Josip Lončar

NIŠTA NEVAŽNO

Bolničko osoblje zlostavlja pacijente oboljele od COVID-a?! Velika većina pacijenata oboljelih od COVID-a, koji su bili na intenzivnom odjelu, tvrdi da su bili zlostavljani od medicinskog osoblja. Kako je to moguće?

Bolničko osoblje zlostavlja pacijente oboljele od COVID-a?!

Foto: Shutterstock

 

Stvarnost ili zbilja

Sve češće čujem od rodbine ili prijatelja pacijenata oboljelih od COVID-a, kako su boraveći na intenzivnom odjelu bili na najrazličitije načine zlostavljani od medicinskog osoblja, a nemali broj njih tvrdi kako su bili izloženi prijetnjama smrću.

Budući da sam i sâm sve to prošao, smatram potrebnim nešto o tome reći. Pacijenti koji se intenzivno liječe od COVID-a, gotovo redovito imaju vrlo intenzivne halucinacije koje je skoro nemoguće razlikovati od stvarnosti. U šali sam više puta rekao kako bih mogao napisati cijelu knjigu strave i užasa opisujući što mi se sve dogodilo na COVID odjelu. Mnogi pacijenti, dugo vremena nakon što izađu iz bolnice, imaju ogromne strahove da će se – ako zaspu – probuditi u bolnici i opet imati iste halucinacije.

Kad sam nakon tri mjeseca došao na prvi kontrolni pregled, doživio sam pravo iznenađenje. Naime, dočekale su me dvije sestre s tog intenzivnog odjela tako da su me zaista iskreno i radosno zagrlile. Budući da sam se začudio njihovoj srdačnoj dobrodošlici, rekle su mi…

Gubitak slobode, bespomoćnost, nemogućnost komuniciranja s najbližima, utjecaj lijekova, vezanje pacijenta potrebno zbog njegove sigurnosti, kao i neki drugi faktori – dovode do toga da podsvijest većinu tih halucinacija formira na „zlostavljajući“ način.

Nakon izlaska iz bolnice i sâm sam se čudio kako je moguće da su medicinske sestre i liječnici tako loše postupali sa mnom. Hvala Bogu, ubrzo sam shvatio da ništa od toga nije bilo stvarnost, tj. dogodilo se samo u mojoj podsvijesti.

Kad sam nakon tri mjeseca došao na prvi kontrolni pregled, doživio sam pravo iznenađenje. Naime, dočekale su me dvije sestre s tog intenzivnog odjela tako da su me zaista iskreno i radosno zagrlile. Budući da sam se začudio njihovoj srdačnoj dobrodošlici, rekle su mi da su tako reagirale zato što im je silno drago što sam ostao živ, jer nažalost, mnogi drugi nisu preživjeli.

Medicinske sestre, kao i liječnici na COVID odjelima doživljavaju ogromne stresove zbog stalne opasnosti da se i sami zaraze, ali još i više zbog potpune nemogućnosti da mnogima spase život. Mnogi od njih stvarno su na rubu fizičkih i mentalnih snaga i najmanje što im još treba su optužbe pacijenata i njihovih bližnjih o navodnim zlostavljanjima.

Velika većina pacijenata koji prežive intenzivnu njegu tvrde da im je jedina želja bila da što prije umru. Mnogi nemaju nikakav pojam o vremenu i dani koje provode tamo čine im se kao godine. Jedino čega su svjesni, u malobrojnim trenucima bez halucinacija, jest vlastita golotinja, glad, nemogućnost micanja u krevetu, nemogućnost da saznaju što im se događa s obitelji.

Ako zaista želimo pomoći tim jadnim ljudima koji na COVID odjelima umiru više od straha nego od same bolesti, prikazujmo za njih Svete Mise, ali prikazujmo i svoja dobrovoljna odricanja, svoje dobrovoljne žrtve; pokažimo sebi i Bogu da nam je zaista stalo do spasenja tih osoba

Kako pomoći?

Jedina moguća pomoć jest post i molitva. I sâm sam itekako siguran da sam preživio isključivo zahvaljujući mnogim dobrim ljudima koji su postili i molili za mene. Sama molitva bez posta, bez prikazivanja dragovoljnih žrtvi – često nije dovoljna. Ako zaista želimo pomoći tim jadnim ljudima koji na COVID odjelima umiru više od straha nego od same bolesti, prikazujmo za njih Svete Mise, ali prikazujmo i svoja dobrovoljna odricanja, svoje dobrovoljne žrtve; pokažimo sebi i Bogu da nam je zaista stalo do spasenja tih osoba. Isto tako, molimo i za medicinsko osoblje. Koliko god se oni trudili još uvijek premalo znamo o toj bolesti i ponekad je pitanje čistog pogađanja terapije koja može spasiti nečiji život. Ako ćemo moliti, ta će „pogađanja“ biti uspješna jer će biti vođena milošću Duha Svetoga.

Molimo i za one koji nisu preživjeli. Nikad nikoga nemojmo olako proglasiti svecem prije reda. Nema te osobe koja ne bi itekako trebala naše molitve za oslobođenje iz Čistilišta. Svaka naša iskrena molitva, a pogotovo prikazana Sveta Misa, dovodi te duše pred Isusov križ. Imajući na takav način priliku gledati ljubav koja nas je otkupila, te duše mnogo brže iskuse vlastito pročišćenje.

Josip Lončar; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh