Roditelji i djeca

VAŽNO JE DA RODITELJI POSTANU SVJESNI OVE ISTINE

Bog je stvorio djecu tako da trebaju ohrabrenje U srcu svakog djeteta nalazi se rupa, koju treba ispuniti ljubavlju i podrškom mame i tate. Ohrabrivanje je neophodno da bi djeca uspjela onako kako je to Bog zamislio. Gospodin je svu djecu stvorio tako da trebaju ohrabrenje…

Bog je stvorio djecu tako da trebaju ohrabrenje

Foto: Shutterstock


 

Čuvajte se zamke da zbog prevelike zauzetosti kritiziranjem, zahtijevanjem savršenstva i tjeranjem da stalno budu bolja te da ispune sav svoj potencijal zanemarite ohrabrivati svoju djecu. Dobivam mnoga pisma od odrasle djece koja se prisjećaju propusta svojih roditelja:

„Moj otac bio je veoma kritičan. Jednu bi minutu posvetio pohvali, a onda bi petnaest minuta bez prestanka prigovarao.“

„Bio sam izvrstan u športu, ali je moj otac došao samo na jednu moju utakmicu.“

„Moj otac nikada nije došao na koncert mojeg sastava, iako sam bio prvi udaraljkaš.“

Čini se da su očevi glavni krivci kad je u pitanju propuštanje ohrabrivanja, ali nisu ni majke puno bolje. Jedna mi je mlada žena napisala: „Nisam upoznala njegovu mamu sve do vjenčanja. Uvijek je bila draga prema meni, ali ne i prema svojemu sinu: neangažirana, udaljena, tiha, bez odnosa… Brzo sam shvatila zašto je moj muž tako hladan i distanciran. Objasnio mi je da ga je majka zanemarivala i više voljela njegove sestre. Nikada nije bio dovoljno dobar, nikad ga nije pohvalila, uvijek mu je govorila negativno, nekada čak zlurado.“

U srcu svakog djeteta nalazi se rupa, koju treba ispuniti ljubavlju i podrškom mame i tate. Ohrabrivanje je neophodno da bi djeca uspjela onako kako je to Bog zamislio. Gospodin je svu djecu stvorio tako da trebaju ohrabrenje.

Djeca nas moraju čuti kako kažemo: „Ti to možeš! Možeš to pobijediti!“ Moraju čuti: „Vidi što si učinio … što si postigao. Bravo! Bog se služi tobom!“

Nedostatak ohrabrenja može dovesti do problema s disciplinom. Naša djeca mogu reagirati na nas, ne zato što su zločesta, već zato što se osjećaju poraženo i obeshrabreno. Trebamo li ih nježno poticati ili motivirati u teškim trenutcima? Trebamo li ih ohrabrivati da razviju darove dobivene od Boga? Sveto pismo daje nam odgovor: da, moramo!

Otac izgubljenog sina htio je ohrabriti svojega starijeg sina:

„Nato će mu otac: ‘Sinko, ti si uvijek sa mnom i sve moje – tvoje je. No trebalo se veseliti i radovati jer ovaj brat tvoj bijaše mrtav i oživje, izgubljen i nađe se!’“ (Lk 5, 31 – 32)

Iz knjige „Ljubav i poštovanje u obitelji (Roditelji čeznu za poštovanjem, djeca trebaju ljubav)“autora dr. Emersona EggerichsaDopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu u elektroničkom izdanju možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh