj. Poštovani gosti došli su  na poziv ravnatelja škole, gospodina Željka Mačeka i  vjeroučitelja Mihajla Ivaniša. Nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj – vlč. Antun Štefan te profesorice Ines Sosa Meštarić i Vlatka Burić, zajedno su s učiteljima i profesorima sudjelovali u  projektnom danu „Budi i ti misionar!“ Tako su učenici od 1. do 8. razreda, matične i područne škole Gornji Kraljevec, uz bogato iskustvo vlč. Antuna Štefana, koji je sam proveo kao misionar 18 godina u Africi, mogli upoznati rad misionara u cijelome svijetu; jezik, ples i hranu dalekih zemalja.

Pisma prijateljima u Africi

Učenici razredne nastave pisali su pisma svojim malim prijateljima u Africi, osmišljavali slikopriče, izrađivali srca s porukama za misionare, te se upoznali s voćem i povrćem koje dolazi iz zemalja u kojima djeluju naši misionari. Učenici predmetne nastave pozabavili su se kulturom Japana i haiku pjesništvom, učili su o stanovništvu Afrike te problemima s kojima se ono suočava (glad, siromaštvo, bolesti). Pisali su i oslikavali razglednice iz Afrike, a posebno zanimljivo bilo im je otplesati afrički plemenski ples uz pratnju originalnih afričkih drvenih bubnjeva i udaraljki. Pobrinuli su se i da ne budemo gladni osmišljavajući recepte s manioka brašnom. Osim upoznavanja novih zemalja i kulture, cilj projekta bio je senzibilizirati učenike te ih upoznati s problemima s kojima se suočavaju njihovi vršnjaci na drugom kraju svijeta.

„Zajedništvom možemo promijeniti svijet“

Poruka, svi smo mi jedan narod i zaslužujemo jednake šanse, provlačila se kroz sve pore našeg projektnog dana. Tome je posebno pridonio i nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u RH, vlč. Antun Štefan, koji je u svojem motivirajućem govoru istaknuo da zajedništvom možemo promijeniti svijet, korak po korak, misleći u molitvi svakodnevno na one koji su potrebni naše pomoći. Nikada ne smijemo zaboraviti da, što god smo učinili jednome od naše najmanje braće, Isusu smo učinili. Sa željom da poruka projektnog dana ostane u srcima svih sudionika, zahvaljujemo  svima koji su sudjelovali i dali svoj doprinos.

 

Ovdje možete pročitati intervju sa s. Ljiljom Lončar, hrvatskom misionarkom koja služi u nekim od najsiromašnijih i najopasnijih dijelova svijeta.

Autor: Mihajlo Ivaniš; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh