Aktualnosti

PATER AREK KRASICKI

BOŽIĆ NIJE GOTOV; ON TEK POČINJE Uvedi neku novost, otvori se Božić danas nije gotov. On danas tek počinje

Foto: Shutterstock

 

Đavao želi svesti Božić na fikciju

(Lk 2; Iv 1,1-4.9-14)

Božić nosi sa sobom dva kriterija: novost i otvorenost.

Mnogi će se zagledati u jaslice i u bor i vraćat će se u prošlost. Dobro je kada naviru uspomene, kada se čovjek sjeti prošlosti. To je sve u redu, uživajte u tome! Ali ne smije se Božić zatvoriti jedino u tijesnom okviru uspomena

Mnogi će se zagledati u jaslice i u bor i vraćat će se u prošlost. Dobro je kada naviru uspomene, kada se čovjek sjeti prošlosti. To je sve u redu, uživajte u tome! Ali ne smije se Božić zatvoriti jedino u tijesnom okviru uspomena i sjećanja na prošlost. Jer tu se nikada neće dogoditi novost. Božić unosi novost. Nitko se nije nadao da će Bog postati čovjekom. To jest ta novost.

Dosadašnji blagdani Božića koje si proživio u svojem životu bili su isti: polnoćka, bor, djed božićnjak, darovanje. Vaši razgovori za stolom su stalno isti: što ćemo jesti, a hrana već se malo ohladila, isti pokloni – najčešće čarape jer što ćeš drugo kupiti djedu?

Zato proživimo Božić drugačije. Proživimo ga s Isusom jer se on upravo zbog toga rodio da ti zajedno s njim proslaviš Božić. Budite spremni na nešto novo, na nešto što će vas potpuno iznenaditi. Tako se dogodilo jednoj obitelji.

Na vratima se pojavio njihov rođak koji im nikada nije dolazio. Bio je malo mentalno bolestan. Posjeli su ga za stol. Sve su morali promijeniti zbog njega

Prema običaju pripremali su stol za Badnjak. Ostavili su prazno mjesto za nepoznatog gosta – prema poljskom običaju i započeli su s čestitanjem. U tom trenutku na vratima oglasilo se zvono i na vratima se pojavio njihov rođak koji im nikada nije dolazio. Bio je malo mentalno bolestan. Posjeli su ga za stol. Sve su morali promijeniti zbog njega. Nije više bilo istih priča i prigovaranja zbog hladnog jela. Taj put svi su bili drugačiji. Rođak je otišao, a ukućani su zaključili da je ona badnja večer bila drugačija od ostalih.

Ne moramo zvati teške goste sebi za stol, ali za Božić uvedimo neku novost. Možda malo više za stolom govorimo o Isusu koji se rodio u štali. Ili darujmo nekom od ukućana poklon koji nikada ne bismo se usudili pokloniti: na primjer, Bibliju, duhovnu knjigu

Ne moramo zvati teške goste sebi za stol, ali za Božić uvedimo neku novost. Možda malo više za stolom govorimo o Isusu koji se rodio u štali. Ili darujmo nekom od ukućana poklon koji nikada ne bismo se usudili pokloniti: na primjer, Bibliju, duhovnu knjigu. Možda tvoj muž ne čita takve sadržaje – ali iznenadi ga! Nazovi rođaka, kuma s kojima već dugo ne komuniciraš. Čestitaj Božić na drugi način, spomeni se Isusa. Tu će se dogoditi ta novost i neočekivanost jer upravo sve te komponente nosi u sebi Božić.

Đavao želi svesti Božić na fikciju. Često govorimo o Božiću kao blagdanu Xmass pred televizorom, zajedno s Cevinom – pošto je sam kod kuće, kažu nam da ga čuvamo! Sve je to zbog toga da nam Isus postane fikcija, priča s kojom će se uplašiti zločesta djeca. Ne dajmo se prevariti đavlu!

Kroz svoju žurbu Isus pokazuje da postoji šansa i da će sve biti dobro. Isus po Mariji dolazi činiti dobro. On se još nije rodio, a već je djelovao

Druga dimenzija je otvorenost. Otvorenost povezuje s novošću. Otvoren čovjek za novost ima uvijek otvorena vrata svojeg srca za drugoga. Marija je žurno krenula u gorje pomagati svojoj rođakinji Elizabeti koja je unatoč svojoj poodmakloj dobi postala trudna. Marija žuri. Tu je žurbu izazvao Isus u njezinoj utrobi. Onaj koji nosi Isusa stalno žuri pomoći drugome. Otvoren je za drugoga. Dozvoljava si iznenađenje. Isus je poput jelena koji trči kako bi bio s ljudima – sa svojom Zaručnicom (Pnp 2). Isus je uvijek u žurbi i otvorenosti prema drugima. Isus poput hitne s rotacijom juri pomoći drugima. On nije zasjeo u fotelju, nego juri pomoći ljudima. On ih vadi iz pogibelji. Zato se odlučio na štalu, na progonstvo, na marginalizaciju. Prošao je sve ono što ti prolaziš. Kroz svoju žurbu Isus pokazuje da postoji šansa i da će sve biti dobro. Isus po Mariji dolazi činiti dobro. On se još nije rodio, a već je djelovao.

pater Arek Krasicki

Božić danas nije gotov. On danas tek počinje

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh